Biser do Bisera

КИНА 20-ог ВЕКА


     30.11.2013

Заједно 2007

Стани поред мене

Суочени са тужном неправдом

Заједно, наш глас
нек' у миру  позове на:

Окончање мучења,
Окончање убијања,
Заустављање прогона!

Некa cаосећање расте у нашим срцима

Заједно у миру, нашим гласом направимо разлику. 

~~~~~~~~~~~~~~

Стихови песме посвећени прогону Фалунгонг практиканата у Кини

Свету је потребна Истина, Доброта, Трпељивост
Детаљно ка теми

Кина не верује ниушта - осим у хороскопе

Кина не верује ниушта - осим у хороскопе

Немачки онлијн часопис "Велт"

 


Kineski zodijak

01.03.2013 

У знаку ватрене или водене змије? Питање је које ових дана занима кинезе. Ком знаку припадају и шта их очекује након почетка кинеске нове године у знаку змије је питање које интересује становнике ове огромне империје.

 

Ако новим лидерима комунистичке партије уочи почетка године змије и даље треба савет о томе како да владају у новој години, не морају ићи далеко по савет. Неколико блокова даље од свог седишта Џонгнанхаи појављује се опет свет гатара расут и гушенKineska trznica деценијама. Дуж 500 метара зида у уличицама између четврти ламаистичких и будистичких храмова и ултрамодерног Пекинга цвату штандови старих мајстора фенгшуиа, калиграфисти личних имена, тумачи хороскопа и календара.
Бизарни брадати таоисти као што је стари мајстор Ли изјављују да постоји више тога између земље и неба него што се очима може видети. "Свет је округао није раван као што говоре комунисти" Навала купаца код њега је "већа него икада" каже продавац Џанг Хуи који се је специјализовао за продају традиционалних симбола и заштитних талисмана, новчаних амајлија и чаробних торбица (понуђене први пут на продају) "Чак и компаније поручују путем мобилних телефона и интернета амајлије за своје запослене"
А дневни лист "Чајна дејли" се пита: мистични покрет или само људима вађење новца из џепа?

 

Оно чега је некада било, опет се је појавило

Ради се о новцу и срећи. Шарени, златном и црвеном бојом обојени фењери украшавају продавнице у Великој улици ламаистичког храма. Постали су свратиште набавки светих будистичких и магичних прибора и понуда за одавање почасти прецима. Све што је некад било опет је тамо. Приручници са упутствима су придодати али само мало њих зна како који симбол употребити, ком злом духу принети жртву а коме не. "Међутим интересовање међу младим кинезима је огромно" казе Џанг.
Испред продавница је гомила годишњих хороскопа долетелих чак из Хонгконга. Бестселер међу њима је написао фенгшуи мајстор Едвард Ли Куиминг. Његови хороскопи рекламирају пророчанства над Ши Динпинга новог лидера и будућег премијера Ли Каицианга. На корицама књига су њихове фотографије такорећи мала политичка сензација.
До сада су прорицања о пекингшким лидерима кажњавана као ширење празноверја. Изузетак је направљен за Хонг Конг. "Принцип једна земља два система омогућава и код нас да се такве књиге могу показати" каже продавачица Ву Веи.

Немачка остаје "светла тачка"

Шеф партије Ши је мање од 100 дана у владиној канцеларији, али се већ нагађа о његовом будућем политичком курсу како у Кини тако и у иностранству. За фенгшуи мајстора рођен у јуну 1953 у години змије политичар је као отворена књига. Хонгконгер Едвард Ли прониче кроз њега са тзв. Бази графиконом. Он се ослања на свој графикон од осам карактера (Бази) који представљају небеска стабла и земаљске огранке.

Њихова комбинација распоређена по години, месецу, дану и часу рођења израчунава информацију о судбини сваког људског бића. 2013. је за партијског шефа Шиа "бенмингниан" његова специјална "судбоносна година" када "змија сусреће змију" и овај сусрет спада у календару као циклус једном у 60 година.

То не значи ништа лоше. Напротив, хороскоп показује позитивне ствари на дугој стази за Шиа и премијера Лиа. Оба политичара који доминирају Кином ће наставити у тандему, ишло им је све као подмазано како би своје деценијално владање направили декадом "просвећене политике" Међутим то није хороскоп да би се самозадовољно трљале руке.

Јер напомиње се такође да ће бити успешни само ако се на почетку године правовремено усмере на унутрашње проблеме Кине, сукцесивним планирањем и пажњом развоја на Тибету и Синђиангy.
2013, САД стоје под срећном звездом, за разлику од Русије. Криза и даље осакаћује Европу. Немачка ће ту остати и једини позитивни трачак наде.

 

Бацање отпада доноси несрећу

Хонгконгшки фенгшуи мајстори прецизирају такође недавне контраверзе међу кинеским тумачима хороскопа да ли ће 2013 година бити година водене змије или ватрене. Едвард Ли је назива обећавајућом годином, повољном годином водене змије. Кинеским трговцима који су своје продавнице снабдели затворено црвеним вешом за фестивал Пролећа (тј. Кинеску Нову годину) сада остају пуни магацини. Ако би ова година била година ватрене змије онда би им сујеверне жене црвени доњи веш већ из руку изчупале јер се сматра као одбрана од свих зала.

Иако све више и више младих богатих Кинеза путује широм света већина њих има само једну ствар на уму - што пре кући око окупљене породице. Термин за ово је "Хуи Ђиа" како се то на кинеском каже и чује се из свачијих уста. То је синоним за жељу да се душа одмори од стреса и буде што даље од безличности модерног живота. Узрок је и ренесанса древних обичаја која има удео у томе.

Реформатор календара Џанг Кианву који годинама пропагира реформу пролећног фестивала, као и укидање застарелог сељачког календара наилази на много отпора. Нови традиционалисти су против њега, каже он. Њихов аргумент: "Пролећни фестивал је симбол Кине и симбол наше духовне домовине"

У Пекингу се током пролећног фестивала десет бивших царских тргова за жртвовање, вртови као и Летња палата и историјска места претварају у шарене уличне сајмове. kineska tezgaПочевши од недеље првог дана нове године сваки носи своје име. Постоје правила и табуи: На први дан године змије сме свако да изговори само повољне речи и не избацује тог дана смеће - иначе ће проћердати своје богатство.

                     Извор текста: http://www.welt.de/vermischtes/weltgeschehen/article113469160/China-glaubt-an-nichts-ausser-an-Horoskope.html

Традиционална култура

Културолошке финесе које су окарактерисале Кину вековима

ТРАДИЦИОНАЛНА КИНЕСКА МЕДИЦИНА

НАЈУНЧИКОВИТИЈЕ ВЕЖБЕ ЗА ЗДРАВЉЕ У 20/21 ВЕКУ - ЧИГОНГ ЗВАН ФАЛУН ДАФА
¤ Једноставне вежбе које се могу радити у групи или индивидуално. Традиција преношена вековима с колена на колено ! ¤