Biser do Bisera

КИНА 20-ог ВЕКА


     30.11.2013

Заједно 2007

Стани поред мене

Суочени са тужном неправдом

Заједно, наш глас
нек' у миру  позове на:

Окончање мучења,
Окончање убијања,
Заустављање прогона!

Некa cаосећање расте у нашим срцима

Заједно у миру, нашим гласом направимо разлику. 

~~~~~~~~~~~~~~

Стихови песме посвећени прогону Фалунгонг практиканата у Кини

Свету је потребна Истина, Доброта, Трпељивост
Детаљно ка теми

Судбина два брата

Судбина два брата

07.12.2012
Рођени током владавине династије Сонг, браћа Џиншиоу Цао и Џингџи Цао живели су знатно различитим стиловима живота, први је водио узоран живот, док је други живео живот испуњен безочношћу. Били су млађа браћа царице.

Џиншиоу Цао, такође познат и као "Краљевски чика Цао (кинески Цао Гуоџиу)" није се много интересовао за политику. Усредсредио се је више на монашки живот култивирања таоизма. Џиншиоу је такође неко време провео радећи добротворно покушавајући да помогне људима у невољи и патњи. Био је љубазан и увиђаван и није тежио световним добицима. Легенда каже да је на крају Џиншиоу Цао заузео ранг међу осам бесмртних личности. По народној кинеској легенди Осам бесмтрника је била легендарна група божанства.

8 besmrtnika crtež preuzet  sa Vikipedije

Млађи брат, Џингџи Цао међутим је био пун ароганције, похлепе и пакости. За разлику од свог старијег брата, Џингџи је третирао новац као да му је преки живот што је пак резултовало пљачкању толико богатство колико је само могао. Био се је спријатељио са локалним хулиганима и туђа земљишта је запоседао као да су његова. Његова злодела су била озлоглашена, али нико се није усудио да му ма шта оспори због његових снажних веза са царем.

Џиншиоу је увек разговарао са тугом о свом млађем брату: "Веома сам срећан да сам у стању да се култивишем у Тао-у, док мој брат, који је опседнут новцем, увек проналази начин да га се бескрупулозно докопа све више и више. Он не схвата да тиме чини штету себи и својој деци којима се не пружа могућности да се концентришу на учење јер су потпуно уништени илузијама о томе шта може да пружи богатство"

Кад му је било 30 година, Џиншиоуа је посетио таоиста именом Хан Шианг.
Џиншиоу је имао високо мишљење о Хану и њих двојица проведоше пуно временаDžinšiou Cao poznat i kao Cao Guodžiu jedan od ličnosti 8 Besmrtnika разматрајући питања култивације и монаштва. Једног дана Хан Шианг примети злоћудно понашање Џингџија и рече да овог неизбежно чека одмазда. Чувши ово Џингшиoу је био веома тужан па је стално молио свог млађег брата да промени свој карактер ка добром. Међутим Џингџи се није обазирао ни на једно упозорење свог старијег брата. Његов интерес ка новцу је био дубоко укорењен и био је слеп увидети последице својих поступака, па је чак исмејавао молбе његовог брата: "Јеси ли луд, покушавати ме наговорити да напустим све ово? Ако наставиш да се овако понашаш, требаш отићи лекару!"

Када је Хан Шианг чуо Џиншиов опис братовљевог понашања рече: "Шта је ваш брат учинио није опростиво, његова судбина ће бити испуњени пропашћу" Дубоко уздишyћи Џиншиоу одговори: "Наравно, нема помоћи оном што ће се на крају десити, али као његов старији брат, морам да дам све од себе да му понудим спасење"

Једног дана у задњем покушају Џиншиоу повери свом млађем брату овај принцип: "Закон универзума је такав да се добра дела награђују добрим наградама у животу, док пустошења очекuју само зло, од тога се не може побећи, јер тај Закон се никада неће променити. Мудри људи знају да је најважнија ствар у животу бити честит. Зато што су наши преци чинили добра дела и акумулирали заслуге, ми смо у могућности да уживамо у просперитетном животу, али ти си опседнут материјализмом и не схваташ да ће то теби и твом потомству донети патњу. Знаш ли да као људска бића, ми треба да се култивишемо и следимо истину у животу, уместо опседнутошћу према новцу и чињења злочина због њега? Ако не промениш свој пут, безгранично ћеш жалити кад зато буде дошло време"

Иако је Џиншиоу отворио срце свом брату, Џингџи још увек није био у стању да се просветли већ му је само узвратио: "Не вреди ти говорити ми такве ствари. Остави ме на миру" Џиншиоу је био веома разочаран када је то чуо и отишао је без даљег разговора.

Преплављен тугом и срамотом над братом, Џиншиоу напустио свој дом и положај и повуче се на планину Хенг. Ту је живео живот пустињака и наставио своје проучавање таоизама. Док је живео на планини, Џиншиоу се сусрете са бесмртницима Лу Донгбином и Ханг Џунглијем. Уз помоћ њихових предвођења он се брзо просветлио у таоизму и сам постао бесмртник.

Што се тиче Џингџија, његови зли путеви су га на крају навели на убиство и он би осуђен на смрт. Сва његова незаконито стечена имовина би конфискована, а његови саучесници су кажњени на различите начине.

Иако рођени у истој просперитетној породици, различите животне судбине међу браћом одвијале су се због разлика у њиховом моралном карактеру. Постоји апсолутна истина у изреци да се добро награђује добрим, зло се сусреће злим. Они који верују у овај универзални закон ће увек свесно покушати да ураде праву ствар и чинити добра дела, тако да имајући врлине, будућност ће им донети добре ствари. Они који су опседнути славом и богатством и бездушно науђују другима за мало добитка могу се сусрести са ужасном одмаздом.

Извор текста:http://www.chinagaze.com/category/culture/

Традиционална култура

Културолошке финесе које су окарактерисале Кину вековима

ТРАДИЦИОНАЛНА КИНЕСКА МЕДИЦИНА

НАЈУНЧИКОВИТИЈЕ ВЕЖБЕ ЗА ЗДРАВЉЕ У 20/21 ВЕКУ - ЧИГОНГ ЗВАН ФАЛУН ДАФА
¤ Једноставне вежбе које се могу радити у групи или индивидуално. Традиција преношена вековима с колена на колено ! ¤