Biser do Bisera

КИНА 20-ог ВЕКА


     30.11.2013

Заједно 2007

Стани поред мене

Суочени са тужном неправдом

Заједно, наш глас
нек' у миру  позове на:

Окончање мучења,
Окончање убијања,
Заустављање прогона!

Некa cаосећање расте у нашим срцима

Заједно у миру, нашим гласом направимо разлику. 

~~~~~~~~~~~~~~

Стихови песме посвећени прогону Фалунгонг практиканата у Кини

Свету је потребна Истина, Доброта, Трпељивост
Детаљно ка теми

Избегавањем пожуда до чистоте срца

Избегавањем пожуда до чистоте срца

14.05.2013

Веијинг краљ древнe државе Веихуи приреди једном гозбу у Фантаи за разне монархe који су дошли из различитих царстава. Пиће се је точило изобилно а гости су се забављали неизмерно. Тада краљ Веихуи-а изговори здравицу краљу Лугонгу.

 

Краљ Лугонг устаде прошета даље од свог почасног места за столом и невољно одговори здравицу речима: ”Некада давно, ћерка краља Шуна је направила добро вино и даривала га краљу Ју. Попивши га, краљ Ју га оцени као веома укусно. Али управо из тог разлога је он отишао из Лингјиди-а и држаше се даље од доброг вина. То је образложио овако: “Ово може допринети да касније генерације управо због доброг вина срозају краљевство”

Једном краљ Чихуан огладне ноћу и пожеле нешто појести. Његов слуга Јија поче кувати, пржити, пећи и роштиљати најукусније деликатесе за краља. Краљ је с ужитком појео припремљену му храну и наспавао се је до сванућа следећег дана. Касније спознавши ствари он изјави: “Будуће генерације ће сигурно због укусне хране довести краљевство до пада”

Краљ од Ћингвена упозна прелепу жену Нанџивеи и три дана запостави државне послове оставши с њом. Дакле он отпусти Нанџивеи и рече: ”Потоње генерације ће сигурно ради привржености женским чарима довести краљевство до распадања”

Планина Бенг позната по природној раскоши могла се је видети са планине Чиангтаи. То примами краља од Чулинга да се попне на врх Чиангтаиа. С леве стране се простирала река Јангце (Жута река) а десну страну је обухватало велико језеро. Шетајући краљ је био тако очаран прелепим амбијентом да је чак заборавио да је човек само смртно биће. Зато одлучи да више не посећује атрактивна места. Касније је рекао: “Будуће генерације ће сигурно довести пад краљевства јер ће пожелети да изграде многе торњеве, звонике, лепе обронке и бајна језера”

Сада је ваш пехар испуњен вином, које је тако добро као да потиче из Лингјидија, сто је препун укусних јела као она које је кувао Јија, Баитаи је на левој а на десној страни Луjyи које се лепотом могу мерити оном коју је поседовала Нанџивеи некада. Пред вама је Џиалинг а иза вас је Лантаи, а лепота им не заостаје за планином Чиангтаи.
Свака од четири ствари довољна је да доведе пад царствa. Имајући све четири ствари зар не би требало бити на опрезу? "

Чувши све ово краљ Веихуи не престаде захваљивати се Лугонгу на упечатљив и упозоравајући говор.

Особа која култивира свој карактер треба да следи захтев за култивирање ”чистог, непристрасног срца” обуздава похлепу и пожуде. Древни мудраци и светитељи су веровали да само особа која култивира себе може владати државом и стабилизовати свет.
Краљ Лугонг је упозорио краља Веихуиа да недисциплинован краљ своје краљевство тиме може уништити. Честит и талентовани премијер Веи Женг је саветовао цара Танг Таицонга да буде самокритичан у погледу десет ствари.

Споменик цару Танг Таицонгу је касније од наредних генерација именован као: “Споменик десет упозорења за цара Танг Таицонга" Прво је гласило: "Да би обуздао пожуду када наиђеш на изазов помисли једноставно на оно чиме си већ задовољан. Тако се можеш контролисати”

 

Преведено с немачког:http://de.clearharmony.net/articles/200606/32191.html

Енглеска верзија: http://www.clearharmony.net/articles/200606/33695.html

Традиционална култура

Културолошке финесе које су окарактерисале Кину вековима

ТРАДИЦИОНАЛНА КИНЕСКА МЕДИЦИНА

НАЈУНЧИКОВИТИЈЕ ВЕЖБЕ ЗА ЗДРАВЉЕ У 20/21 ВЕКУ - ЧИГОНГ ЗВАН ФАЛУН ДАФА
¤ Једноставне вежбе које се могу радити у групи или индивидуално. Традиција преношена вековима с колена на колено ! ¤