Biser do Bisera

КИНА 20-ог ВЕКА


     30.11.2013

Заједно 2007

Стани поред мене

Суочени са тужном неправдом

Заједно, наш глас
нек' у миру  позове на:

Окончање мучења,
Окончање убијања,
Заустављање прогона!

Некa cаосећање расте у нашим срцима

Заједно у миру, нашим гласом направимо разлику. 

~~~~~~~~~~~~~~

Стихови песме посвећени прогону Фалунгонг практиканата у Кини

Свету је потребна Истина, Доброта, Трпељивост
Детаљно ка теми

Лекар чудотворац кинеске антропологије – Биан Чуе

Лекар чудотворац кинеске антропологије


“божански лекар” и легенда кинеског здравства – Биан Чуе

 

16.03.2013

Биан Чуе (кинески: 扁鹊 је према легенди, најраније познати кинески лекар
(око 500 п.н.е)

Рођен је у данашњем Ренчиу у провинцији Хебеи а живео је у времену кад и Конфучије.
Каже се да је његово право име Ћин Јуерен (поједностављени кинески: 秦越 人), али су његове здравствени вештине биле толико невероватне да су му људи наденули исто име као легендарном доктору Биан Чуе-у из времена Хуанг Ди-а. Његово име значи ”птица”

Рад Биaн Чуеa је делотворан и има утицаја и у данашње време а једнак је осталим великанима антике као нпр. Хипократа и других, мада је живео најмење једне генерације раније од њега.

 

Живео је током Џоу династије у "Периоду Пролећа и Јесени" Његови радови су предани од углавном историчара Симе Чиан-а у његовим евиденцијама Шиџи (евиденција Великих историчара)
Њему се приписује ауторство класике Биен Чуе Неиџинг (Интерна класикa Биен Чуеа)
Лекари из династије Хан су тврдили да су студирали своје радове по том делу које је у међувремену изгубљено.

Према предању забележеном у евиденцији Великих историчара, био је дарован видовитошћу од стране једног божанства, када је радио као менаџер при племићком хостелу. Легенда каже да је, док jе службовао у хостелу наишао је на старца који је редовно одседао тамо око 10 година. Старац је био захвалан за учтивост и пажљиво послужење Биан Чуеа и дао му много ретких медицинских књига и пакет лекова који је рекао Биан Чуеу да кува у води након чега је мистериозно нестао. Тридесет дана након тога следећи упуства старца и узимања лека стекао је способност да види кроз људско тело. Тиме је постао одличан дијагностичар са способношћу гледања кроз тело пацијената. Проучавајући медицинске књиге ускоро је могао да постави тачну дијагнозу мерењем пулса (један од начина дијагнозе у традиционалној кинеској медицини) и терапији акупунктуром.
Као лекар посетио је многе државе у Кини, њене владаре и поданике, али при лечењу није правио разлике међу утицајном господом или човеком из народа. Имао је основнаBien Čue drevni akupunkturista, lekar čudotvorac kineske medicine знања о широком спектру третмана укључујући лекове, масажу, акупунктуру, хирургију и коришћење анестетика. Предања кажу да је он био лекар многих дисциплина у складу са локалним потребама, увек би изабрао најпогодније методе лечења према специфичној ситуацији пацијената. На пример по потреби, у једном граду био је педијатар а у другом би лечио женске болести.

Његови емпиријски резултати истраживања се као што је и до данас пракса у Азији не приказују преко графикона или табела већ као приче или песме.

                                                                                       

                                                                                                                                           
                                                                                                                                       
                                                                                                                                                                                                                         цртеж је преузет са веб странице ITmoline.org

                                                                                                                                                                                          

Ради објашњења његовог дијагностицирања и његовог нивоа знања о природном процесу историје једне болести следи извештај о једном случају:

"Прва страна Шиџи:
Биан Чуе је дошао у посету грофу Хуану из државе Чи. Запало му је за око да је гроф имао изузетно блед тен те га је упозорио да то може бити почетак болести која је на површини и којој ће једноставан третман бити довољан. Гроф му се пак спрдао рекавши да овај хоће профитирати на његовом страху. Пет дана касније посетио је грофа поново и рекао му уз дужну озбиљност да је болест напредовала и не само да је на површини већ се је проширила и крвним судовима и да је потребно хитно лечење. Гроф га је међутим поново одбио. Пет дана након тога опет се је видео с грофом и рекао му да је болест у међувремену напала његов желудац и да ће бити опасно ако овај и даље одбија лечење. Гроф је опет игнорисао његов савет. Прошло је даљих пет дана када Биан Чуе виде грофа. Овог пута се без да би губио ма иједну реч окрете и пожури отићи. Грофу се то учини чудно и посла гласника за њим. Гласнику је рекао: “Док год је болест била на површини (показивала се на кожи) дотле се је могла третирати топлим облогама. Налази ли се дубље у крвним судовима акупунктура и третман моксом су захтевни. Ако се је дубље спустила према желудцу (овде се мисли на кинески појам "Веи", што значи да превазилази желудац у анатомском смислу) постоји реална шанса да се помогне лековима. Међутим, када болест стигне у коштану срж онда је неповољна. Грофу је сада срж оболела.

(Напомена: Одговор у горњој причи је главни наставни садржај који описује основни курс нелечене инвазије спољних патогена)
Прошло је још пет дана, а гроф се разболео тако да више није устајао из постеље. Послао је по Биан Чуеа, али је овај нестао. Умро је убрзо након тога"

Друга легенда каже да је једном приликом посете држави Гуо видео људе како на улицама наричу и жале. Након испитивања о чему се ради одговорено му је да je владаров наследник умро а владар је био у жалости. Осећајући да се нешто дешава он је отишао до палате и распитао се о околностима смрти. Након саслушања на који начин је принц "умро" закључио је да принц није баш умро, али је био у стању налик коми. Користећи своју акупунктуру, он је принцу повратио свест. Прописао је принцу лекове и овај оздрави за неколико дана.

Биaн Чуе је заступао четири корака дијагнозе.

- Посматрање (језика и његова испољавања)
- Слушањe (пацијентовог гласа и његовог дисања)
- Постављање питања (о симптомима) и
- Мерење пацијентовог пулса

У школи традиционалне кинеске медицине, лекари увек третирају целу особу - тело и дух. Верује се да је повезаност медицинске етике, директна са натприродним способностима, као што су видовитост. Доктор кинеске медицине који има натприродне способности може их изгубити ако занемари медицинску етику.

Биан Чуе је живео скромним и племенитим животом и обожаван је као "божански лекар"

 

Текст је компилација делова садржаја са википедије и de.clearharmony.net

Биан Чуе о раду неминовности заштите појасног меридијана-Даи меридијана:
Древна кинеска одећа  - oдраз лепоте, здравља и хармоније

Повезани чланци:

Хуа Туо кинески пионир хирургије

Акупунктура - форма традиционалног кинеског лечења

Чигонг- вежбе за здравље, неминовни део традиционалног кинеског здравственог система
Традиционална култура

Културолошке финесе које су окарактерисале Кину вековима

ТРАДИЦИОНАЛНА КИНЕСКА МЕДИЦИНА

НАЈУНЧИКОВИТИЈЕ ВЕЖБЕ ЗА ЗДРАВЉЕ У 20/21 ВЕКУ - ЧИГОНГ ЗВАН ФАЛУН ДАФА
¤ Једноставне вежбе које се могу радити у групи или индивидуално. Традиција преношена вековима с колена на колено ! ¤