Biser do Bisera

КИНА 20-ог ВЕКА


     30.11.2013

Заједно 2007

Стани поред мене

Суочени са тужном неправдом

Заједно, наш глас
нек' у миру  позове на:

Окончање мучења,
Окончање убијања,
Заустављање прогона!

Некa cаосећање расте у нашим срцима

Заједно у миру, нашим гласом направимо разлику. 

~~~~~~~~~~~~~~

Стихови песме посвећени прогону Фалунгонг практиканата у Кини

Свету је потребна Истина, Доброта, Трпељивост
Детаљно ка теми

Празник поштовања предака – кинеске Задушнице или Чингминг

Празник поштовања предака – кинеске Задушнице или Чингминг

 

04.04.2016

Чингминг у преводу значи "Чистоћа и јасноћа" или "чист и светао"

Чингминг празник пада 106 дана после зимског солстиција, понекад 4, обично 5 априла. Чингминг је посвећен поштовању предака.
Чингминг празник је главни пролећни празник у Кини и фиксиран је као званични празник за овај датум.

Čingming - Kineske zadušnice

На овај дан, цела породица одлази на гробље приноси жртве преминулим прецима на импровизованим олтарима, стављају цвеће и храну (симболично) на гроб, чистe гроб од корова и поправљају често и метар високу хумку.

Према кинеској традицији је свет мртвих веома сличан нашем свету те преминули преци  стога цене земаљске ствари као нпр. цвеће и храну. Постоји чак и "новац" који се оставља на гроб, али наравно то нису праве новчанице. Међутим обредни поклони се не остављају само прецима већ и божанствима која чувају гробове предака, као и лутајућим и усамљеним душама, како би били на мирној нози са прецима* Ови обичаји се разликују од региона до региона али заједничко им је да све жене и младе особе натичу себи у косу младе гране врба.
И у Кини се врба сматра весником пролећа а њене гране симболом грациозности младих жена.

Пошто је ово и почетак пролећа, празник има дубље значење ако се гробови предака очисте и оставе се жртвене понуде на гробовима.
Сам чин одавања пијетета прецима се традиционалано гледа као на врлину потомака.

Овакав обред се завршава пикником.
Након задушничких церемонија се девојке као и младићи посвећују једној од многих бучних обичаја као што су борба петлова и фудбал. У древним временима су била популарна такмичења пуштања змајева на пролећним ветровима, стрељаштво, ватромет и излет рано ујутро по росним травама. Касније је љуљашка постала једна од главних атракција јер изрека каже: "Љуљање растерећује кућних брига", а младе даме се осећају као виле које лебде између неба и земље.
Ови обичају су готово свуда већ нестали и не одржавају се, већ се само као најважнији део празника посећују гробови предака.

Чингминг је у свету постао познат по веома лепом свитку на коме је насликан призор који се одиграва у граду Каифенгу током овог празника. Слика је из времена Сонг династије.
Аутор је Џанг Зедуан (1085-1145) Наслов слике је "Дуж реке током Чингминг празника"

 Duž reke tokom Čingming praznika. Najpoznatiji svitak i Kineska baština

Испод је исечак копије урађене у 18 веку. Слика је веома позната и излагана у разним деловима света поготово у Азији. Исечци са Википедије.

Дуж реке током Чингминг празника, копија из 18 века

Дуж реке током Чингминг празника, копија из 18 века

 О слици и свитку: Оригинална слика је прослављена као најпознатије дело из Северне Сонг династије. Вековима је била понос и служила као лични драгуљ уметничких збирки свих кинеких краљева. Као дело високе уметничке  вредности  инспирисала је неколико каснијих живописних дела која су ажурирала стил оригинала.

 

 

Израз *лутајуће и усамљене душе* подразумева душе људи којима је живот одузет насилно а који нису требали умрети (превремено). Ово се односи на убиства, самоубиства као и абортусе. Пошто им је само животнo доба у овој људској димензији скраћенo онe се не могу вратити свом првобитном месту пребивалишта, већ морају чекати да се целокупан животни век (циклус) заврши тако да сво то време лутају универзумом.
 

Традиционална култура

Културолошке финесе које су окарактерисале Кину вековима

ТРАДИЦИОНАЛНА КИНЕСКА МЕДИЦИНА

НАЈУНЧИКОВИТИЈЕ ВЕЖБЕ ЗА ЗДРАВЉЕ У 20/21 ВЕКУ - ЧИГОНГ ЗВАН ФАЛУН ДАФА
¤ Једноставне вежбе које се могу радити у групи или индивидуално. Традиција преношена вековима с колена на колено ! ¤