Biser do Bisera

КИНА 20-ог ВЕКА


     30.11.2013

Заједно 2007

Стани поред мене

Суочени са тужном неправдом

Заједно, наш глас
нек' у миру  позове на:

Окончање мучења,
Окончање убијања,
Заустављање прогона!

Некa cаосећање расте у нашим срцима

Заједно у миру, нашим гласом направимо разлику. 

~~~~~~~~~~~~~~

Стихови песме посвећени прогону Фалунгонг практиканата у Кини

Свету је потребна Истина, Доброта, Трпељивост
Детаљно ка теми

Славне личности кинеске историје: Генерал Јуе Феи

Славне личности кинеске историје: Генерал Јуе Феи
- велики генерал Јуе Феи је био скроман и пун врлина, није био у потрази за славом и угледом - 

Kaligrafija generala Jue Feia -vratite mi reke i planine..
калиграфија генерала Јуе Феи-а
"Вратите ми реке и планине.."

28.04.2013

Аутор: Чингјан

Јуе Феи (24.03.1103–27.01.1142) je био одан и праведан генерал. Служио је своју земљу безрезервном лојалношћу. Вековима после његове смрти, био је надалеко познат и цењен широм Кине.
Досадашња истраживања су утврдила да је генерал Јуе Феи био поштен, искрен и скроман. Држао се је даље од фриволне музике и лаких жена, није тежио ни слави ни профиту. Његово понашање је додиривало људска срца и тиме привлачило дивљење људи око себе. Позната је његова изрека: "Ако владини званичници не воле новац, и војни официри се не плаше смрти, земљом ће владати мир"

Био је апсолутно неко ко се је придржавао својих прoповеди. 

Јуе Феи је најважнији генерал Јужне Сонг династије древне Кине. Као генерал иако је добијао пристојну плату, водио је скроман начин живота. Једном приликом је његова друга супруга Ли Ва носила свилену хаљину. Када је Јуе Феи ово приметио инсистирао је на томе да одећу промени са једноставном тканином од конопље. Највећи део своје плате је улагао у војску. Једном је продао сву породичну оставштину а новац је користио за производњу 2.000 стрељашких лукова. Након што је лажно оптужен и убијен, његова имовина је конфискована, али није пронађено ни драго камење нити друге драгоцености већ само 3.000 бала конопље и свилене тканине, и 5.000 пакета сувог пиринча и јечма. Очигледно је ова роба складиштена као субвенција за војску.

У то време бројни старији официри и аристократија тежила је лаком животу и чулним задовољствима. Ву Јие, чувени генерал који се борио против Јин државе, уживао је опијати се и мењати жене. Хан Шиџонг имао је много жена и наложница.

Јуе Феи-ова Statua Jue Feija u gradu Vuhanu u parku Žutog Ždralaпрва жена поново се удала за време рата. То је био разлог да се Јуе Феи поново ожени овог пута честитом и интелигентном женом Ли Ва. Бринули су се и залагали за породични живот и образовање своје деце. Јуе Феи и Ли Ва су били одани једно другом и остали то до краја живота.

Када је Јуе Феи напао Шиангуанг, генерал Ву је послао преговарача у војни логор Јуе Феи-а да би преговарали о војним питањима. Посланик је приметио да у логору нема конкубина, играча, певача или жена за забаву војника. Ово га је веома изненадило и о овоме је испричао Ву Јиу. И овај се томе изненади и даде много новаца да би купио лепу жену, ћерку једног званичника из провинције Сечуан. Ву посла изасланика да испрати жену и понуди је Јуе Феију. Да би се избегао било какав облик неспоразума Јуе Феи посла жену у празну соба и оста да иза зида од решетака разговара са њом. Он љубазно одбаци њену понуду и посла је натраг у провинцију Сечуан.


Током своје војне каријере, Јуе Феи се је неуморно борио на ратишту, стајао против многих непријатеља и чинио многа херојска дела. Међутим, све што је желео је да својој земљи служи лојално и није му било стало до угледа, славе или профита. Био је скроман, мудар и поштовао је друге желевши миран живот ослобођен од свих световних жеља и тежњи. У више наврата је исказао цару своју намеру да се повуче чим достигне своје циљеве.

У својој лирици "Човек Ђијанг Хонг" је написао: "Пропутовавши 800 лиа у старости од 30 година, моја дела нису ништа друго до прашина." Из његових записа се може видети да је славу сматрао тако безначајном као зрно прашине. Обични људи су му се дивили изјављујући: "Само једном руком држећи небеско копље може одредити победу борбе. Недостатак стремљења ка световним жељама и племенитост његове особе га је међутим довело до самође"

Његов син Јуе Јун је такође пошао очевим стопама. Под строгим вођством свог оца је Јуе Јун у младости био храбар и способан војник. Имао је многе војне успехе, освојивши бројне битке. У чувеној бици код Јингчанга, Јуе Јун је преузео вођство, и упаоStatua Jue Feija u hramu Hangzhou је више од 10 пута у непријатељски логор и придобио више од 100 рана. Коначно, он је предводио 800 изузетно храбарих војника и поразио војску Јин-а. Јуе Феи, је међутим известио само о војним успесима не помињући име свог сина Јуе Јуна. Јуе Феи је такође неколико пута одбио промоцију Јуе Јуна када му је била понуђена од царског двора.

У свеукупним историјским забелешкама, Јуе Феи је веома цењен због свог племенитог карактера и понашања, веома поштован од стране народа. Служио је као модел за лојалност и патриотизам.

На веб страни Шен Јун се може прочитати више детаља о Јуе Феију као и на Википедији.

 

Немачка верзија текста објављена 24. јануара 2012. на : de.clearharmony.net

Слике су преузете са Википедије.

Традиционална култура

Културолошке финесе које су окарактерисале Кину вековима

ТРАДИЦИОНАЛНА КИНЕСКА МЕДИЦИНА

НАЈУНЧИКОВИТИЈЕ ВЕЖБЕ ЗА ЗДРАВЉЕ У 20/21 ВЕКУ - ЧИГОНГ ЗВАН ФАЛУН ДАФА
¤ Једноставне вежбе које се могу радити у групи или индивидуално. Традиција преношена вековима с колена на колено ! ¤