Biser do Bisera

КИНА 20-ог ВЕКА


     30.11.2013

Заједно 2007

Стани поред мене

Суочени са тужном неправдом

Заједно, наш глас
нек' у миру  позове на:

Окончање мучења,
Окончање убијања,
Заустављање прогона!

Некa cаосећање расте у нашим срцима

Заједно у миру, нашим гласом направимо разлику. 

~~~~~~~~~~~~~~

Стихови песме посвећени прогону Фалунгонг практиканата у Кини

Свету је потребна Истина, Доброта, Трпељивост
Детаљно ка теми

Фестивал лампиона – Традиционални Кинески празник светлећих фењера: Yuanxiao

Фестивал лампиона – Традиционални Кинески празник светлећих фењера: Yuanxiao

Slika sa www.www.topchinaturs.com 07.03.2015
Фестивал лампиона – Празник светиљки, пада 15-ог дана првог пуног месеца по лунарном календару након Кинеске Нове године и први је значајан празник након Кинеске Нове године. Најважнија активност овог дана је пуштање упаљених кинеских фењера да слободно лебде к небу. Традиција налаже да свако домаћинство спрема традиционалне пиринчане кнедле (ткз.јуаншиао) те се Празник лампиона назива и Јуаншиао фестивал. Празник је познат по богатим шароликим активитетима, најрекреативнији је међу свим кинеским празницима и дан је окупљања целе породице.

Обичаји и активности

Slika sa:www.lichtbildreise.de

Са историјом од преко 2.000 година, разни традиционални обичаји и активности се одржавају током Фестивала лампиона који је својим обичајима пригодан за све узрасте, укључујући посматрање лампиона, ватромет, погађањa загонетки исписаниx на фењерима, извођење народних игара, и обавезно конзумирање пиринчаних кнедли, јуаншиао.
 
 
Посматрање колоритних фењера

Током династије Хан (206 п.н.е - 220 н.е) будизам је цветао у Кини. Дакле, у циљу популаризације будизма, један од царева је дао наређење да се 15 дана првог лунарног месеца упале лампиони у царским палатама како би се тиме показала наклоност и поштовање Буди.

Slika sa: www.theworldfestival.net
Slika sa: www.theworldfestival.net

Током династија Танг (618 - 907), Сонг (960 - 1279), Минг (1368 - 1644) и Ћинг (1644 – 1911) светлећи лампиони постали су традиција кинеског народа.
У данашње време када се фестивал приближава, црвени фењери се могу видети на улицама, у свакој кући, и продавницама. Паркови бивају украшени лампионима различитих облика и врста привлачећи безбројне посетиоце који се диве маштовито направљеним фењерима који живо демонстрирају традиционални кинески фолклор.

Решавање загонетака на лампионима

Почев од династије Сонг (960-1279) погађање загонетки се сматра неизоставним делом Фестивала лампиона. Људи исписује разне загонетки на комаду папира, и лепе их на разнобојним фењерима да би након тога посетиоци погађали одговор. Ако неко пронађе одговор на загонетку он скида папир, предаје га организатору да провери одговор. Они који су нашли право решење загонетке бивају награђени. Оваква интелектуална активност је веома узбудљива те у њој уживају особе свих старосних доба.


Народни плес, плес лава и ходање на штулама

 
Потичући из периода Три краљевства (220-280) лављи плес је одлична традиционална уметност која додаје бескрајну забаву на свакој прослави укључујући Фестивал лампиона. 
Slika sa: www.rskungfuacademy.com

Две врсте плеса су се формирале током дугог периода развоја. 

У северној Кини, лављи плес се фокусира на вештине, а на југу лављи плес више пажње посвећује покретима сличним животињским. Један глумац манипулише малог лава направљеног од крпа, начињеног да веома реално изгледа као лав, док две особе навлаче на себе костим великог лава од којих један покреће лављу главу а други, остатак тела.
Под надзором треће особе лавови понекад скоче увис или пак ходају на штулама.

Посебно импонује ватромет који осветљава ноћно небо овoг првог пуног месеца у години.
 

Видео снимак, игра лава: https://www.youtube.com/watch?v=tSO6NAMm9f0

Традиционална култура

Културолошке финесе које су окарактерисале Кину вековима

ТРАДИЦИОНАЛНА КИНЕСКА МЕДИЦИНА

НАЈУНЧИКОВИТИЈЕ ВЕЖБЕ ЗА ЗДРАВЉЕ У 20/21 ВЕКУ - ЧИГОНГ ЗВАН ФАЛУН ДАФА
¤ Једноставне вежбе које се могу радити у групи или индивидуално. Традиција преношена вековима с колена на колено ! ¤