Biser do Bisera

КИНА 20-ог ВЕКА


     30.11.2013

Заједно 2007

Стани поред мене

Суочени са тужном неправдом

Заједно, наш глас
нек' у миру  позове на:

Окончање мучења,
Окончање убијања,
Заустављање прогона!

Некa cаосећање расте у нашим срцима

Заједно у миру, нашим гласом направимо разлику. 

~~~~~~~~~~~~~~

Стихови песме посвећени прогону Фалунгонг практиканата у Кини

Свету је потребна Истина, Доброта, Трпељивост
Детаљно ка теми

Кинеска Нова година 2022 – година Воденог тигра

Кинеска Нова година 2022 – година Воденог тигра

31. 01. 2022.
Kineska Nova godina 2022-godina Vodenog tigra. Ilustracija sa www.freepik.com Мадa су културно јединствени у другим источноазијским културама као што су Вијетнам, Кореја и Тибет постоје идентични празници у исто време када је и прослава Кинеске Нове године. Шири појам за овај скуп празника је Лунарна Нова година.
У Кини је званично 7-дневни државни празник током којег су предузећа и школе затворени.

Ове 2022. Кинеска Нова година пада 01. фебруара и према кинеском зодијаку то је година Воденог тигра
Кинеска нова година је време за боравак са породицом, што изазива огромну миграцију људи широм Кине ка својим родним селима и градовима.

Јело, пиће, спремање хране и надокнађивање ствари које су се омакле током године  спадају у активности укључујући и уживање у главном оброку намењеном за кинеску Нову годину у кругу уже породице.

Дани након кинеске Нове године су посвећени посећивању широм породичном кругу и пријатељима како би се размениле жеље за благостање и добробит поделили поклони и наравно ужива се у заједничи проведеним сатима уз добру и традиционалну храну.

Везан за кинески лунарни календар, празник је почео као време за гозбу и одавање почасти кућним и небеским божанствима као и прецима. Са популарним усвајањем западног календара 1912. године, кинези су се придружили прослави 1. јануара као новогодишњег дана. Кина међутим, наставља да слави лунарну Нову годину.

Током историје структура календара није била статична, ресетована је према томе који је цар држао власт и варирала је од једног региона до другог.

Кинески календар је био сложен хронометар. Његови параметри су постављени према лунарним фазама као и према соларним солстицијама и равнодневицама. Јин и јанг принципи супротности али комплементарни принципи који чине свет хармоничним такође су владали календаром.

Кинеска Нова година обично почиње младим месецом који се јавља између краја јануара и краја фебруара и траје око 15 дана, док не доспе до пуног месеца када се прославља фестивалом лампиона.

Кинески новогодишњи зодијак

Сваку годину у кинеском календару представља једна од 12 зодијачних животиња укључених у циклус од дванаест станица или „знакова“ дуж привидне путање сунца кроз космос. 12 зодијачких животиња су пацов, бик, тигар, зец, змај, змија, коњ, овца, мајмун, петао, пас и свиња.

Предвиђено је да 2022. буде година воденог тигра. Тигар је познат као краљ свих звери у Кини, а у зодијаку је повезан са снагом, истеривањем зла и храброшћу. У кинеској култури, тигрови владају планинама као краљеви Цртеж из личне архиве аутора блога biserdobisera.netсвих животиња и оличавају храброст и снагу. Тигрови су престижни, часни су и поштовани, а људи рођени у години воденог тигра су рођени лидери, пуни снаге и самопоуздања. Са главом подигнутом нагоре, тигар представља вођу пуног моћи и самопоуздања који штити слабе и кога поштују.

Више занимљивих и информативних чланака описивања прославе и обичаја током Кинеске нове године:

Одзвањање старој и поздрав новој години
Кинеска Нова година - 10 Саветa за слеђење традиције и прославног обичаја
Рачунање година по кинеском календару
12 животиња у кинеском Лунарном календару
Фестивал лампиона – Традиционални Кинески празник светлећих фењера: Yuanxiao

Традиционална култура

Културолошке финесе које су окарактерисале Кину вековима

ТРАДИЦИОНАЛНА КИНЕСКА МЕДИЦИНА

НАЈУНЧИКОВИТИЈЕ ВЕЖБЕ ЗА ЗДРАВЉЕ У 20/21 ВЕКУ - ЧИГОНГ ЗВАН ФАЛУН ДАФА
¤ Једноставне вежбе које се могу радити у групи или индивидуално. Традиција преношена вековима с колена на колено ! ¤