Biser do Bisera

КИНА 20-ог ВЕКА


     30.11.2013

Заједно 2007

Стани поред мене

Суочени са тужном неправдом

Заједно, наш глас
нек' у миру  позове на:

Окончање мучења,
Окончање убијања,
Заустављање прогона!

Некa cаосећање расте у нашим срцима

Заједно у миру, нашим гласом направимо разлику. 

~~~~~~~~~~~~~~

Стихови песме посвећени прогону Фалунгонг практиканата у Кини

Свету је потребна Истина, Доброта, Трпељивост
Детаљно ка теми

Кинеска митологија - Ћилин, добродушнo митскo створењe

Кинеска митологија

Нежан и добродушан ћилин из кинеске митологије

23. 02. 2020

Slika sa: www. Matthew Meyer.net  Кинеска митологија је пуна фантастичних натприродних и  митских створења. Иако је западном  свету вероватно најпознатији змај и феникс, постоје и друга подједнако занимљива, мада мање позната митолошка бића.
Један од њих је ћилин.
Према традицији у Кини, Кореји и Јапану, његова ретка појава сигнализира рођење или смрт нарочито добронамерног владара или мудраца.
Име ћилин је комбинација два знака ћи „мушко“ и лин „женско“

Ћилин је митска звер која симболизује срећу и просперитет.
Он такође штити ове врлине на земљи, користећи своје магичне моћи да уздигне добре људе где год их пронађе.
Његова ретка појава се често поклапа са скорашњим рођењем или смрћу мудраца или славног владара.

Физички опис
Ћилини су изузетно лепа створења, блистава попут драгуља и украшена пламеном. Тело им је покривено љускама а на глави имају један или два рога подсећају на кинеске змајеве, ноге им завршавају копитима уместо као код змаја опаким шапама, а репови су им попут лављег.Crtež sa: www.mithology.net
Ниједан ћилин не изгледа потпуно исто. Сваки од њих има своје јединствене украсе: љуске као у шарана, паперне перјанице, разгранате рогове, поседују ваге од племенитих метала, ватрене гриве, рогове сличне једнорогу. Што се тиче његове главе прилично је слична кинеском змају, међутим, чак и ова карактеристика добија своје варијације током времена. Неки ћилини на пример, приказани су с једним рогом. Отуда је ћилин упоређен са европским једнорогом и назван је "кинески једнорог" Без обзира на њихову посебну привлачност, они се увек грациозно крећу заслепљујући смртнике који их виде.

Посебне способности
Ћилини су племенита створења који се на Небесима друже с боговима. Када се спусте на земљу, њихови чисти духови имају изванредан утицај на свет око себе.
1) ова небеска створења увек су у стању да разликују добре људе од злих. Следствено, они се одлучују удружити само са најбољим људима, најјачим владарима и најпаметнијим мудрацима. Они чувају домове ове елите, богато награђују њихова добра дела благословима и пуне њихова срца срећом.
2) имају дар пророчанства. Иако се ретко појављују и износе своја пророчанства, они су снажни знакови добре среће. Ако угледате неко од ових прелепих створења, можете бити сигурни да ћете ускоро доживети налет среће или да ћете срести неког од великих људи чији су пратиоци.
3) ове посебне креатуре могу да обезбеде превоз до и са Неба. Носили су многе највеће кинеске хероје, док су још били новорођене бебе од Неба ка Земљи и пратили њихове судбине. Исто тако они могу пратити душе племенитих људи назад на Небу након смрти.
Према таоистичкој митологији, иако могу изгледати застрашујуће, ћилини само кажњавају зле, па према древним традициналним предањима постоји неколико варијација судских процеса и пресуда заснованих на ћилин божанском сазнању да ли је окривљеник добар или зао, крив или невин. У ретким случајевима могу напасти злобнике. С обзиром на њихову благу природу, нападаће само ако осете непосредну претњу према некој особи. Када нападну ватра је њихово оружје избора; пламен сикће из носа и уста, спаљујући злочинце на лицу места.
Будистичка наука њиховој моћи припаја додатну физичку особеност. Због своје екстремне добродушности плаше се ходати по трави, како не би повредили невино зеленило. Да би заштитили траву дочаравају мале облаке или фонтане воде и на њима лебде изнад земље уместо да ризикују да упропасте живот.
[према будистичком учењу сва твар поседује живот који треба поштовати и не уништавати безразложно]


Сродна створења
Ћилин је класификован као једна од "четири доброћудне животиње" у кинеском фолклору поред змаја, феникса и корњаче. Свака од ових животиња сматра се господаром групе других врста. Ћилин је господар крзнених четвороножних животиња; змај је господар гмизавца; корњача је господар оклопних животиња а феникс је господар птица.Ćilin figura u Zabranjenom gradu u Pekingu Slika sa:arbusFlickr-ahenobarbus
Током династије Минг у 14. веку у источну Африку је отпутовало неколико истраживача и вратили су се са пар жирафа.
Легендарни ћилин био је одмах повезан са жирафом, које су Кинези најавили као небеска бића. Жирафе су с друге стране, постепено утицале на опис ове легендарне животиње. Мирна природа жирафе, вегетаријанска исхрана и упечатљива способност ходања по трави без остављања отисака стопала су придодати ћилину.
У Кореји и Јапану и данас се та два створења називају истим именом.

У западној култури ћилин се назива „кинески једнорог“ Заиста постоје многе сличности између oвa два бића. Обојица су описани као чисти, нежни духови, који се откривају само сличним људима који немају грехе. Шта више, обојица имају сјајна копита и понекад један једини леп рог.

Порекло
Чудесни ћилин рођен је из кинеске митологије. Неизвесно је колико дуго су ову имагинацију волели Кинези пре него што је настао први запис од нарацији из 5. века пре нове ере под називом Џуо Жан (Zuo Zhuan - хроника Џуо) који описује догађаје у Кини од 722. до 468. године пре нове ере. Према тим записима, први кинески систем писања преписан је око 3000. године пре нове ере са знакова на ћилиновим леђима.  
У наредних неколико векова наставио је да добија популарност преносећи се из династије у династију као симбол морала и благостања. Много касније, за време династије Минг (1368-1644) постоје чврсти историјски докази о најмање два ћилина која су се појавила у Кини 1413. У ствари, биле су то жирафе са обале Nadgrobna ploča mauzoleja Ming dinastije Slika sa www.mithology.netСомалије; велики адмирал Џенг повео их је собом у Пекинг након четвртог истраживачког путовања (1413-14). Жирафе су одмах проглашене ћилином и подарене цару Јонглеу који се сматра једним од највећих царева из династије Минг. Јонгле цару је наравно, било изузетно драго што се симбол мудрог вођства појавио током његове владавине, захваљујући се истраживачкој флоти благом. Ипак окорели стари ратник прозре ласкање! Одлучно је напоменуо да он сигурно није мудрац, а животиња сигурно није ћилин.
Иако су традиционални прикази ћилина имали много краћи врат него било која жирафа, повезаност две животиње и данас остаје јака. И у Кореји и у Јапану, израз за жирафу је кирин.
Као и многе други елементе кинеске културе, ћилин су такође усвојиле Кореја, Тајланд, Вијетнам и Јапан.

Познати митови
Каже се да се први ћилин појавио у башти легендарног Хуангдија (жутог цара) 2697. године п.н.е. Отприлике три века касније пар ћилин-а је пријављенo у главном граду цара Јиао-а. Оба догађаја сведоче о доброћудној природи владара.
Ћилин је, заједно са змајем, корњачом и фениксом, слободно владао баштама Жутог цара, који се сматра оцем кинеске цивилизације и претком читавог кинеског народа. Присуство створења у овом чаробном врту симболизује и колико је племенит био жути император.Ćilin rezbaren na ciglama iz 5 i 6 veka
Касније су ћилини одлучили да буду наклоњени кинеској цивилизацији непроцењивим даром. У то време цар је седео поред Жуте реке и пиљио у њену прљаву воду. Одједном се појавио чудесни копитар и додирнуо воду, претварајући је у укусну и бистру светло-зелену. Цар је био задивљен, али племенито створење није било готово са поклонима. Ступило је на стену, привлачећи цареву пажњу на себе, а затим се окренуло да открије низ магичних симбола који су блистали изнад његове ваге. Цар је преписао ове знакове на тло и они су постали први знакови и поставили темељ за први писани језик у Кини.

Постоје извештаји који говоре о томе да се ћилин појавио непосредно пре рођења Конфучија.
Неколико месеци пре Конфучијевог рођења, ћилин се појавио његовој мајци. На табли од жада коју је држао устима писало је: "Син кристалне планине владаће као краљ без престола" Изненађена, жена је везала врпцу са своје косе око рога животиње. Кад је Конфуције остарио, нашао је ћилина који је рањен у лову. Угледао је врпцу и знао да ће ускоро умрети.

Савремена употреба
Данас се ћилин као амулет још увек сматра срећним предзнаком и моћним чуваром, па је постао миљеник индустрије која прави сувенире за украшавање домова. Безброј статуа и слика ових племенитих животиња производе се и продају Кинезима који желе да пренесу њену древну магију у своје домове. Новопечене младе, лепе слике ћилина у својим брачним собама како би им порођај ишао глатко. Посебно су популарни код практиканата фенгшуија који их користе и због својих традиционалних добробити и као симбола ватреног елемента, који може уравнотежити остале елементе у кући.
Такође су популарни извор инспирације за ритуалне плесове. Будући да су повезани са Небом и божанствима, плесачи који успеју да их опонашају могу донети велики просперитет њиховим заједницама.
Културно наслеће народа Хака (кинеска дијалектна група) је ћилин плес, који је сличан уобичајеном плесу лавова који се обично изводе током кинеске Лунарне нове године. Иако су основни облик и ритуал ћилин плеса слични оном с лавoм, образац корака, покрета и музике прилично се разликује од свог познатијег колеге. Иако је плес ћилин релативно нејасан, изгледа да је данас све популарнији.

Традиционална култура

Културолошке финесе које су окарактерисале Кину вековима

ТРАДИЦИОНАЛНА КИНЕСКА МЕДИЦИНА

НАЈУНЧИКОВИТИЈЕ ВЕЖБЕ ЗА ЗДРАВЉЕ У 20/21 ВЕКУ - ЧИГОНГ ЗВАН ФАЛУН ДАФА
¤ Једноставне вежбе које се могу радити у групи или индивидуално. Традиција преношена вековима с колена на колено ! ¤