Biser do Bisera

КИНА 20-ог ВЕКА


     30.11.2013

Заједно 2007

Стани поред мене

Суочени са тужном неправдом

Заједно, наш глас
нек' у миру  позове на:

Окончање мучења,
Окончање убијања,
Заустављање прогона!

Некa cаосећање расте у нашим срцима

Заједно у миру, нашим гласом направимо разлику. 

~~~~~~~~~~~~~~

Стихови песме посвећени прогону Фалунгонг практиканата у Кини

Свету је потребна Истина, Доброта, Трпељивост
Детаљно ка теми

Цар који је замолио просјака за пиринач

Приповетке древне Кине - мудрости древне Кине

Цар који је замолио просјака за пиринач

07. 07. 2019
Срце које даје, добија
Следећа прича врло добро приказује принцип изражен у цитату из Тао Те Чинг-а текста из шестог века п.н.е. који је написао филозоф  Лао Це.


Grumen zlata - Slika sa pixabay.comБејаше један просјак који је дан за даном седео у прашњавој улици и тражио уделу милостиње од пролазника. Обично је молио кованице да купи дрва за огрев и кување.
Током ноћи, покривао би се крпама и спавао под месечином. Живот на улици је био тежак али из године у годину он се навикао да живи на тај начин.

Једног дана, када је чуо да ће цар доћи у град понадао се је да ће се можда његова ситуација поправити. Помислио је: “Цар ће ме сигурно великодушно подарити када ме види у оваквом стању. Засигурно ће најбогатији човек у држави имати саосећање за сиромашног просјаком као што сам ја” 
Тако је ноћ пре царевог доласка сакупио све своје ствари и отишао да се смести у улицу којом ће проћи цар са својом пратњом. Седећи тамо дочекао је свитање зоре и стрпљиво чекао.

Коначно око поднева стигао је царски караван и зауставио се пред њим.

Просјак је очекивао да ће добити само мали поклон од царског слугу па је био шокиран када је свита стала испред њега.
Било је још невероватније када му је цар пришао стиснуо му руку, продрмао му рамена и погледавши га у очи упита: “Молим вас љубазни господине, да ли бисте имали нешто пиринча за мене?”

На тренутак је мољеник остао збуњен. Цар је извадио зделу и поново упитао: “Можеш ли са мном поделити неколико зрна пиринча? ”

Просјак није могао веровати да је велики цар, који је имао све, питао сиромашног човека као што је он за неколико зрна пиринча. Али није се могао сетити начина да одбије захтев и тако, огорчен, узе царску посуду и убаци пет зрна пиринча пре него што му је невољно врати.

Царске очи се засијаше када то виде. Он се претерано захвали просјаку поново му стиснувши руку и настави пут.

Престрављен, узнемирен и погођен стар просјак је стајао тужан, гледајући царску поворку која је нестала у прашини оставивши га самог на улици.

Те вечери, док је чистио пиринач за вечеру угледа нешто светлуцаво у чинји. Погледавши боље није могао да верује својим очима од узбуђења.
Брзо је извадио мали предмет како би га боље осмтрио на месечини. Био је то златни грумен! Било је довољно да му омогући да месецима не проси.

Хитро претражи зделу с пиринчем. На крају је нашао један ... два ... три ... још четири комада!
Просјак погледа мало богатство које је пронашао у здели за пиринач и схвати да му је пет грумена дато у замену за пет зрна пиринча које је дао цару.

Ова лепа прича нас подсећа да “колико даш-толико добијеш”

Живот је као exo. Оно што дајете, добијате назад. Када поклањамо љубав, биће нам узвраћена. А што више дајемо то ћемо више и добити. Дакле - подати и живот ће десетоструко узвратити!

Преузето са:
https://www.theepochtimes.com/beggar-confused-when-emperor-asks-for-some-rice-but-then-discovers-a-gift-in-his-bowl_2801220.html

Традиционална култура

Културолошке финесе које су окарактерисале Кину вековима

ТРАДИЦИОНАЛНА КИНЕСКА МЕДИЦИНА

НАЈУНЧИКОВИТИЈЕ ВЕЖБЕ ЗА ЗДРАВЉЕ У 20/21 ВЕКУ - ЧИГОНГ ЗВАН ФАЛУН ДАФА
¤ Једноставне вежбе које се могу радити у групи или индивидуално. Традиција преношена вековима с колена на колено ! ¤