Biser do Bisera

КИНА 20-ог ВЕКА


     30.11.2013

Заједно 2007

Стани поред мене

Суочени са тужном неправдом

Заједно, наш глас
нек' у миру  позове на:

Окончање мучења,
Окончање убијања,
Заустављање прогона!

Некa cаосећање расте у нашим срцима

Заједно у миру, нашим гласом направимо разлику. 

~~~~~~~~~~~~~~

Стихови песме посвећени прогону Фалунгонг практиканата у Кини

Свету је потребна Истина, Доброта, Трпељивост
Детаљно ка теми

Цар Жада додељује животињама позиције у лунарном кинеском календару

Цар Жада додељује животињама позиције у лунарном кинеском календару

25.02.2012.

По западном календару Лунарна Нова година пада негде крајем јануара и почетком фебруара. Лунарни календар користе у Кини у одређеним приликама као што је нпр. Кинеска Нова година, мада су кинези преyзели западни календар. Лунарни календар обележава дванестогодишњи циклус и представља кружни концепт времена за разлику од линеарног времана које се користи на Западу.
Зодијачни знаци у лунарном календару су представљени животињама. 12 животиња у кинеској астрологији су: пацов, во, тигар, зец, змај, змија, коњ, овца, мајмун, петао, пас и свиња.
Иако постоје различите легенде о томе како је почео зодијак, једна од најпопуларнијих (и најинтересантнијих) описује трку између животиња, коју је приредио цар Жада (једно од небеских божанства по кинеској митологији) како би се одлучило које животиње ће се појавити у зодијаку. Освојивши место у календару би онда свака животиња имала годину дана владавине на земљи (карактерним особинама којe и сама поседује)

У часу одржавања трке време је било хладно а трка је укључивала и прелаз преко широке реке. На почетку трке, мачка и пацов који су до тог времена били добри пријатељи одлучили су да пошто нису били добри пливачи прелаз преко реке обаве седећи на леђима доброћудног вола. Али лукави пацов је желео бити први, зато гурну мачку у воду.
Када се је во приближио обали пацов скочи са његових леђа и први доплива до обале. Тако је пацов добио прво место у зодијаку.
Во је био други а треће место је додељено тигру који је рекао цару да је имао потешкоће и уложио много труда прећи преко реке јер га је водена струја гурала низводно. Зец је освојио четврто место. Он је објаснио цару да је прешао реку скачући с једног камена на други али када више није било камена он је скочио на једну кладу која је плутала реком.
Када величанствени змај слете бљујући ватру ваздухом, цар је био знатижељан зашто једна тако моћна креатура није слетела прва. Змај је објаснио да је успут морао направити кишу како би људима и осталим земаљским живим бићима била обезбеђена хранa. То му је одложило утркивање. Када се је приближио обали видео је беспомоћног зеца припијеног за кладу. Он је онда дунуо и помогао зецу да се дочепа обале. Цар је био задовољан оваквим особинама змаја и његовим делом и додели му пето место.

Убрзо након тога чу се звук галопирајућих копита и појави се коњ. Коњ би био шести али се је лукава змија сакрила на његовом копиту и када су стигли она се измигољи а коњ престрашен устукну назад. Тако змија доби шесту позицију, док је коњ постао седми.
Следили су овца мајмун и петао и испричаше цару како су једно другом помагали да пређу реку. Мајмун је ушао у воду само пазећи да је све безбедно. Петао је пак давао савете својој многобројној породици док је он био на путу. На реци  је приметио сплав и позвао овцу и мајмуна на њему. Док је петао управљао сплавом мајмун и овца су крчили пут ломивши трску која им се нашла на путу. Цар је дао овци осмо, мајмуну девето а петлу десето место.
Једанаеста животиња у зодијаку је пас. Пас као снажан пливач је рекао цару да је закаснио јер је свежа речна вода представљала за њега сувише велико искушење да се добро окупа, прилику коју одавно није имао.

Цар се спремао да затвори такмичење када се је појавила свиња грокћући и цичући. Објаснила је да је постала гладна те да се је успут зауставила и придружила гозби а затим заспала. Зато јој је припало задње место.

Мачка која мрзи воду и након што је била гурнута од пацова у воду проживљавала је заиста тежак пут пливајући реком. Стигла је касно јер су сва места већ била попуњена. Тада се она закле да ће јој пацов бити вечити непријатељ.

 

Продубљена значење кинеског зодијака - одржавање космичке логике

Кинески зодијачни знаци се састоје од 12 животиња - миша, вола, тигра, зеца, змаја, змије, коња, овце, мајмуна, петла, пса и свиње. Сваки знак има свог парног су-партнера са животињом која има супротан карактер и заједно одражавају учење древне кинеске космологичке традиције.

 Први пар су Пацов и Во 

Пацов представља мудрост а во симболизује устрајност. Мудрост и марљивост морају ићи руку под руку. Уколико особа има само мудрост без ревности, та особа би била само лукава. Ако је особа само вредна без интелигенције, тој особи недостаје мудрост. Дакле, мудрост и марљивост треба комбиновати.

Kineski zodijačni par pacov i vo

 Други пар је Тигар и Зец
 
Тигар представља храброст, док зец представља опрезност. Храброст и опрезност треба да иду руку под руку, па кад човек има обе ове карактерне особине, тада се може назвати храбрим и мудрим. Без опреза, храбри постају непромишљени, док слепо опрезан ће се сматрати плашљивим.
Ове карактеристике су такође веома важне, тако да су позиционирани као други пар.

Kineski zodijačni par tigar i zec 
 Следећи пар животиња у кинеском зодијаку је Змај и Змија

Змај представља жилавост, змија представља флексибилност. Древни кинези су веровали да је бити чврст а притом флексибилан веома важна карактерна црта.

 Kineski zodijačni par zmaj i zmija
 Следећи пар је Коњ и Овца

 Коњ представља одлучност и тврдоглавост, а овца представља некога ко је пажљив. Ако је неко склон постизању својих циљева без узимања у обзир своје окружење, биће приморан да пређе преко препрека које ће га спречавти да стигне до мете. Међутим, ако је особа увек у потрази за сагласношћу, али је другачије без правца, она такође не може да оствари свој циљ. Тако се ово приписују као важне људске особине које иду руку под руку. Ово одражава четврти сет за очекивања којег су древни кинези постављали кинеском народу.

 Kineski zodijačni par konj i ovca
 Следећи пар је Мајмун и Петао

Мајмун представља флексибилност. У древним временима није било часовника тако да је кукурикање петла одређивало почетак дана, Tиме петао означава стабилност. Флексибилност и стабилност такође морају ићи руку под руку. Флексибилност без стабилности није пожељна а имати само стабилност је као вода у базену која стагнира. Најбољи резултат се постиже са обе особине - и стабилности и флексибилности.

 Kineski zodijačni par majmun i petao
 Задњи пар је Пас и Свиња 

Пас представља лојалност, свиња представља предусретљивост. Особа која је лојална без предусретљивости даје утисак неприступачности. Насупрот томе, особа која је превише лежерна без осећаја лојалности лако може изгубити своје принципе. Без обзира да ли је то лојалност према држави, лојалност удружењу или лојалност његовом идеалу, она мора бити комбинована са елементом предусретљивости.

 Kineski zodijačni par pas i svinja

Традиционална култура

Културолошке финесе које су окарактерисале Кину вековима

ТРАДИЦИОНАЛНА КИНЕСКА МЕДИЦИНА

НАЈУНЧИКОВИТИЈЕ ВЕЖБЕ ЗА ЗДРАВЉЕ У 20/21 ВЕКУ - ЧИГОНГ ЗВАН ФАЛУН ДАФА
¤ Једноставне вежбе које се могу радити у групи или индивидуално. Традиција преношена вековима с колена на колено ! ¤