Biser do Bisera

КИНА 20-ог ВЕКА


     30.11.2013

Заједно 2007

Стани поред мене

Суочени са тужном неправдом

Заједно, наш глас
нек' у миру  позове на:

Окончање мучења,
Окончање убијања,
Заустављање прогона!

Некa cаосећање расте у нашим срцима

Заједно у миру, нашим гласом направимо разлику. 

~~~~~~~~~~~~~~

Стихови песме посвећени прогону Фалунгонг практиканата у Кини

Свету је потребна Истина, Доброта, Трпељивост
Детаљно ка теми

Hајстарија приватна библиотека

Тиан Ји павиљон - најстарија приватна библиотека

Tian Ji paviljon - najstarija privatna kineska biblioteka

 

03.10.2013.

Тиан Ји павиљон се налази у улици Тиан Ји која је на западној страни Месечевог језера у граду Нингбо провинције Ђеџанг ( 浙江 – крива река)
То је најстарија приватна библиотека у Кини али и једна од најстаријих постојећих приватних библиотеке у свету. Библиотека садржи више од 300.000 томова древних књига и више од 80.000 ретких древних књига.
Поред тога ту су и велике количине калиграфија, печата и прекрасних локалних занатлијских рукотворина.

Грађење павиљона Тиан Ји је започето 1561 године а завршено је 1566 године. Била је то прва приватна библиотека Ћин Фан-а заменика министра одбране током Минг династије. Ћин Фан је током живота волеo прикупљати древне књиге, касније је добио и око 10.000 остатака древних књига од породице Ли из округа Јин тако да је његова збирка имала више од 70.000 томова укључујући предходне књиге са записима локалних историјских догађаја и имена излистаних "Ден Ке-a" – називи за оне који су се након положених државних испита могли називати владиним званичницима.

Tian Ji paviljon - najstarija privatna kineska biblioteka Tian Ji paviljon - najstarija privatna kineska biblioteka  
  Tian Ji paviljon - najstarija privatna kineska biblioteka             Tian Ji paviljon - najstarija privatna kineska biblioteka

Слике: www.secretchina.com

1772. је цар Чиан Лонг из Ћинг династија издао едикт да се почне допуна Сику Кујеншу (преводи се различито као, четири блага, цареве четири ризнице итд. што је комплетна библиотека четири гране књижевности – то је највећа збирка књига у кинеској историји и вероватно најамбициознији редакцијски подухват у светској историји)
Маоуџу Фан унук 8-ог колена Чин Фана додао је библиотеци 638 разних примерака својих књига.

Тада је цар Чиан Лонг издао проглас да се направи имитација библиотеке Тијан Ји павиљона као чувениx “Северо-јужних Седам павиљона” који је садржао седам сетова Сику Кујеншу. Тиме је и Тиан Ји павиљон био на гласу широм Кине.
Писци и научници су од времена Минг и Ћинг династије били веома поносни на читање ових књига из библиотеке павиљона Тиан Ји.


Да би заштитио колекцију Тиан Ји павиљона Ћин Фан је донео строга породична правила као нпр. да је: женама био забрањен улаз у библиотеку. Свака генерација потомака Ћин Фана следила је строго ова породична правила и никада се књиге нису износиле из библиотеке. Али они су изгубили много томова књига јер су биле старе и запуштене. 1808. се је тамо налазило око 53.000 древних књига.
Током опијумског рата, британски окупатори су опљачкали на десетине збирки древних књига. Почетком 1912. лопови су украли много књига из Тиан Ји павиљона и препродавали их у Шангају. Године 1940. било је само 13.038 томова књиге. Након 1949. влада је откупила више од 3000 томова древних књига а добила је и донацију древних књига локалних колекционара.

Приватна збирка Тиан Ји павиљона прошла је кроз 13 генерација породице Ћин Фан - око 400 година. Иако је било небројено много крађа породица Фан је увек покушавала да откупи књиге што је био изричит издатак. Очување ове библиотеке је несумњиво повезано и са правилима којих се је породица придржавала. Правила као што су: да се у павиљону "не сме пушити или употребљавати алкохол","збирка није била наследство ма ког члана породице, могла се је само складиштити у павиљону Тиан Ји", "они који нису били чланови породице Фан се нису смели приближавати кабинету","књиге се не износе ван просторија жанра коме су припадале", итд . Притом су ту биле и развијене мере против пожара, воде, инсеката, глодара, лопова итд.

Хуанг Зонши натуралиста, политички теоретичар, филозоф и војник током задњег периода Минг династије и почетног периода династије Ћинг је 1673 године приступио библиотеци као прва особа која није била члан породице Фан.
Од тада врата Тиан Ји павиљона су могла бити отворена само за поједине заиста познате научнике.

Име Тиан Ји павиљона је из "Књиге промена – Ји Ћинг" написане од Женг Шуена из Хан династије. Постоји реченица "Тиан Ји шенг шуе" (то значи да Тиан Ји може произвести воду) Ватра је највећа пошаст за библиотеку а вода потчињава ватру тако да је библиотека добила име Тиан Ји павиљон. Испред библиотеке је базен, а окружена је вртовима типичног Ђиангнан стила.
 

Превод: кинески практикант Фалундафе

Извор текста: http://www.secretchina.com/news/13/03/07/489083.html

 

 

 

 

Традиционална култура

Културолошке финесе које су окарактерисале Кину вековима

ТРАДИЦИОНАЛНА КИНЕСКА МЕДИЦИНА

НАЈУНЧИКОВИТИЈЕ ВЕЖБЕ ЗА ЗДРАВЉЕ У 20/21 ВЕКУ - ЧИГОНГ ЗВАН ФАЛУН ДАФА
¤ Једноставне вежбе које се могу радити у групи или индивидуално. Традиција преношена вековима с колена на колено ! ¤