Biser do Bisera

КИНА 20-ог ВЕКА


     30.11.2013

Заједно 2007

Стани поред мене

Суочени са тужном неправдом

Заједно, наш глас
нек' у миру  позове на:

Окончање мучења,
Окончање убијања,
Заустављање прогона!

Некa cаосећање расте у нашим срцима

Заједно у миру, нашим гласом направимо разлику. 

~~~~~~~~~~~~~~

Стихови песме посвећени прогону Фалунгонг практиканата у Кини

Свету је потребна Истина, Доброта, Трпељивост
Детаљно ка теми

Жути змај

Приповетке древне Кине - мудрости древне Кине

Жути змај

07. 04. 2023
Живео једном давно сељак по имену Јин који је, као и сви други сељаци у Кини, свакодневно обрађивао земљу. Жена му је умрла, а он је имао само једног сина по имену Ву. Ву je Био тих и сањив дечак. Мало је говорио а више размишљао. Нико га није разумео боље од његове баке, која га је одгајала од мајчине смрти.

Једног дана - Ву је тада имао тринаест година - седео је на капији очевог врта и гледао у велику равницу окружену моћним планинама. Река је вијугала кроз поља а уз њу је водио главни пут. Док је Ву седео и овако сањарио, видео је младића како јаше путем на белом коњу. Носио је жуту хаљину. Четири слуге су га пратиле. Један од њих је држао сунцобран да заштити свог господара од ужарених сунчевих зрака.

Поворка се приближила, и када је младић у жутој хаљини стао пред баштенску капију љубазно је упитао: „Сине Јин-а, могу ли да уђем у башту твог оца да се мало одморим?“

Ву устаде, поклони се и отворивши капију, рече: „Уђите господару, биће нам велико задовољство”

Јин, који је радио у пољу, такође је приметио странца и пожури кући да га поздрави. Младић је ушао, док је један од његових слугу везао коња за колац. Сељак је пред госта поставио најбоље што је било у кући, и они су дуго разговарали. У међувремену Ву је руку склопљених у рукаве, ћутке стајао, али је пажљиво слушао и све је схватио.

Када се оброк завршио, странац је устао, наклонио се и рекао: „Сељаче Јин, хвала ти пуно на гостопримству“ Затим је кренуо преко баште до свог белог коња, који је нестрпљиво стругао копитима по земљи. Гост је узјахао коња, а Ву, који га је испраћао приметио је да један од његових слугу држи сунцобран наопачке док је пролазио кроз баштенску капију.

Пре него што се одвезао, странац је рекао: "Прекосутра ћу се поново вратити овде. Збогом!" Ву се ниско наклони и рече: "Увек сте добродошли овде господару!"

Дечак се зауставио на капији и посматрао поворку све док је није нестало из видокруга.

Исте ноћи, Јин је рекао сину: "Цео дан ме је копкало нешто. Зашто је тај странац знао моје име, када га никада раније нисам срео? Добро си их погледао када су ушли овде и када смо почели да разговарамо. Да ли си приметио нешто посебно?"

Ву је замишљено одговорио: „Да оче, сад кад то помињеш, приметио сам да одећа ових људи није имала шавове, а такође и да коњ нема белу длаку, већ је био прекривен малим белим љускама. Испод тих крљушти сам видео мрље од пет боја. Штавише, видео сам да ни стопала странаца ни копита коња не додирују земљу"

"Јеси ли сасвим сигуран?" упитао је отац.

„Могао бих да се закунем у то“, одговори његов син.

„Онда то нису били људи, већ духови“, закључио је Јин.

„Онда, има још нешто“ наставио је Ву. "Кад су одлазили на запад тешки кишни облаци су се скупили изнад планина. А када су странци били далеко, одједном сам видео како нестају у облацима"

Тада је сељак рекао: "Сине мој, не знам шта да мислим о свему овоме. У сваком случају, питаћемо баку за мишљење јер је веома мудра"

Кад је бака чула причу, рекла је: „Тај коњ је био коњ змај. Кад се духови појаве људима, они увек носе магијску одећу без шавова. Када су духови кренули на запад, отишли су до кишних облака. Племенити младић је био Жути Змај. Он је тај који ствара олује. Његова четири слуге су четири ветра. Сада када су се појавили овде, ускоро ће избити велика олуја. Само да нам се ништа не догоди!"

Сељак Јин изађе напоље и забринуто погледа у небо. Густи, црни облаци скупили су се изнад планина. Затим покрише читаво пространство. Толико се смрачило да Јин није могао да види руку испред себе. Затворио је врата и рекао: "Остаћу будан вечерас"

„Уз твоју дозволу оче, и ја бих волео да останем будан“ рече Ву.

„Да, наравно, синко“, одговорио је Јин. „Једино ко може да спавa у таквој ноћи је твоја бака”

Дечак је ставио свећу у жути фењер и уронио у стару жуту књигу пророчанских чаролија.

Када је свануло јутро избила је тако снажна олуја каква никада раније није била доживљена. Ветар је завијао и фијукао, киша је падала у бујицама, грмљавина је тутњала без престанка, а један за другим бљесак муње пробијао је небо. Набујала река је поплавила равницу а стока се упутила на брда где је још било суво. Само је бака мирно спавала као да се ништа не дешава.

„О сине мој, сине мој, зашто нисмо побегли у планинe?" повиче отац. Ако се олуја настави, удавићемо се!"

„Мислим да нећемо“, рекао је Ву мирно. Није рекао зашто тако мисли.

Олуја је беснела цео дан а до увече је имање захватила вода.

"Сад већ више не можемо ни побећи!" повика Јин. „О чему сада размишљаш? упитао је сина. "Мислим," одговорио је Ву, "на преврнути кишобран слуге док је пролазио кроз капију. То мора да значи нешто. Мислим и на обећање Жутог змаја да ће се сутра вратити"

Ву је затворио књигу и отишао до врата. Отворио је врата и погледао у небо. Поплава је стигла до баштенске капије, али вода није текла у башту. „Управо сам видео Жутог змаја“, рекао је када се вратио. "Он је раширио своја велика крила над нашом кућом и штити нас. Зато се не плаши, ништа нам се неће догодити."

Нажалост, драги сине, ти само сањаш“, рекао је његов отац.

"Не, оче, не сањам. Слушај и сам! По крову не добује киша" Јин је пажљиво слушао и онда узвикнуо: "У праву си. То је чудо! Био си веома мудар што си јуче позвао Жутог змаја. Иначе, вероватно не бисмо преживели!"

Пред вече је олуја почела да јењава и сви су отишли на спавање. Следећег јутра киша је престала и убрзо је поново засијало сунце. Али вода је прекрила целу долину и изгледала је као велико језеро. Становници су делом побегли у планине, а делом су се спасили на чамцима и сплавовима. Могло се је видети како скакућу около заузети свим врстама послова. Само је Јинов посед остао неоштећен и са потпуно сувим кровом.

Ву је седео напољу испред баштенске капије, као и увек. Погледао је на запад и видео Жутог змаја на свом белом коњу како јаше преко воде, а за њим су ишла његове четири слуге. Нису одавали никакав звук а Ву је јасно видео да ни копита коња ни ноге слуга не додирују воду.

Када је коњаник стигао до капије, Ву је устао и наклонио се. Жути змај је рекао: "Обећао сам да ћу се вратити." Ву се опет поклони. „Овај пут нећу ући у башту, рече он и извуче вагу са врата свог коња и пружи је Ву-у. "Узми ово од мене", рекао је. "Нећу те заборавити." Ву је узео вагу и захвалио се. Када је тренутак касније подигао поглед, коњ, јахач и свита су нестали са лица земље.

"Види шта сам добио!" — узвикну Ву узбуђено упадајући у собу. Његова бака је дремала у столици и престрављена подигла поглед. "Јеси ли то добио од Жутог змаја?" упита. "Онда је склони; може ти добро доћи. Чак ће је и цар тражити" Затим склопи очи и поново задрема.

Када се је вода полако повукла из равнице, људи који су побегли у планине су силазили и почели да обнављају своје куће. Нису могли престати да причају о томе да су Јинова кућа и башта неким чудом поштеђени. Људи који су ишли да купе алат и материјал у суседни град су и тамо пренели вест, па је то доспело и до цара.

Јин је био позван да га посети и повео је сина са собом.

До царске палате су стигли касно увече а Јин је испричао целу згодовину од почетка до краја. Цар је пажљиво слушао и није га прекидао. Ву је стајао помало посрамљен са дрвеном кутијом у руци у коју је чувао вагу белог чудесног коња. „Да видимо шта имаш унутра, малиша“, захтевао је цар. Када је Ву отворио кутију, вага је засијала тако јаком светлошћу да је окупала целу собу и осветлела чак и околни врт.

"Заиста чудо!" морао је да призна цар. "Мислим да ти је Жути Змај - нека се смилује свима нама - подарио велику магију. Задржаћу те овде и учинити те једним од мојих дворских чаробњака"

И цар је био у праву. Са вагом у руци, Ву је чинио велика чуда. Лечио је болесне и сакате и придонео да цар победи све своје непријатеље. Није ни чудо што је у близини своје палате дао саградити прелепу кућу за Ву-а, а позвао је и његовог оца и баку да дођу да живе тамо.

То само показује: увек будите љубазни и гостољубиви према странцима!

Повезани чланци:

Змајеви у Источном и Западном свету

Кинеска астрологија о години Змаја

Традиционална култура

Културолошке финесе које су окарактерисале Кину вековима

ТРАДИЦИОНАЛНА КИНЕСКА МЕДИЦИНА

НАЈУНЧИКОВИТИЈЕ ВЕЖБЕ ЗА ЗДРАВЉЕ У 20/21 ВЕКУ - ЧИГОНГ ЗВАН ФАЛУН ДАФА
¤ Једноставне вежбе које се могу радити у групи или индивидуално. Традиција преношена вековима с колена на колено ! ¤