Biser do Bisera

КИНА 20-ог ВЕКА


     30.11.2013

Заједно 2007

Стани поред мене

Суочени са тужном неправдом

Заједно, наш глас
нек' у миру  позове на:

Окончање мучења,
Окончање убијања,
Заустављање прогона!

Некa cаосећање расте у нашим срцима

Заједно у миру, нашим гласом направимо разлику. 

~~~~~~~~~~~~~~

Стихови песме посвећени прогону Фалунгонг практиканата у Кини

Свету је потребна Истина, Доброта, Трпељивост
Детаљно ка теми

Древна предања о култивацији-Посветити се свесрдно таоизму

Древна предања о култивацији - Посветити се свесрдно таоизму

Ово је превод текста са немачког сајта clearharmony.net.
Линк ка оригиналу је на крају текста

23. 02. 2012.
Лију Чиан је био брат премијера Лију Џанга током владавине династије Танг.
Породица му бејаше сиромашна и желео је учити таоиазм. Таоист је онај који следиТао (Тао такође познат као Дао је таоистички термин за "Пут природе и универзума")

Поред његове куће је једном прошао таоистички свештеник и видео је да је Лију Чиан веома посебна особа. Свештеник га је питао да ли он зна шта је то култивација. Чиан одговори: "Да знам за то, али ја сам обичан човек и моја урођена основа није тако добра. Како бих се могао култивирати?"
Свештеник га замоли да заједно почну учити. Чиан му одговори “То ће ми бити велика част“ Затим свештеника и формало призна као свог учитеља и пође с њим на планину Луофу.

Када су били млади Лију Чиан и његов брат Лију Џанг су заједно учили и писали чланке. Лију Чиан је био заинтересован за узвишене ствари док је Лију Џанг желео бити богат и утицајан. Лију Чиан је једном рекао Џангу: "Сигуран сам да неђу проћи државни испит. Али ја ћу живети у миру у шумовитим планинама. Ако положиш испит, бићеш у овом смртном свету заузет обичним дужностима. Мораш бити веома опрезан кад постанеш богат и стекнеш утицај. Резултат ће бити јасан кад прођe четрдесет годинa" Лију Џанг одговори: "За мене је бесмртност тешка за постизање. Чак и цар оснивач Ћинг династије ни император Вуди нису могли да достигну тај ниво. Практичније је бити царски функционер" Након тога је Лију Чиан марљиво радио на својој култивацији у таоизму. На крају се је повукао како би живео на планинама Луофу. Лију Џанг је положио највиши царски испит. Он је брзо промовисан и на крају постао премијер.

Касније је  Лију Џанг деградиран и отишао у егзил у Ринан-у. Када је пролазио кроз Чаотаи града Гуангџоу владала је олуја с кишом па је зауставио свој брод на обали. Изненада усред олује појави се брод и на њему младић косе везане у мали коњски реп који му је усправно вирио а био је одевен у одећу од памука. Зачуђавајуће је било што његове ципеле и одећа нису уопште биле мокре. Рекао је да жели да разговара са Лију Џангом. Слуга Лију Џанга је био веома изненађен и питао га је ко је он.

Слузи рече: "Само реци Лију Џангу да се зовем Ји Ге" (Ји Ге је био надимак Лију Чиана кад је био дете) Слуга је обавестио Лију Џанга. Овај га упита како посетиоц изгледа. Након што је чуо опис, био је веома изненађен и дубоко уздахну. Лију Чиана угости љубазно у бродској кабини. Лију Чиан је још увек изгледао као да му је двадесетак година док је Лију Џанг одбачени премијер, у својим старећим годинама био слаб и седе косе.  Лију Џанг су обузела помешана осећања радости и туге.

Лију Чиан га је тешио:"Ми смо браћа и негујемо братска осећања један према другом. Догодило се оно што сам рекао пре четрдесет година" Лију Џангу се оте уздах из срца и запита: "Могу ли одмах почети да упражњавам таоизам?" Лију Чиан му одговори: "Ти сијаш богатством и племством. Плашим се да ће бити тешко за тебе да се одрекнеш тих ствари олако. Чак и ако је твој сопствени брат божанско биће, ја те не могу спасити. Дошао сам данас да се опростим од тебе, а не да те спасим "

Лију Чиан је провео неко време на броду Лију Џанга. Разговарали су о минулим догађајима за време када су били одвојени.  Лију Чиан је затим нестао једне ноћи.

Лију Чиана су људи виђали с времена на време у планинама Луофу.
Лију Џанг је умро у изгнанству.


Из "Биографије бесмртних. Наставак "

Изворни текст:  http://de.clearharmony.net/articles/200404/16387.html

Енглеска верзија http://www.clearharmony.net/articles/200404/19119.html

Повезани чланци:
Загонетност кинеских писмених знакова - Знак Дао 道 - корачање, стаза, пут, даоизам(таоизам)Традиционална култура

Културолошке финесе које су окарактерисале Кину вековима

ТРАДИЦИОНАЛНА КИНЕСКА МЕДИЦИНА

НАЈУНЧИКОВИТИЈЕ ВЕЖБЕ ЗА ЗДРАВЉЕ У 20/21 ВЕКУ - ЧИГОНГ ЗВАН ФАЛУН ДАФА
¤ Једноставне вежбе које се могу радити у групи или индивидуално. Традиција преношена вековима с колена на колено ! ¤