Biser do Bisera

КИНА 20-ог ВЕКА


     30.11.2013

Заједно 2007

Стани поред мене

Суочени са тужном неправдом

Заједно, наш глас
нек' у миру  позове на:

Окончање мучења,
Окончање убијања,
Заустављање прогона!

Некa cаосећање расте у нашим срцима

Заједно у миру, нашим гласом направимо разлику. 

~~~~~~~~~~~~~~

Стихови песме посвећени прогону Фалунгонг практиканата у Кини

Свету је потребна Истина, Доброта, Трпељивост
Детаљно ка теми

Порекло кинеске пословице: Што више, то боље

Приповетке древне Кине - мудрости древне Кине

Порекло кинеске пословице:  Што више, то боље – кинески "Дуо дуо, ји шан"


18.11.2014
У време Ћин и Хан династије живео је генерал по имену Хан Шин који је био веома добар војсковођа. Каријеру је започео као официр нижег ранга под Шианг Ју-ом најмоћнијем генералом током општег одбранбеног рата против династије Ћин. Шианг Ју је био мишљења да Хан Шин није физички био довољно снажан тако да му није доделио високу позицију.

У ствари Хан Шин је био веома добар војни стратегиста. Зато што његов таленат није био признат Хан Шин је напустио Шианг Јуа и придружио се војсци коју је предводио Лиу Банг оснивач династије Хан. Али ни Лиу Банг није имао посебно мишљење о Хан Шину. Тако да Хан Шин напусти и војску Лиу Банга.
Када је ова вест допала ушију Лиу Банговом премијеру Шиао Хе-у он пожури за Хан Шином без да би губио време да о томе најпре обавести Лиу Банга.

Три дана касније он се врати водећи собом Хан Шина. Лиу Банг је питао Шиао Хеа: "Где си био током последњих неколико дана? Зашто нисам био обавештен?" Шиао Хе одговори: "Отишао сам да се побринем о веома важној ствари, тако да нисам имао времена да ти се јавим", "Каква је то битна ствар?" упита Лиу Банг. Шиао Хе му рече да их је Хан Шин био напустио те да је он пожурио да га врати. Лиу Банг је био веома љут: "Колико генерала је отишло а ти ни за једним ниси јурио да га вратиш. Зашто си јурио за тако безначајним војником?"

"Они други су били лако заменљиви али не и Хан Шин. Његов таленат досеже даље од осталих. Он је такође особа на коју се може ослонити у предвођењу војске и може да освоји целу земљу"

Лиу Банг запита:"По твом мишљењу требало би да га именујем врховним командантом?" Шиао Хе одговори: "Апсолутно. Хан Шин се брине о својој репутацији . Ако му наредиш да буде твој врховни командант, то неће прихватити. Требало би да се изгради олтар и одржи церемонија, те да га замолиш да буде врховни командант" Тако Лиу Банг изгради велики олтар и заиста Хан Шин прихвати дужност врховног команданта. Касније је Хан Шин помогао Лиу Бангу да победи највећег непријатеља Шианг Јуа. Након тога Лиу Банг бй проглашен оснивачким императором династије Хан.

Једном је Лиу Банг упитао Хан Шина: "Када би био генерал колико би по твом мишљењу војника могао командовати?" "Ваше Величанство је у стању да командује 100.000 војника", затим запита Лиу Банг "А, коликом војском можеш ти командовати" Хан Шин одговори осменхувши се: "Ја? – Дуо дуо ји шан" Буквално преведено - Што више то боље!

Одговором Лиу Банг није био баш задовољан. Смешећи се Хан Шин му рече: "Ваше Величанство ви нисте тако добри у предвођењу војника, али сте веома добри у руковођењу генералима. Зато сте ви и цар"

Касније су људи су почели да фразу " Дуо дуо ји шан" користе када су желели рећи: "Што више то боље"


Преведено с немачког: http://de.clearharmony.net/articles/200606/31780.html

Традиционална култура

Културолошке финесе које су окарактерисале Кину вековима

ТРАДИЦИОНАЛНА КИНЕСКА МЕДИЦИНА

НАЈУНЧИКОВИТИЈЕ ВЕЖБЕ ЗА ЗДРАВЉЕ У 20/21 ВЕКУ - ЧИГОНГ ЗВАН ФАЛУН ДАФА
¤ Једноставне вежбе које се могу радити у групи или индивидуално. Традиција преношена вековима с колена на колено ! ¤