Biser do Bisera

КИНА 20-ог ВЕКА


     30.11.2013

Заједно 2007

Стани поред мене

Суочени са тужном неправдом

Заједно, наш глас
нек' у миру  позове на:

Окончање мучења,
Окончање убијања,
Заустављање прогона!

Некa cаосећање расте у нашим срцима

Заједно у миру, нашим гласом направимо разлику. 

~~~~~~~~~~~~~~

Стихови песме посвећени прогону Фалунгонг практиканата у Кини

Свету је потребна Истина, Доброта, Трпељивост
Детаљно ка теми

Древне приче о култивацији: Бекство из мора горчине

Древне приче о култивацији: Бекство из мора горчине

29.02.2012

У древној Индији је постојао врло строг систем касти створен неједнаком расподелом добара међу људима. Најсиромашнија и најнижа каста је била “Шутуолуо“ каста "недодирљивих"  На ову касту су људи гледали с ниподаштавањем. Већина њих били су робови или слуге и морали су да раде најтеже и исцрпљујуће послове. Често су били малтретирани и злостављани.

 

Rođendanska čestitka Falun Dafa praktikanata Učitelju Li Hongdžiju 15.05.2005
Рођенданска честитка Учитељу будистичке чигонг школе Фалун Дафе
" Будистичка заповест је као чиста вода. Она може да спере сву прљавштину, без обзира о чему се у људском свету ради. Ако се опере чистом водом, онда ће се одмах променити. Будистичка заповест је као горући огањ, који може спржити све, без обзира шта је то, када дође у контакт са светом ватром, одмах постаје чисто и кристално. Будистичка заповест је најправеднији и најискренији закон. Он не прави разлику између богатих и сиромашних. Дакле, свако ко верује у Буду и жели да избегне патњу требало би да иде у храм и култивише се марљиво "

 

У граду Шевеи је живела особа по имену Нити, који је припадао касти Шутуолуо. Његов посао је био да износи измет из тоалета - посао који нико други није хтео да ради. По нарави је био врло пријатан и искрен, и ретко је говорио више него што је било потребно.

Једном током своје медитације Буда угледа Нитија. Знао је да је највећи део Нитијеве карме већ елиминисан и да је време за Нитија да се одвоји од мора горчине у људском свету. Тако се Буда и Анан (један од Будиних ученика) дадоше на пут да пронађу Нитија. На улазу у једну улицу наиђоше на Нитија који је баш тог момента износио кофу с фекалијама. Када је угледао Буду, он се окрену стидећи се своје ниске касте и пожели да побегне далеко одатле. Није се усуђивао да се сусретне лицем у лице са Будом. Али сокак је био толико узак да није пронашао место где да се сакрије. Постао је нервозан а деси се да се притом и кофа одједном распуче и обли свој садржај по Нитију. Био је толико посрамљен и збуњен да није знао шта да ради. Сагнуо је главу што је дубље могао и није смео да погледа Буду.

Буда је пришао Нитију и питао га: "Нити, јеси ли спреман да постанеш монах? Желиш ли побећи из мора горчине? "

Нитију је било врло непријатно и одговори: "Буда је великодушан и племенит. Ваши ученици су сви принчеви племићке класе. Ја припадам најнижој касти. Како могу да се поредим са њима? Зашто бих баш ја добио прилику да се прикључим храму, и да тако имам добру будућност и побегнем из мора горчине? "

Буда одговори: "Будистичка заповест је као чиста вода. Она може да спере сву прљавштину. Без обзира о чему се у људском свету ради. Ако се опере чистом водом, онда ће се одмах променити. Будистичка заповест је као горући огањ, који може спржити све. Без обзира шта је то, када дође у контакт са светом ватром, одмах постаје чисто и кристално. Будистичка заповест је најправеднији и најискренији закон. Он не прави разлику између богатих и сиромашних. Дакле, свако ко верује у Буду и жели да избегне патњу требало би да иде у храм и култивише се марљиво. "

Будине речи дирнуше Нитија веома дубоко. Потом следећи Буду до храма у Џијуану, обрија главу и постаде монах. Фокусирао се је на култивацију и био веома вредан тако да је његов ниво на природан начин растао веома брзо. Након слушања предавања Буде, слеђења будистичког закона и медитације, Нити постепено доби кроз мудрост, просвећеност. Он не само да је разумео будистички закон већ се је и понашао у складу с њим. Није дуго потрајало и он достиже праве плодове1 просвећености - позицију Архата.2

Погледајмо уназад у дане када је Нити тек постао монах. Многи уображени људи у људском свету нису задовољни. Они мисле: "Како може таква једна особа ниског нивоа постати монах и добијати великодушне људске донације" Што су више о томе размишљали постајали су више разљућенији.
Тако они и пријавише Нитијев случај краљу како би краљ одговорио Буду да не прихвати Нитија као свог ученика.
Краљ узе кочије и упути се тихом храму у Џијуану да испита случај.

Кочија је пристигла на предњу страну улаза у храму, тако да је краљ морао да изађе и прође кроз малу шуму да би стигао до храма. Утом угледа монаха који мирно и достојанствено сеђаше на великом камену. Краљ му се љубазно обрати: "Желео бих да разговарам са Будом. Будите молим вас љубазни и обавестите га" Монах на камену се сложи с тим хитро нестaвши у камен.
Убрзо се врати и рече краљу: "Буда каже да можете ући унутра и срести га"

Краљ је био запањен да види како обичан монах улази у камен, који није имао пукотине, нити отвор за улаз и излаз. Када је срео Буду, након указаног поштовања краљ упита Буду:“ Монах који ми је малочас пренео поруку има натприродну моћ која се види врло ретко. Можете ли ми рећи његово часно име?“
Буда се осмехну и одговори краљу: "Разлог вашег данашњег доласка је да ме питате зашто сам спасао особу коју ви сматрате као неког припадника најниже касте. Ја спашавам људе, без обзира да ли су богати или сиромашни. Све их сматрам једнаким. Монах кога сте управо упознали је Нити. Он је већ достигао статус Архата. Он је особа коју сте управо срели“

Када је краљ чуо ово, био је веома постиђен.

Буда је наставио: "Да ли је неко богат или сиромашан, частан или ниског порекла зависи од његове карме. Ако је неко добродушан, скроман, поштује старије, штити млађе од себе, у стању је да дисциплинира свој ум и да развија своју врлину, та особа ће бити рођена у угледној високој класи. Насупрот томе, ако је дрска, злобна и арогантна и огрешава се, доживеће сиромаштво и рђаву судбину "

Тада краљ упита Буду: "Зашто је Нити рођен у тако сиромашну и ниску касту?"

Буда исприча следеће: "У прошлости, када је Татагата Диеје напустио свет, међу 100.000 студената монаха био је један који је био врло арогантан и гледао на друге са висине. У свакодневном животу, третирао је друге људе веома грубо и није их поштовао. Другима је наређивао да раде његов посао. Понекада када се не би добро осећао устајао је касно и одлазио рано на починак. Наређивао је другима да чисте његову собу и присиљавао монахе да му буду поштари. Према старијим монасима, није имао поштовање. Из тог разлога је осуђен да у наредних 500 година, живот за животом чисти људски измет. То је трајало до овог живота у коме је коначно његова карма уклоњена, и срео је Буду, да буде спашен. То се је десило, и због предодређености која је успостављена када је постао монах како би се култивирао "

Чувши ове будине речи краљ похвали велику врлину Буде. Будистички закон је бескрајно милосрдан и помаже људима да побегну из мора горчине.

Људи који тлаче друге немају поштовања према њима, па чак их и повређују увредљивим речима без икаквог повода, ће на крају морати да то отплаћују.


Мислите на Нити, који је 500 дугих година морао отплаћивати своју карму само зато што је био арогантан!

¹Прави плодови - достигнути ниво у Буда школи, тј. Архат, Бодисатва, Татагата итд.

2 Просвећено биће са правим достигнућем у Буда школи.

Извор:http://de.clearharmony.net/articles/200611/34872.html
Енглеска верзија: http://www.clearharmony.net/articles/200611/36347.html

Традиционална култура

Културолошке финесе које су окарактерисале Кину вековима

ТРАДИЦИОНАЛНА КИНЕСКА МЕДИЦИНА

НАЈУНЧИКОВИТИЈЕ ВЕЖБЕ ЗА ЗДРАВЉЕ У 20/21 ВЕКУ - ЧИГОНГ ЗВАН ФАЛУН ДАФА
¤ Једноставне вежбе које се могу радити у групи или индивидуално. Традиција преношена вековима с колена на колено ! ¤