Biser do Bisera

КИНА 20-ог ВЕКА


     30.11.2013

Заједно 2007

Стани поред мене

Суочени са тужном неправдом

Заједно, наш глас
нек' у миру  позове на:

Окончање мучења,
Окончање убијања,
Заустављање прогона!

Некa cаосећање расте у нашим срцима

Заједно у миру, нашим гласом направимо разлику. 

~~~~~~~~~~~~~~

Стихови песме посвећени прогону Фалунгонг практиканата у Кини

Свету је потребна Истина, Доброта, Трпељивост
Детаљно ка теми

Објашњавање значења имена протагониста романа Путовање на запад

Објашњавање значења имена протагониста романа"Путовање на запад"

Crtež junaka romana Putovanje na zapad - letnja palata u Pekingu

         Слика протагониста романа "Путовање на запад" Декорација Лонг ходника Летње палате у Пекингу.  
                Слика преузетa са Википедије
                                                          
12.06.2012

Ово је превод текста са немачког сајта clearharmony.net. 
Линк ка оригиналу је на крају текста

Многи људи верују да је књига ”Путовање на запад“ књига митова. По њиховом мишљењу то је измишљена прича. Иако многи људи желе да je читају, они верују да ће наићи на новелу пуну романтике, фантазије и театралности. Уствари књига "Путовање на запад" се базира на истиниту причу монаха Шуенцанга из доба Танг династије, који је отишао у Индију да добије будистичке списе. Књига говори о ауторовом дубоким разумевањима култивације и историје култивације.

Три ученика будистичког монаха су Сун Вуконг, Џу Вуненг и Ша Вуџинг. Заједнички део имена свих њих је префикс “Ву“ што преведено значи "просветљење".
"Конг" значи "празнина тј. ослобођеност од везаности", "Џинг" значи "чист" а
"Ненг" значи "вештина"

За култиватора је "просветљење" најважнији део праксе. Пошто је људски свет лавиринт, својим очима не можемо видети ствари као што су "рај", "пакао" и "Буда" те се ослањамо на сопствено "просветљења" како би ушли на врата култивације, али ово је за некога ко не верује у постојање богова, веома тешко.
За некога ко је култиватор  реч "просветљење" садржи узвишенија значења.
То укључује разумевање о томе чему Учитељ подучава, као и тешкоће с којима се сусрећемо у односима са људима у друштву на нашим радним местима и нашом породицом. Разумевање болести и других кармичких тешкоћа са којима се суочавамо има везе са „просветљењем". Другим речима „просветљење“ значи сагледавање животних ситуација из перспективе култиватора, и слеђења оног у шта нам Учитељ даје увид.

Осврнимо се на речи "празан", "чист" и "вешт" које представљају различите стандарде култивације и утврђују учеников статус различитог достигнућа правих плодова1

                                www.xyjg.com
Crtež Bude iz originalne knjige

Реч "празнина" значи да се уклоне све везаности и жеље. Сун Вуконг је рођен из камена, имао је људско тело и реинкарнирао се као мајмун. Он није имао људска осећања и искуства, али их је брзо научио. Пре него што је постао ученик монаха из династије Танг, учио је Тао Пути-мајстора, где је научио 72 врсте трансформација и развијање натприродних способности. Он се потом култивирао ватром осам триграма највишег небеског бога Лиа при чему је стекао способност прозирности кроз ствари.
Уствари, он је развио вид мудрости2 и био је у стању да види кроз сво зло. Сун Вуконг је убио многе демоне и штититио свог господара током путовања на запад.            
                                                                                                                                             

Био је веома одлучан и никада није имао било какве сумње о њиховом путовању. Себе није сажаљевао када га је његов учитељ неправедно оптужио, бивајући преварен од злих страна. Његов сапутник Џу Вуненг испричао је лажи о њему након чега га је учитељ замолио да напусти групу. Чак и у овој ситуацији, није осетио никакву самилост према себи. По повратку у своју пећину, он је и даље забринут за свог учитеља. Није имао приврженост ка слави, користима или осећањима. На крају он достиже ниво добитка правих плодова и статус „Буда освајач“

Реч "чист" односи се на поседовање чистог срца. То такође значи, елиминисаност људских везаности. Након што је Ша Вуџинг постао ученик монаха Танг династије окренуо је леђа демонским радњама чињеним у својој прошлости. Током путовања је водио коња који је носио њихов пртљаг, радио веома напорно и остајао би миран када је био критикован. До краја је постојано пратио свог учитеља до његовог одредишта. Иако није могао да помогне онолико колико Сун Вуконг, добио је статус "Златни Архат"3

Реч "вештина" се односи на натприродне способности које су само нуспроизвод у процесу култивације. Култивација значи да одгајамо своје срце елиминишући притом све људске везаности. Џу Вуненг је од сва три ученика имао највише људских везаности. На Небу је био генерал. Зато што је према прелепој небеској жени Чанг'е имао пожудне мисли, морао је да напусти Небо. Дошао је у људски свет и реинкарнирао се у преваранта. И упркос томе још увек је имао пожудне мисли. На њиховом "Путовању на запад" је хтео да одустане од путовања и ожени прелепу жену из села Лао Гао. Када су стигли у Краљевство жена није желео да оде одатле, па чак је и покушао да убеди учитеља да тамо остану. Неколико пута је чак предложио да свако треба да одустане од свог путовање и врати се кући. Осим тога такође је био привржен похлепи, прождрљивости, зависти и спавању. Често је говорио лоше о Вуконгу пред њиховим учитељем и имао је превише људске везаности.
Зато и није достигао ниво правих плодова већ је постао представник при Чистом олтару где је био одговоран за храну на олтару. Жалио се је Буди: "Сви су добили статус Буде, зашто сам само ја постао представник за храну Олтара Чистоће?“ Буда му је одговорио да је то зато што је био превише похлеп.

Свака људска приврженост може бити препрека и не допустити култиватору повратак к Небу.

1 Прави плодови – достигнути ниво у Буда школи тј. Архат, Татагата, Бодисатва итд.
2 Вид мудрости – надприродна способност виђења призора у другим димензијама.
3 Архат – назив свеца у будистичкој школи тј. просветљено биће са Правим плодовима и онај ко је превазишао три домена.

 

Преведено с немачког: http://de.clearharmony.net/articles/200803/42597.html

Традиционална култура

Културолошке финесе које су окарактерисале Кину вековима

ТРАДИЦИОНАЛНА КИНЕСКА МЕДИЦИНА

НАЈУНЧИКОВИТИЈЕ ВЕЖБЕ ЗА ЗДРАВЉЕ У 20/21 ВЕКУ - ЧИГОНГ ЗВАН ФАЛУН ДАФА
¤ Једноставне вежбе које се могу радити у групи или индивидуално. Традиција преношена вековима с колена на колено ! ¤