Biser do Bisera

КИНА 20-ог ВЕКА


     30.11.2013

Заједно 2007

Стани поред мене

Суочени са тужном неправдом

Заједно, наш глас
нек' у миру  позове на:

Окончање мучења,
Окончање убијања,
Заустављање прогона!

Некa cаосећање расте у нашим срцима

Заједно у миру, нашим гласом направимо разлику. 

~~~~~~~~~~~~~~

Стихови песме посвећени прогону Фалунгонг практиканата у Кини

Свету је потребна Истина, Доброта, Трпељивост
Детаљно ка теми

Девојка из народа која је победила царску војску и постала кинеска принцеза

Личности древне Кине - принцезa Џао од Пингјанга

Девојка из народа која је победила царску војску и постала кинеска принцеза

01. 03. 2019.

Pingyang_www_froot_nl-1.jpgОво је прича о принцези Џао од Пингјанга, која је 617. године заповедала више од 70.000 војника и тако окончала династију Суи.
Чињеница је да јој је било само двадесет година.
Пингјанг је рођена на селу. Да би спојио крај с крајем, њен отац Ли Јуан је имао дупли посао, осим што је био пољопривреник био је и војник. Као војник је био веома добар. Чак тако добар да је успео да се уздигне од једноставног војника до генерала у царској војсци. Сумњиво је да ли је таква импозантна титула импонирајућа јер је то било време владавине цара Јангдија који није био баш тако популаран. Поготово није био популаран код рођака радника око шест милиона њих који су умрли због цареве опсесије зградама, као што су поправка и проширење Великог кинеског зида, изградња Великог канала и других великих пројеката. Чак да је нечији живот и био спашен, увек је постојао страх од разбојника који су владали и харали изван великих градова. Неометани од стране владе, јер је била заузета градњом, уништавали су или пљачкали жетве и отимали и убијали дивљајући около. Народ је иступао све више јавно против Јангди-ја а када је цар дознао - што је потрајало, постао је прилично параноичан. На крају то га је навело да за сваки случај погуби пуно успешних генерала.
А један од тих генерала је био и Ли Јуан отац Пингјанг.

Ли Јуан не беше тако баш задовољан вешћу да га цар жели мртвог. Уместо послушног покоравања он је једноставно позвао ка револуцији. Ако не успе неће ни нашкодити. Једина препрека је била та да је генерал Ли Јуан био стациониран далеко у унутрашњости, док је његова ћерка са супругом живела у главном граду. Што значи да су били окружени царском стражом. Дакле, када су сазнали да је њен отац прогласио револуцију, престрашено и брзо су напустили престоницу. Чинећи то, свако од њих је ишао у другом смеру како се не би истицали превише. Али док се њен муж негде скривао, Пингјанг се вратила у родни крај да би тамо продала сву своју имовину као и имовину остатка породице.
Мали капитал који је сада имала користила је за помоћ земљорадницима у том подручју који су на ма какав начин били погођени империјалном политиком. Тиме је брзо добила њихово саосећање и многи су јој се придружили. Пингјанг је путовала земљом и није прошло дуго времена те јој се и војници придружише. Тако је Калеши Пингјанг сакупила малу војску. Као обуку, она је прво напала банде које су одбиле да јој се придруже. У њеној војсци постојала је врло строга забрана силовања и пљачке због чега је постала још популарнија.
А храну и пиће је делила са свима. Убрзо је окупила више од 70.000 људи око себе.

Када је цар сазнао за ово био је прилично љут. У међувремену је већ доста претрпео од напада Ли Јуанове војске а и трупе су му биле проређене. Ипак, послао је огромну силу на Пингјанг. Одлучио је да не започне конфронтацију одмах, већ да је војници неко време прате. Прошли су кроз пола земље. Када се је довољно поиграла она пусти своју војску на царске оружане снаге и направи крвави пир. Након завршетка одвела је своју војску до војске свог оца и придружила им се. Заједно су отишли до престонице и свргли цара Јангдија с трона. Онда су га натерали да се обеси.

Након што је Ли Јуан преузео трон и најавио почетак династије Танг, Пингјанг је стекла високу позицију у војсци и заиста постаде принцеза. Такође је добила и званични назив 'Џао' што је кинески синоним за мудру, честиту али и лошу мајку. Нажалост, није могла да дуго ужива у свему овоме, историјски списи наводе да је умрла само две године након што се њен отац уздигао на трон.
Она је још увек једина жена у Кини којој је приређена војна царска сахрана. 
На сахрани је њен отац рекао: "Била је изузетна жена"

Извор текста 


Традиционална култура

Културолошке финесе које су окарактерисале Кину вековима

ТРАДИЦИОНАЛНА КИНЕСКА МЕДИЦИНА

НАЈУНЧИКОВИТИЈЕ ВЕЖБЕ ЗА ЗДРАВЉЕ У 20/21 ВЕКУ - ЧИГОНГ ЗВАН ФАЛУН ДАФА
¤ Једноставне вежбе које се могу радити у групи или индивидуално. Традиција преношена вековима с колена на колено ! ¤