Biser do Bisera

КИНА 20-ог ВЕКА


     30.11.2013

Заједно 2007

Стани поред мене

Суочени са тужном неправдом

Заједно, наш глас
нек' у миру  позове на:

Окончање мучења,
Окончање убијања,
Заустављање прогона!

Некa cаосећање расте у нашим срцима

Заједно у миру, нашим гласом направимо разлику. 

~~~~~~~~~~~~~~

Стихови песме посвећени прогону Фалунгонг практиканата у Кини

Свету је потребна Истина, Доброта, Трпељивост
Детаљно ка теми

Кухињски светац

Кухињски светац

04.05.2019
Пре више од 2000 година, Кинези су почели да обожавају овог свеца и то током периода Конфучија (551 п.н.е - 479. п.н.е) Према легенди он се сваке године уздиже на Небо да извештава цара Жада о догађајима у домаћинству у којем живи. На основу овог извештаја, цар би скратио или продужио човеков живот.

Легенда о кухињском свецу

Obožavanje kuhinjskog sveca Crtež sa: www.pelninaudu.comЈедном давно живео је зидар по имену Цао Ванг, који је константно био у беспарици. Без обзира колико је радио, шта год да је радио, остао је сиромашан.
Коначно, није остало ништа друго него да се његова жена преуда. Цао Ванг је остао сам.

Једног дана Цао Ванг би запошљен код човека за кога раније никад није радио. Није знао да је то нови супруг његове жене. Његова бивша жена, која га је и даље волела, покушала му је помоћи. Испекла је колачиће за њега и стављала новчиће у њих. Рачунала је да би тиме њеном бившем мужу олакшала живот.
Међутим, зидар није био само сиромашан, већ и човек доброг срца. Узео је колачиће, али их је подао другима.
Када је касније открио да су у колачима биле кованице и да је сада његова кривица што је још увек тако сиромашан, постао је очајан. Убио се од разочарења.
Али небески господар се сажалио на њега и учинио га кухињским светитељем. Тако да сада његова слика виси у кухињама свих домаћинстава.

Он једном годишње одлази у рај да извештава о понашању породица на Земљи. Наравно сви желе да за њих каже добру реч пред небеским царем Жада. Зато многи људи премазују његова уста медом.
Обичај је да се непосредно пре Кинеске Нове године кухињском свецу испред алтара принесу намирнице нарочито слаткиши oltar sa kuhinjskim svecemкако би и његов извештај о том домаћинству био слаткоречив.

Колачићи среће су популарни током кинеске Нове године јер симболизују добру срећу.

Традиционално, култура поштовања свеца кухиње остаје у једном домаћинству осим ако се породица не пресели у нову кућу. Онда, ако породица одлучи да прекине ову праксу они ће послати кухињског свеца далеко. Међутим, ретко би кинеска породица престала са овим обичајем ако су њихови преци обожавали ово божанство.

Традиционална култура

Културолошке финесе које су окарактерисале Кину вековима

ТРАДИЦИОНАЛНА КИНЕСКА МЕДИЦИНА

НАЈУНЧИКОВИТИЈЕ ВЕЖБЕ ЗА ЗДРАВЉЕ У 20/21 ВЕКУ - ЧИГОНГ ЗВАН ФАЛУН ДАФА
¤ Једноставне вежбе које се могу радити у групи или индивидуално. Традиција преношена вековима с колена на колено ! ¤