Biser do Bisera

КИНА 20-ог ВЕКА


     30.11.2013

Заједно 2007

Стани поред мене

Суочени са тужном неправдом

Заједно, наш глас
нек' у миру  позове на:

Окончање мучења,
Окончање убијања,
Заустављање прогона!

Некa cаосећање расте у нашим срцима

Заједно у миру, нашим гласом направимо разлику. 

~~~~~~~~~~~~~~

Стихови песме посвећени прогону Фалунгонг практиканата у Кини

Свету је потребна Истина, Доброта, Трпељивост
Детаљно ка теми

БАШТИНА - Кинеска бронзана огледала

БАШТИНА

Кинеска бронзана огледала

Kineska bastina-bronzano ogledalo.Slika sa www. ebay.com23. 09. 2019.
Бронзaна огледала имају дугу историју у кинеској култури а датирају у најмању руку из 11 века п.н.е. Многа огледала су пронађена у древним гробницама где су остављена код њихових власника. Нека се преносе с генерације на генерацију дуги низ година у истој породици.
Огледала су била универзална и обично округла у династији Хан (206 п.н.е – 220 н.е) Док се већа разноликост примећује у династијама Сонг и Јуан (X-XI век) када су се појавили различити облици, попут дугуљастих и осмoуглих. Нека огледала имају дршку или ушице за качење на зид. У последњих неколико векова за време владавине династије Чинг (1616-1911) бронзана огледала су постепено замењена стакленим огледалима.

Огледала су коришћена у древној Кини на исти начин као што се данас користе. Али огледало је такође било предмет уметности и често је обухватало космолошка, духовна, па чак и магична значења и функције.

Предња страна огледала је толико фино полирана да може да одражава слику лица корисника. Огледала су била обично округла доводећи у везу концепт идеалног облика са кинеском космолошком теоријом „хемисферне куполе“ Полеђина је често била украшена копчама и разним мотивима попут феникса, животиња, цвећа, лишћа и решетки. Нека такође имају натписе. Промене у стилу и украсима између различитих историјских раздобља одражавају еволуцију социјалних и културних идеја и склоности. Стилска разноликост помаже колекционарима и историчарима да класификују огледала и закључе њихову старост.

Већина огледала од бронзе су округла - облик који симболизује савршенство и блаженство. Округли облици у древној Кини такође су представљали поновно сједињење, богатство и задовољавајућу љубав и брак. Пошто је природа рефлексије помало тајанствена, људи су били склони повезивању огледала са натприродним. Они су веровало се, могли да одгањају зла и тако су огледала постала омиљени атрибут за сахрану. Такође су требали сачувати дом безбедним од зла, злочинаца и несрећа.
Древни Кинези користили су огледала у разним друштвеним функцијама. Даривана су као поклон међу свакидашњим светом као и на двору и царевима. У будистичким и таоистичким ритуалима бронзана огледала била су важан реквизит за богослужење. Својство које рефлектује светлост огледала је било одговарајући додатак Буди - вечној светлости.

 Kopija kin.bronzanog ogledala Slika sa: https://picclick.com       Kinesko bronzano ogledalo. Slika sa:Kopija kin.bronzanog ogledala Slika sa: https://picclick.com                                           Kinesko bronzano ogledalo. Slika sa:Kopija kin.bronzanog ogledala Slika sa: https://picclick.com Kinesko bronzano ogledalo. Slika sa:Kopija kin.bronzanog ogledala Slika sa: https://picclick.com Kopija kin.bronzanog ogledala Slika sa: https://picclick.comТекст преузет са:
link

Традиционална култура

Културолошке финесе које су окарактерисале Кину вековима

ТРАДИЦИОНАЛНА КИНЕСКА МЕДИЦИНА

НАЈУНЧИКОВИТИЈЕ ВЕЖБЕ ЗА ЗДРАВЉЕ У 20/21 ВЕКУ - ЧИГОНГ ЗВАН ФАЛУН ДАФА
¤ Једноставне вежбе које се могу радити у групи или индивидуално. Традиција преношена вековима с колена на колено ! ¤