Biser do Bisera

КИНА 20-ог ВЕКА


     30.11.2013

Заједно 2007

Стани поред мене

Суочени са тужном неправдом

Заједно, наш глас
нек' у миру  позове на:

Окончање мучења,
Окончање убијања,
Заустављање прогона!

Некa cаосећање расте у нашим срцима

Заједно у миру, нашим гласом направимо разлику. 

~~~~~~~~~~~~~~

Стихови песме посвећени прогону Фалунгонг практиканата у Кини

Свету је потребна Истина, Доброта, Трпељивост
Детаљно ка теми

БАШТИНА Три пагоде у Далију (садашњa провинцијa Јунан)

БАШТИНА

Три пагоде у Далију (садашњa провинцијa Јунан)

3 Pagode u Daliju-kineska Junan provincija / Slike sa Wikipedije

07. 08. 2016.
Три пагоде из Дали-ја (регион данашње провинције Јунан) су познате у Кини по њиховој величини, лепоти, античком пореклу и по дугом времену постојања. Централна пагода је стара више од 1.100 година и једна  је од највиших пагода икада саграђених у Кини. Налази се између планине Чангшан и језера Ерхаи на удаљености од око 1,5 км. северозападно од древног града Далија.

Све три пагоде су крем боје, деликатног изгледа. Постављене су у троугластом облику посматрајући их из града.  Највиша и најстарији од њих изграђена је заповедом краља за време владавине током Нанџао краљевине. Друге две су грађене око 100 година касније, вероватно од стране краљевине Дали. Направљене су од цигле. Стоје у подножју једног од високих врхова оближње планине зване Цангшан на врху званом Јингло. Највиша пагода је једна од најбоље очуваних зграда из времена династије Танг, а две мање пагоде се разликују по грађевинском стилу.


Главна пагода се зове Чианшун. Сматра се да је завршена око 840 н.е. од стране краља Чуан Фенгјоуа краљевине Нанџао. То је 16 спратна зграда, висока 69,6 метара а једна је од највећих пагода икада саграђених у Кини. Квадратног је облика. При дну зграде су зидови дебели око 3 метара. Надстрешнице су жуте боје која је у контрасту са белом фасадом пагоде. На врху је златна конструкција која симболизује лотосов цвет и садржиGlavna najstarija pagoda драгуље. Узгред, пагоде у Мјанмару (бивша Бурма) су крунисане истим симболима будизма - иако је облик бурманских пагода врло различит.

Главна пагода изгледом одаје типичан стил из династије Танг, а каже се да је архитекта био из Шиана који је био престоница династије Танг.
На источном делу пагоде стоји камени зид на коме је уклесано: "регулише планине и реке заувек "  

1978, током рестаурације је пронађено више од 600 експоната и докумената, укључујући скулптуре направљене од злата, сребра, дрвета и кристала. Кованице, бронзана огледала, порцелан, предмети коришћени у будистичким ритуалима, музички инструменти, златни и сребрни предмети и матрице за штампање будистичких списа на санскриту, откривене су у самој згради и испод ње. Занимљиво је да су 1979. год. пронађене три бакарне плоче на којима стоји да су пагоде поправљане током 1000, 1142. и 1145. године.

Друге две пагоде су изграђене око 100 година касније. Сматра се да су грађене од владара Дали краљевине која је следела краљевство Нанџао. Архитектонски стил две мање пагоде је сличан пагодама грађеним током династије Сонг. Свака од њих има 10 спрата, уже су а високе око 42 метара. Од првог до осмог спрата су празне, унутра имају носаче као подршку грађевини. Ове две мање пагоде се налазе око 97 метара удаљености једна од друге. Занимљиво је да једна од њих има нагиб као познати торањ у италијанској Пизи.
                                         

3 Pagode u Daliju - kineska Junan provincijaТоком хиљада година постојања издржале су земљотресе и биле сведоци ратних времена. Рестауриране су неколико пута. У области Дали је било неколико озбиљних земљотреса.
Током једног од њих 1925. године је само неколико зграда у Далијy преостало, али су три пагоде остале неоштећене.


 
Историја


Да би смо разумели историју пагода, треба знати мало о историји региона. Нанџао краљевина је формирана уједињењем регионалних племена 729. год. Главни град овог краљевства је тада постао Таихе који је неколико километара јужно од садашњег древног Далија. Нанџао је имао контролу над источним и западним трговачким путевима који су водили из Кине преко Мјанмара (Бурма) до Индије. До 9 века Нанџао краљевство се је проширило на подручје које је сада Бурма, Тајланд и Лаос, и контролирало је подручје Сечуана, укључујући град Ченгду. Нанџао је достигао висок ниво културе. Тада је и била изграђена главна пагода.
937 год. Дуанг Сипинг преузима власт да успостави Краљевство Дали. Сматра се да су мање две пагоде изграђене од стране краљевине Дали у 10. веку.


БРИТАНСКА  ЕНЦИКЛОПЕДИЈА О КРАЉЕВИНИ НАНЏАО

Нанџао, (кинески за "Јужна кнежевина") или Таи краљевство је настало у 8. веку у области која се данас налази у западној провинцији Јунан у јужној Кини - област у којој се може пратити порекло Таи народа. Многи појединачни делови Таи краљевства заузели су ово подручје, које се налази на језеру Ер између Меконг, Јангце и извора Црвене реке под различитим степеном кинеске контроле, од 1. века н.е.

Нанџао је настала уједињењем шест Таи краљевстава 729. године. Пилуож, лидер једне мале племенске државе, заузео је контролу над пет суседних краљевства, делујући у савезу са Кином, којој је био потребан савезник у борби против агресивних Тибетанаца. Када је уједињење било готово, Пилуож је основао центар моћи Нанџао y близини језера Ер. Географске околности су га чиниле практично недодирљивим, а два кинеска напада 751. и 754. су одбијена. Нанџао је такође био у стању да доминира источно-западним трговачким путевима из Кине и Тонгкинга кроз Мјанмар (Бурма) до Индије. До 9. века Нанџао је постала империјалистичка држава која је била у могућности водити рат дубоко у подручје Мјанмар 832. год. и у Тонгкингу 862.

Нанџао је достигао висок ниво културе. Искусни стручњаци предавали су ткање памука и свилене газе. Со и злато су ископавани у многим деловима царства, а развијен је био и сложен систем административне власти.

Снага Нанџао краљевства је опала током касног 9. века а 902. и тотално пала када је један званичник убио његовог задњег краља и успоставио нову државу.
Ово подручје су освојили Монголи под вођством Кублај Кана 1253. Током претходна два века, међутим, Таи су у великом броју кренули на југ где су на крају формирали данашњи
Тајланд.

Традиционална култура

Културолошке финесе које су окарактерисале Кину вековима

ТРАДИЦИОНАЛНА КИНЕСКА МЕДИЦИНА

НАЈУНЧИКОВИТИЈЕ ВЕЖБЕ ЗА ЗДРАВЉЕ У 20/21 ВЕКУ - ЧИГОНГ ЗВАН ФАЛУН ДАФА
¤ Једноставне вежбе које се могу радити у групи или индивидуално. Традиција преношена вековима с колена на колено ! ¤