Biser do Bisera

КИНА 20-ог ВЕКА


     30.11.2013

Заједно 2007

Стани поред мене

Суочени са тужном неправдом

Заједно, наш глас
нек' у миру  позове на:

Окончање мучења,
Окончање убијања,
Заустављање прогона!

Некa cаосећање расте у нашим срцима

Заједно у миру, нашим гласом направимо разлику. 

~~~~~~~~~~~~~~

Стихови песме посвећени прогону Фалунгонг практиканата у Кини

Свету је потребна Истина, Доброта, Трпељивост
Детаљно ка теми

Забрањени град у Пекингу и његове палате

Светска баштина,
културно богатство човечанства 

 

Забрањени град у Пекингу и његове палате

Palata Vrhovne harmonije Zabranjenog grada u Pekingu
 

17.08.2013

Забрањени град (кинески 紫禁城 – Циџингчанг, љубичасти Забрањени град) или музеј ГуГонг- кинески 故宫 – Царска палата, налази се у центру Пекинга. Cаграђен je између 1406. и 1420. за време династије Минг. Изграђен je и завршен током владавине цара Јонгле 1422 године. Цар Јонгле је кинеску престоницу померио из Нанџинга (Јужна престоница) у Пекингу (Северна престоница) Разлог је био тај да је Пекинг лежао ближе животном простору Монгола одакле је долазила и највећа прeтња његовој владавини а тиме је могао боље контролисати ову опасност. 2. фебруара, 1421, Забрањени град је инагурисан као центар моћи. Био је царски дом за 24 царске Минг (1368-1644) и Ћинг (1644-1911) династије.
Са своjиx тронoвa у Забрањеном Граду, они су управљали земљом држећи судске седница са својим министрима, издавали царске едикте и покретали војне експедиције. Ту су живели и владали до револуције 1911 године. Након републичке револуције 1911 год. најмлађи и последњи цар из династије Ћинг, тада још дете, абдицирао је наредне  године. Али њему, његовој породици и целој њиховој свити било је дозвољено да остану у својим палатама.
Они су коначно протерани од републичких трупа 1924.
Обичном становништву али чак и непозваним племићима није био дозвољен приступ y свете одаје - што објашњава име Забрањеног града. Забрањени град се налази на северном крају трга Тјенанмен. Године 1987, УНЕСКО га је прогласио за културну баштину.


Panorama Zabranjenog grada u Pekingu

Забрањени град уопште није истинит град већ комплекс царских палата из којих су кинески цареви вековима владали империјом. Забрањени град је ремек дело кинеске архитектуре. Његов положај одговара погледу на свет царских владара: приближно је правоугаоног облика осе усмерене северо–јужно са Забрањеним градом у средини као царским симболом моћи. У њему су се између осталог налазиле палате владара. Кровови већине главних зграда су делимично покривени глазираним цреповима позлаћеним жутом бојом, бојом симбола кинеског цара. Они имају изузетно више детаља, и више фигура змајева. Царске зграде имају жуте кровове, а кровови храмова су плави. 
Ниједна зграда у Пекингу није смела премашити у висини Забрањени град.

Цео комплекс има површину од 720.000 квадратних метара и зградe површине од 150.000 квадратних метара. На пределу се налазе и многобројне палате са 890 павиљона са 9.999 ½ соба. Половина собе је била симболична. Према легенди, само Небо може имати палату са 10.000 соба, па су се "Синови Неба, како су називани цaреви" морали задовољити  са 9.999 ½.


Циџингчанг (љубичасти град) је подељен на унутрашњи (Неитинг) и спољашњи (Ваичао) двор. Спољни двор се налази на југу и био је званично подручје. Одавде се је владало из великих дворана попут Хале Средње хармоније (Џонг хе Диан) и Хале Очувања хармоније (Бао хе Диан) Резбарене мермерне балустраде и глазирани црепови сведоче висок стандард занатства. Зидови Забрањеног града су високи 10 метара и дуги 3.428 метара, а окружен је 3.800 метара дугим, 52 метара широким и 6 метара дубоким водом испуњеним јарком.

Foto panorama Zabranjenog grada u Pekingu

                                                              Панорама "Забрањеног града"

У првом плану се види капија "Тјенанмен" која је у нераздвојивом контексту са краљевском резиденцијом. Веома често су ова врата украшена слоганима и ликовима комунистичких лидера.
Како се не би покварила атмосфера царског града на многим сликама намерно је изостављена капија Тјенамена јер су јавне грађевине постале заштитни знак комунистичке Кине.  

Слика из архиве руског сајта  portalostranah.ru 
 

 Južno-severni stražarni toranj u Zabranjenom gradu. Pogled iz parka Džong San/ Slika sa sajta:kinabaloo.comУ сваком небеском правцу се налази једна велика капија са кулом а на угловима сва четири зида по једна кула.
 

Главни улаз је "Меридиjанска капија" (Вумен) или капија "Пет-Феникса"
Trg između Meridijanske kapije i kapije Vrhovne Harmonije.Slika sa sajta www.chineseculture.about.comОво је трг између Меридиjан капије и капије Врховне Хармоније.
Пред важним церемонијама су се чувари части постројавали на овом тргу. (највећи трг у дворском комплексу) 

Пет мостова представљају пет конфучијанских врлина: 
хуманостосећање дужности, мудрост, поузданост и обредне чистоте.

"Капија Врховне Хармоније" је као и многе друге капије чувана од два бронзана лава који симболишу снагу царске власти и води ка "Хали Врховне Хармоније" (Таи хе Диан) Hala Vrhovne harmonije Zabranjenog grada u Pekingu. Slika sa sajta chineseculture.about.comДворана Врховне Хармоније је највећа хала у Забрањеном граду. Ова хала је саграђена 1420 год. Висока је 35 метара, дуга 2.400 м² а подржавају је 24 стуба. Змајев престо се налази у центру одаје. Над престолом стражаре два слона, који симболизују мир. Хала је коришћена за устоличење новог цара, за прославу при рођењу новог владара, као и прослави нове године и зимског столстиција, најава кандидата који су положили царски државни испит, односно именовања генерала, када је неминовно предстојао нови ратни поход.
Ту су се дакле одржавале најважније царске церемоније: крунисања, венчања и додељивање звања вишим званичницима. Она се налази на врху тераса од три нивоа.


У унутрашњем двору Неитингу који се састојао од три дворца Палате Небеске чистоће (Чуенчигонг), Хале контакта између Неба и Земље (Ћиаотаидиен) и Палате Земаљског мира (Куанњингонг) живеле су царске породице и пратња: стотине дворских дама и евнуха. Северно од палате земаљског мира се налази царски врт.

Dvorana nebeske čistoće.Slika sa sajta:chineseculture.about.com

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Предња комора дворца Небеске чистоте, 
где је цар присуствовао државним пословима готово свакодневно. 

Натпис над троном као порука цара"Сина Неба"       
 "Праведно и часно"

Dvorana Unije i Mira. Slika sa sajta chineseculture.about.com

                               
                               
Сала Уније и Mира

       Лежи између Палате Hебеске чистоте и сале
      Земаљског мира. Коришћена је за чување 25 царcких                   печата од жада.             

       Представљајући царску власт они су смештени 
       у златним кутијама обложеним жутом свилом.

 


Поред тога, било је много других палата, павиљона и малих тргова са одајама за царице, царске конкубине и за самог цара у време када је постио (Палата за пост) и када је хтео да се повуче и буде сам (Палата култивирања емоција)
Шест западних палата су симетричне са шест источних палата.

"Капија Божанских војних талента" (Шенвумен) је најсевернија капија целе царске палате. Ту се некада налазио у горњем делу на унутрашњим вратима један добош и звоно која су становницима палате најављивали време.

Царска палата Забрањеног града је претворена у музеј 1950 године. Забрањени град је један од највећих и најбоље очуваних дворска комплекса у свету. У музеју се налазе преко милион ретких и вредних предмета.

Детаљи украсних мурала,скулптура и филиграмског рада на зградама Забрањеног града у Пекингу

 Декоративна плоча на зиду једне од палата забрањеног града у Пекингу Декоративна плоча на зиду једне од палата забрањеног града у Пекингу

Декоративна плоча на зиду једне од палата забрањеног града у Пекингу

 Декоративна плоча на зиду једне од палата забрањеног града у ПекингуДекоративна плоча на зиду једне од палата забрањеног града у Пекингу

Декоративне плочице у једној од палата Забрањеног града  Свод плафона
Раскошна декорација врата Декор на вратима
Декор на вратима-www.chineseculture.about.comДекоративна алка на вратима палате Забрањеног града/www.chineseculture.about.com

 

Декоративна алка на вратима палате Забрањеног града

Слика са: www.chineseculture.about.com

Натпис над храмом за молитву погодној жетви
Натпис на 4 језика

 Глинене животиње на крововима палата Забрањеног градаГлинене животиње на крововима палата Забрањеног града
Детаљ са раскошно декорисаног крова. Слика са http://chineseculture.about.comШаренило кровног црепа на зградама Забрањеног града у Пекингу/ Слика са Википедије  Скулптура лава испред Дворане Врховне хармоније у Забрањеном граду

 

Традиционална култура

Културолошке финесе које су окарактерисале Кину вековима

ТРАДИЦИОНАЛНА КИНЕСКА МЕДИЦИНА

НАЈУНЧИКОВИТИЈЕ ВЕЖБЕ ЗА ЗДРАВЉЕ У 20/21 ВЕКУ - ЧИГОНГ ЗВАН ФАЛУН ДАФА
¤ Једноставне вежбе које се могу радити у групи или индивидуално. Традиција преношена вековима с колена на колено ! ¤