Biser do Bisera

КИНА 20-ог ВЕКА


     30.11.2013

Заједно 2007

Стани поред мене

Суочени са тужном неправдом

Заједно, наш глас
нек' у миру  позове на:

Окончање мучења,
Окончање убијања,
Заустављање прогона!

Некa cаосећање расте у нашим срцима

Заједно у миру, нашим гласом направимо разлику. 

~~~~~~~~~~~~~~

Стихови песме посвећени прогону Фалунгонг практиканата у Кини

Свету је потребна Истина, Доброта, Трпељивост
Детаљно ка теми

Кинеска Нова година 2018 - година мрког Пса

                                                      Кинеска Нова година 2018 - година мрког Пса
Kineska Nova godina 2018- godina Mrkog Psa
14. 02. 2018
Колико је старa Кинa?

Кинези верују да је први краљ Кине био Жути краљ (он није био први цар Кине). Жути краљ постао је краљ 2697. године пре нове ере, тако да ће Кина 16. фебруара 2018. године ући y 4715. годину. Такође се за израчунавање кинеске године користи циклус од 60 система за пребројавање лозних огранака, тако да је наступајућа година мушког земаљског пса 35 грана циклуса.
Дакле 2018 година Земаљског пса је 4715-та кинеска Нова година. 4715 = (60 х 78) + 35.

Инаугурација Жутог краља одржана је у пролеће 2697. године п.н.е. али календар Жутог краља користио је дан зимског солстиција као први дан у години. Зимски солстициј је био око 23. децембра, 2698 п.н.е. Садашња прослава Нове године 1-ог јануара нема никакво значење.
2018. година по Западном календару је 4715. кинеска година. Међутим, кинеска цивилизација датира (по некима) до 8000 година уназад. Дадиван кинеска цивилизација показује реликвије кућа, палата, алата за кување, керамику у боји, оружја, алата за употребу у пољопривреди. Археолози сумњају да је Ји ђинг пронађен у то време.

Име Мрког Земаљског пса је са календара лозног стабла. На прво име стабла се наилази у документу око 1739. п.н.е. Оригинална стабла и огранци се користе само за бројање дана. Коришћење стабала и огранака за рачунање месечне, часовне и годишње секвенце почело је око 206 п.н.е. током династије Чин и Хан. Та идеја можда долази од кинеске теорије о јину и јангу и пет елемената. Дакле, сви знаци зодијака могу се претворити у пет елемената. На пример, пас је еквивалентан мушкој Земљи. Ако нађемо све везе везане за Земљу из кинеског календара, пет елемената и Ји ђинг филозофије, онда можемо предвидети који знаци се појављују у години Мрког пса.
Слика са google imagesЧиме је Пас постигао да га сврстају у кинески зодијак ?

Давно, веома давно када у људском свету не беше житарица, верни пас се даде у потрагу за пиринчаним пољима. Да би побегао од хајке небеских војника и спречио да се пиринчано семе у потпуности спере са његових длака, он је препливао реку репом који је усправно штрчао изнад воде носећи на њему зрна пиринча.


2018. година је година земаљског мушког пса. Мушки земаљски пас је симболично повезан са сувим земљиштем, зидом, насипом или планинама. Главних пет елемената унутар земаљског мушког пса су такође мушког рода. Знак 2018. Земаљског пса је планина над планином.
2018. година ће бити година веома јаке приземљености. То подразумева догађаје у вези сa земљиштем, некретнинама, окружном територијом, пољопривредом, земљотресом, минералима а Земља ће бити активнија него раније. У кинеској астрологији je Земља такође повезана са стабилношћу, медитацијом и религијом. Многи људи ће бити заинтересовани за духовне или верске студије.

Планина која се 2018. појављује пред нама значи да нешто блокира наш поглед или наш пут. То је знак препреке. Морамо прећи преко тога да би видели други свет. Зато морамо да нађемо раван пут око планина да пронађемо сопствени пут. У сваком случају, морамо да предузмемо додатне напоре да дођемо до своје дестинације. Због тога је 2018. изазовна година за многе људе. Морамо користити своју мудрост да нађемо бољи на
2018 - Кинеска година Мрког земаљског псачин да освојимо планине. Ако се то можете учинити, онда ћемо бити испред многих других. Ако не, остаје се иза света.

Планине 2018. везане су за стабилност, спорост, тврдоглавост, лењост и конзервативност. Ако сте превише лењи са недостатком марљивог духа, онда ћете пропустити прилику за каријеру или новчане зараде. Доминантан месец за пса је октобар. Плодови на дрвету су зрели. Ако их одмах не yберемо и одмах продамо, брзо ће угњилити. То значи да недовршене пројекте морамо брзо довршити. У супротном, убрзо ће нестати и извор прихода.

Дневно доба пса је између 19:00 и 21:00 сати, када и сунце потпуно нестаје са небеског свода. То значи да сунце залази иза планине. Сунце је повезано са јанг ватром. Због тога у кинеској астрологији пас има надимак складишара ватре. Планине такође брзо могу упијати кишницу. Кишница се може накупити у брани унутар планина. Планине постају депои воде. Ватра и вода представљају новац многим људима. Пас из 2018. године доноси људима концепт штедње. Многи људи ће размотрити неопходност пре него што потроше новац. 2018 ће бити добра година за повећавање богатства.

Поједини делови текста преузети са: chinesefortunecalendar.com

Традиционална култура

Културолошке финесе које су окарактерисале Кину вековима

ТРАДИЦИОНАЛНА КИНЕСКА МЕДИЦИНА

НАЈУНЧИКОВИТИЈЕ ВЕЖБЕ ЗА ЗДРАВЉЕ У 20/21 ВЕКУ - ЧИГОНГ ЗВАН ФАЛУН ДАФА
¤ Једноставне вежбе које се могу радити у групи или индивидуално. Традиција преношена вековима с колена на колено ! ¤