Biser do Bisera

КИНА 20-ог ВЕКА


     30.11.2013

Заједно 2007

Стани поред мене

Суочени са тужном неправдом

Заједно, наш глас
нек' у миру  позове на:

Окончање мучења,
Окончање убијања,
Заустављање прогона!

Некa cаосећање расте у нашим срцима

Заједно у миру, нашим гласом направимо разлику. 

~~~~~~~~~~~~~~

Стихови песме посвећени прогону Фалунгонг практиканата у Кини

Свету је потребна Истина, Доброта, Трпељивост
Детаљно ка теми

БАШТИНА Традиционални кинески инструмент – кинеска лаута „Пипа“

БАШТИНА


Традиционални кинески инструмент – кинеска лаута „Пипа“

 

02.08.2015
Pipa-tradicionalni kineski žičani instrumenatПипа (изговара се Пее-Пax) је четворожична лаута. Овај инструмент је један од најстаријих кинеских инструмената, који се помиње у текстовима који датирају из другог века пре нове ере. Увезена је у Кину копненим трговачким путевима из централне Азије и брзо усвојена у многим регионима. Током времена и династија мењала је свој изглед, али је пипа лаута била у свим династијама обожавана због свог звука.

Овде можете чути како инструмент звучи:

Традиционално пипа је углавном соло инструмент, понекад се употребљава у фолклорним ансамблима као што су традиционални ансамбли свиле и бамбуса који се могу наћи у југоисточној Кини, или се корисTerakota iz vremena Sui dinastije(581-618) Slika sa Vikipedijeти да прати казивање приповедака или при извођењу локалних опера.
Древни судски документи описују генерације талентованих музичара који су писали познате комаде за овај инструмент. Осликавана је и на многим сликама познатих кинеских ликовних уметника.
У Кини постоје неколико врста овог инструмента.
Инструменти сродни пипа кинеској лаути се такође могу наћи у Вијетнаму и Кореји. У Јапан је увежена у 8 веку н.е. где је преименована у Бива.

Данас се пипа чешће користи у савременим композицијама за ансамбл, оркестар и разне комбинације кинеских и западних врста инструмената.

Инструмент се прави од дрвета, они скупљи су направљени од ружиног дрвета. Крушкастог је облика са пљоснатим телом, а понекад има и две полумесечасте звучне рупе. Врат инструмента је кратак. Модеран пипа инструмент је са тастатуром од 29-31 од којих 6 на врату а остатак на телу. Четири жице су причвршћене на трупу инструмента и на врату инструмента се затежу конусним клиновима који се налазе на странама врха инструмента. Древни инструменти су имали свилене струне док су данашњи опремљени челичном жицом обмотаном најлоном.
                                                                                                                                           
По свиленим струнама се ударало голим прстима или удараљком ткз. плектрум Plectrum udaraljka za sviranje na žičanim instrumentima. Slika sa Vikimedije(плектрум – од грчке речи πλῆκτρον (plēktron), или πλήσσω (plēssō), удараљка, док се сада на прсте везују кратки метални напрстци  и врховима прстију се трзају или чупају жице како би се произвео звук. Десна рука трза жице да се произведе звук, а левом руком се притиска, савија, и на други начин делује на жице да произведу жељени тоналитет. Заједничка мелодија (релативна висина тона) је Ц-Ф-Г-Ц (највиша нота је око средњег Ц-а). Инструмент се држи вертикално у крилу при свирању. Технике свирања пипа инструмента су веома софистициране и могу укључивати глисандо, тремоло и хармонике

Према документу из источне Хан династије (25-220 н.е.) име инструмента је изведено из технике прстију, Пи за чупање покретом напред, Па за трзање чупањем уназад, мада су касније за име коришћени различити кинески карактери са истим звуцима.
За свирање овог инструмента постоје око 60 различитих техника.

Pipa za decu

Постоје дечје Пипа лауте које се продају од 150€ до веома ексклузивних направљених од ружиног дрвета које коштају више од 800€

 

 

 


Оне које интересује овај инструмент могу овде наћи књигу о пипа лаути. Slika sa veb stranice www.webdirectbrands.com
The Way of the Pipa: Structure and Imagery in Chinese Lute Music


Оркестар Шенјун уметничке компаније има у свом ансамблу како Западњачке тако и Кинеске класичне инструменте и кинеска лаута пипа има значајно место у оркестру.
Овде можете видети и чути како звучи извођење композиције инструментима Истока и Запада:
https://www.youtube.com/watch?v=wYdI6YkXtBg

 

Најпознатија соло композиција је „Заседа са свих страна“, мартијални стил традиционалног класичног репертоара.

Заседа са свих страна„ – овај класичан комад се сматра највећим представником „мартијалног репертоара“ класичног соло извођења пипа инструментом, јер нам одаје какав се виртуозан ефект и огромна изражајна снага могу дочарати. Комад описује славну победу Лиу Банга 202 п.н.е. (једног од најпознатијих кинеских генерала) над Шианг Ју-ом.
Наслов је такође познат и као „Заседа са десет страна“
https://www.youtube.com/watch?v=JtrthXXmKgA
Традиционална култура

Културолошке финесе које су окарактерисале Кину вековима

ТРАДИЦИОНАЛНА КИНЕСКА МЕДИЦИНА

НАЈУНЧИКОВИТИЈЕ ВЕЖБЕ ЗА ЗДРАВЉЕ У 20/21 ВЕКУ - ЧИГОНГ ЗВАН ФАЛУН ДАФА
¤ Једноставне вежбе које се могу радити у групи или индивидуално. Традиција преношена вековима с колена на колено ! ¤