Biser do Bisera

КИНА 20-ог ВЕКА


     30.11.2013

Заједно 2007

Стани поред мене

Суочени са тужном неправдом

Заједно, наш глас
нек' у миру  позове на:

Окончање мучења,
Окончање убијања,
Заустављање прогона!

Некa cаосећање расте у нашим срцима

Заједно у миру, нашим гласом направимо разлику. 

~~~~~~~~~~~~~~

Стихови песме посвећени прогону Фалунгонг практиканата у Кини

Свету је потребна Истина, Доброта, Трпељивост
Детаљно ка теми

Седмо предвечерје - кинески дан заљубљених

Кинески празници:

Седмо предвечерје
“кинески дан заљубљених”

 

13.08.2013
Sedmo predvecerje -kineskiПрема једном од најпознатијих кинеских митова, указује седмо предвечерје на седму ноћ седмог лунарног месеца. Према ледгенди то је час када се једном годишње пастир сусреће са ткаљом на мосту који се формира широм млечног пута у космосу. Овај дан је традиционални кинески празник за девојке и младе љубавнике. Код кинеског народа је познат као дан заљубљених.

 

Постоје две легенде, које говоре о пореклу кинеског дана заљубљених. Обe одражавају положај звезда на седми дан седмог месеца по кинеском лунарном календару.

Према првој верзији седам кћери небeске богиње су током прве посете Земљи бациле око на једног чувара стада. Девојке су се купале у реци а говедар именом Ниу Ланг одлучи да се мало забави тако што им узе одећу и замаче даље. Није им остало ништа друго него да га моле да им врати одећу. Тај задатак је пао најлепшој од њих (која је пак била рођена као седма по реду)

 

Наравно, након што је Ниу Ланг видео богињину кћер нагу она се је и морала удати за њега. Пар је живео заједно срећно, неколико година. На крају међутим, небеској богињи дојади да јој је кћер тако дуго одсутна и заповеди јој да се врати на Небо. Мајка је пак такође имала сажаљења над младим паром и дозволила им је да се једном годишње састану. Према легенди то је седма ноћ седмог месеца а сажаљиве свраке формирају мост својим крилима, тако да се Џи Ну може састати са својим мужем.

 

Према другој верзији Ниу Ланг и Џи Ну су била космичка бића која су удаљена једно од другог живела на супротној страни млечног пута. Небески цар Жада се је растужио видевши усамљена бића и свим снагама је покушао да их приближи једно другом. Нажалост, то му је успело итекако. Ниу Ланг и Џи Ну су толико били одушевљени једно другим да су запоставили свој рад. Изнервиран тиме цар Жада је одлучио да се пар може састати само једном годишње и то у седмој ноћи седмог лунарног месеца.

 

На дан када пада празник Седмог предвечерја посматрачи васионе га прослављају Zvezda Vega najsjajnija u sazvezdju Liraтражећи звезду Вега на истоку млечног пута којa представља Џи Ну и сазвежђе Орла, на западној страни млечног пута, где према легенди Ниу Ланг чека своју драгу да буде сједињен с њом.

Други заједнички називи за овај празник је фестивал Седам сестара, или празник Дупле седмице.

 

Извор текста:

http://de.clearharmony.net/articles/200912/51682.html

 

Ове године кинески дан заљубљених пада 13 августа.

Tonight's Sky August 2013: Constellations, Deep-Sky Objects, Planets..

http://www.youtube.com/watch?v=Or5Ezm5or8g

 

 

 

 

Традиционална култура

Културолошке финесе које су окарактерисале Кину вековима

ТРАДИЦИОНАЛНА КИНЕСКА МЕДИЦИНА

НАЈУНЧИКОВИТИЈЕ ВЕЖБЕ ЗА ЗДРАВЉЕ У 20/21 ВЕКУ - ЧИГОНГ ЗВАН ФАЛУН ДАФА
¤ Једноставне вежбе које се могу радити у групи или индивидуално. Традиција преношена вековима с колена на колено ! ¤