Biser do Bisera

КИНА 20-ог ВЕКА


     30.11.2013

Заједно 2007

Стани поред мене

Суочени са тужном неправдом

Заједно, наш глас
нек' у миру  позове на:

Окончање мучења,
Окончање убијања,
Заустављање прогона!

Некa cаосећање расте у нашим срцима

Заједно у миру, нашим гласом направимо разлику. 

~~~~~~~~~~~~~~

Стихови песме посвећени прогону Фалунгонг практиканата у Кини

Свету је потребна Истина, Доброта, Трпељивост
Детаљно ка теми

Кинеска нова година 2017 - година Петла

                                                 Кинеска нова година 2017 - година Петла

                                                                    27. 01. 2017
Kineska Nova godina 2017- godina Petla Када је небо над Земљом било ново, на њему је сјало девет ужарених сунца. Људи су успели да оборе све осим једног које се је сакрило иза планине.
Схвативши своју грешку људи послаше животиње да га наговоре и приволе да се појави на небу.
Нико није успео у томе осим неустрашивог и упорног
петла.
Чувши га како кукуриче сунце је веровало да је спашено и поново изађе.
У знак захвалности оно постави комад јутарњег неба над врхом своје главе.


Кинеска Нова година - 10 Саветa за слеђење традиције и прославног обичаја

Добродошлицу Новој години кинези изражавају бучним ватрометом,  раскошним слављем и једним бројем традиционалних обичаја, који би требали да придонесу срећи и просперитету наредне године, а који се разликују у зависности од региона.
Кинеска Нова година је најстарији и далеко најважнији кинески празник уопште. Одређује се по кинеском лунарном календару и обично пада у период од краја јануара до средине фебруара.
Прослава Кинеске Нове године почиње са младим месецом и завршава после 15 дана са првим пуним месецом тек започете нове године.
Први дан кинеске Нове године се слави у кругу породице. Сви чланови породице се сакупљају а ако живе или раде на удаљеним местима враћају се кући. Обичај налаже да се ода почаст прецима, осталим члановима породице, да се породица подсети своје прошлости и да се поразговара о будућности. Наравно при оваквом слављу се обилато конзумира храна. Задњи дан новогодишње прославе се зове Празник фењера, при чему деца по могућности црвеним лампионима шетају, некада по изворном обичају до храма, у данашње време шетају градским парком, плажом или најближом пешачком зоном.
Током 15-дневне новогодишње прославе се кинези придржавају традиционалних обичаја, како би предстојећа година била што повољнија.

Испод су наведена десетак њих.
preuzeto sa www.vectorstock.com

1. Чишћење.
Пре почетка прославе Нове године је неминовно очистити кућу и то што је могуће подробније. Тежи се да се кућа или стан ослободе од прљавштине, отпадака и свих некорисних или ствари које се више не употребљавају. Тиме се симболично кућа отарашава терета старе године и прави се место за све добре ствари у новој години.
Међутим током кинеске Нове године требало би да се потпуно одустане од употребе метле или других алатки за чишћење или да се кућа уопште чисти. Јер према кинеском веровању заједно са одстрањивањем прашине одстрањује се и срећа за предстојећу годину. Усисивач, метле и прибор за чишћење се током прославе кинеске Нове године остављају у најудаљенијим угловима ормара или куће, предострожности ради протерују се са видика.
Ако не постоји други начин, кућа и стан се чисте од улазних врата ка унутра. Почишћена прашина се повуче до угла просторије и тамо остаје до окончања новогодишње прославе, далеко од видокруга слављеника.

2. Прање косе.
По сваку цену би требало избегавати прати косу првог дана кинеске Нове године. Испирањем косе, према кинеском веровању такође се и срећа испире и отиче.
Дакле, фризера посетити пре почетка прославе кинеске Нове године.

3. Отворите врата и прозоре.
Како би радост и енергија нове године пронашла пут до слављеничке куће треба је дочекати отворених врата и прозора.

4. Отплатити  на време све дугове и измирити обавезе.
Ако је икако могуће дуг се отплаћу пре кинеске Нове године, тако да се нова година може отпочети ослобођена дугом. Јер не подмирени дуг до нове године наговештава годину пуну дуга и отплаћивања истог.
Дуг, који се једноствно не може отплатити у целини или кратко време пре, најповољније је ако се може значајан део поравнати. На овај начин се нова година започиње позитивном атмосфером.
 
5. Чинити добра дела и обратити пажњу на говор.
Све што се током кинеске Нове године ради би требало да буде усмерено ка добром. Говор би такође морао бити добар и благонаклон. Јер је уверење да ће енергија и осећаји који се распрострањују почетком Нове године бити пратиоци током целе наредне године. С породицом и пријатељима треба да се разговара о лепим и угодним стварима и добрим тренуцима живота. Себи и другима треба створити угодну атмосферу.
Све што чак и издалека наговештава несрећу треба избегавати свим силама. Окупирати се непријатним и негативним темама током прославе Нове године је ван границе пристојности. Нема Кинеза који  током прославе Нове године размишља о незгодама, болестима или чак говоре о смрти. Чак се и број "четири" не изговара јер на кинеском звучи као реч за смрт.
Овај период и овај обичај посебно су пригодни за малишане. Непослушна деца се током кинеске Нове године не кажњавају, да не би почела плакати и година буде плачна.
Дакле говорити о добрим делима и попратити прославу забавом и радошћу.

6. Кићење и декорација куће и дворишта.
Венци, накит и све врсте декорација украшавају буквално сваки дом током кинеске Нове године. Од боја је црвена на првом месту јер се сматра нарочито повољном. Црвени фењери, украси и венци као и црвени транспаренти са порукама просперитета и среће не изостају ни у јеној кући.
Без обзира да ли се кућа или стан украшавају традиционално или спонтано на своју руку, није битно. Чак и неколико цветића свежег цвећа, елегантантно украшен сто и неки добро постављен талисман, дозвољено je  све  што подиже расположење и обезбеђује добар почетак године.

7. Храна и пиће.
Прославе Нове године је у Кини посвећена породици. Самим тим и обилан и раскошан јеловник је нужна ствар. Што се овога тиче је однос према храни током прославе кинеске Нове године нешто налик  божићној вечери на Западу. И овде симболика игра велику улогу где обиље на столу симболизује срећу, просперитет и богатство - оно што свако од нас прижењкује за нову годину. Традиционална јела варирају у Кини од региона до региона према укусу и регионалним усевима.

8. Уживати у слаткишима.
Да вам предстојеће време буде слатко, треба да једете слаткише ових слављеничких дана – ово је кинеска изрека. Зато се током прославе кинеске Нове године на сваком столу налази неминовно пуно слаткиша свих врста, које домаћице саме спремају или купују.

9. Одећа и пристојан изглед.
Током прославе кинеске нове године се у Кини носи искључиво црвена одећа ( мада је неки и не воле јер подсећа на комунистичку идеологију) Нова одећа симболизује нови почетак у новој години – ослобођена и неоптерећена свим обртима и судбином старе године.
Тиме се користи и прилика да се поднови гардероба.

10. Ножеви и сечење.
Ма како то било немогуће али ножеви и маказе требало би макар за Нову годину бити у фиоци. Не зато што би се у најгорем случају могли посећи,  већ зато што ће се употребом истих на тај начин буквално смањити срећа.

Делимичан део текста преузет одавде

Традиционална култура

Културолошке финесе које су окарактерисале Кину вековима

ТРАДИЦИОНАЛНА КИНЕСКА МЕДИЦИНА

НАЈУНЧИКОВИТИЈЕ ВЕЖБЕ ЗА ЗДРАВЉЕ У 20/21 ВЕКУ - ЧИГОНГ ЗВАН ФАЛУН ДАФА
¤ Једноставне вежбе које се могу радити у групи или индивидуално. Традиција преношена вековима с колена на колено ! ¤