Biser do Bisera


     30.11.2013

Заједно 2007

Стани поред мене

Суочени са тужном неправдом

Заједно, наш глас
нек' у миру  позове на:

Окончање мучења,
Окончање убијања,
Заустављање прогона!

Некa cаосећање расте у нашим срцима

Заједно у миру, нашим гласом направимо разлику.

Свету је потребна Истина, Доброта, Трпељивост
Апел 
- детаљно ка теми
web stats

Џанг Сун - брижна, праштајућа и мудра царица

Историјске личности

 

Џанг Сун - брижна, праштајућа и мудра царица
Давид Ву

04.05.2014
Стереотипна осликавањима царица и царских конкубина древне Кине се увек своде на бруталну борбу за територијалну и дворску власт и наклоност цара. 

Сушта супротност томе је била царица Џанг Сун ( 601-636 н.е ) супруга цара Таицонга из династије Танг која је владавини цара допринела једном независном улогом.Dzan Sun supruga cara Taiconga iz Tang dinastije. Carica model za sledece generacije. Slika Catharina Chang/ Epoch Times.com
Иако је процењена као перцептиван посматрач, као царица Џанг Сун је избегавала да се меша у националне послове. Када је била питана за мишљење након пажљивог разматрања она је дала само независно мишљење. "Мудар цар, се припрема за кризе док живи у миру, трага за талентима и прихвата савете чак и жалбе" Такви су били њени савети цару, а током свог живота она је доносила интелектуалне одлуке лишене емоција и држала се задатка као чувар и подсетник цару његовим задацима.

Једног дана Таицонг се у палату вратио са бесним изразом на лицу. Царица Џанг Сун је затражила да се све слуге повуку и лично је служила Таицонга. Када се је његова љутња стишала она га нежно упита о разлогу. Таицонг јој рече: "Мој омиљени коњ је изненада умро без икаквих знакова болести. Грешка је коњушара који је равнодушно неговао коња и желим га казнити" Кад то чу Џанг Сун му одговори: "Ваше Величанство, молим вас да не чините то. Пре извесног времена сам чула причу о краљу који је такође хтео да убије коњушара због смрти коња. Премијер је овако набројао зла дела коњушара: коњушар је заслужио смртну казну јер никада није спасио живот коња; као друго јер је људима указивао на то да краљ цени живот коња више од људског; и треће, тиме је допринео да владари суседних земаља више не поштују краља. Дакле, краљ је схватио своју грешку и пустио коњушара на слободу. Ваше Величанство је много пута прочитало све књиге историје  и ви знате ту причу. Како то да сте је данас заборавили?"
Цар Таицонг одговори: "Да вас није било ја бих направио грешку за коју бих се кајао"

Када се је царици Џанг Сун здравље погоршало краљ је предложио да се подари новац храму и усвоји амнестија, у нади да ће добити божју благослов за њу. Џанг Сун се је међутим, жестоко противила овој идеји: "Амнестија је важно национално питање и то урадити само због мене значило би подривање правног система. Верујемо да је живот и смрт одређен судбином а богатство и слава Небом. Ја сам избегавала целог свог живота да чиним лоша дела те стога нек ствари теку својим током" Овакав бејаше њен одговор.

На самрти последње речи које је упутила Таицонгу биле су: "Неки чланови Сун Џанг породице нису се довољно потрудили већ уживају једноставно привилегије ради нашег брака. У циљу очувања угледа наше породице, искрено вас молим да им не дајете никакве моћне позиције. Као ваша супруга нисам допринела било каквим националним пословима те вас молим не трошите царско благо за мој гроб. Сахраните ме испод брежуљка, молимо вас да за мој гроб не користите цигле или дрвени материјал и без блага унутра. Лак и једноставан гроб ће ми бити последња жеља"
У току свог кратког живота од само 36 година, царица Џанг Сун је стекла висок углед и дивљење од стране народа и самог цара. У кинеској историји је сматрана као модел за царице.

 

Преведено с немачког: http://de.clearharmony.net/articles/a115936-Zhang-Sun-die-fursorgliche-nachsichtige-und-weise-Kaiserin.html

Традиционална култура

Културолошке финесе које су окарактерисале Кину вековима

ТРАДИЦИОНАЛНА КИНЕСКА МЕДИЦИНА

НАЈУНЧИКОВИТИЈЕ ВЕЖБЕ ЗА ЗДРАВЉЕ У 20/21 ВЕКУ - ЧИГОНГ ЗВАН ФАЛУН ДАФА
¤ Једноставне вежбе које се могу радити у групи или индивидуално. Традиција преношена вековима с колена на колено ! ¤