Biser do Bisera

КИНА 20-ог ВЕКА


     30.11.2013

Заједно 2007

Стани поред мене

Суочени са тужном неправдом

Заједно, наш глас
нек' у миру  позове на:

Окончање мучења,
Окончање убијања,
Заустављање прогона!

Некa cаосећање расте у нашим срцима

Заједно у миру, нашим гласом направимо разлику. 

~~~~~~~~~~~~~~

Стихови песме посвећени прогону Фалунгонг практиканата у Кини

Свету је потребна Истина, Доброта, Трпељивост
Детаљно ка теми

Менциус значајан наследник Конфучија

Менциус значајан наследник Конфучија

22.03.2014

Менг-цe ( Менциус 372 – 289 п.н.е. ) је најважнији следбеник Конфучија.
Његов надимак је био Ке, стога се такође зове Менг Ке. Он јеMencius - Slika sa Vikipedije, обновио и даље развио конфучијанство, све док није постало у периоду династије Хан кинеска државна религија. Рад Менција се и у данашње време још увек сматра веома значајним.

Живео је у време периода Зараћених држава у 4. веку п.н.е. Као и Конфучије и он је током свог живота имао веома мало утицаја иако је служио под различитим принчевима. Његов рад обухвата седам књига, а под његовим именом постоје данас још и додатне четири које су пак писане од његових ученика а које је он кориговао.

Менциус је веровао да је моћ владања једног владара била додељена од Неба (Тиан) и да ју је он вршио у интересу обичних људи. Менциус је с једне стране наглашавао друштвени ранг између владара и потчињених, с друге стране је одобравао да потчињени имају право привести крају неправедну власт.

Менциус је етичке принципе сумирао у четири врлине наиме: доброчинство/људскост (仁 - рен ) праведност/дужност (义 -ји ) љубазност/морал (- ли ) и мудрост (智 - џи ) при чему су доброчинство и правда за њега били посебно важни. Ако би се сваки члан друштва понашао саосећајно и праведно онда се може гарантовати феудални поредак и јединство државе.

За Менциуса су сви људи по природи добри, али ово својство се мора неговати и зависи од материјалне сигурности. Стога када владари допуштају да њихови становници живе у сиромаштву и себични су, њих треба свргнути с власти.

Менциус се често упоређује са Платоном због његове теорије о човековој природи. Обојица су били идеалисти који су веровали у урођену моралну доброту свих људских бића.
Менцијеви аргументи збацивања неправедног владара подсећају на аргументе Сократа у Књизи I Платонове "Државе"

Изненађујући су модерни Менцијеви ставови о заштити животне средине. Тако је његов савет владарима био:
"Забраните коришћење фино плетене мреже у великим барама, онда ће остати више риба и корњача које могу служити људима за исхрану. Ако дозволите у шуми употребу секира и пијука у правој сезони онда ће тамо бити више дрва за сечу када буду потребна људима"

Као и Конфучије такође је и Менциус путовао Кином много година нудивши своје савете разним владарима. Међутим, тадашње велике земље попут Лианг, Чи, Сонг, Пенг и Лу, све су стављале нагласак на разој привреде и војне структуре; стремљено је уједињење земље насиљем. Његову филозофију су сматрали застарелом. Разочаран због тако малог утицаја његових напора у реформи земље он се је коначно повукао из јавног живота.

 

Неки од његових цитата преузети са Википедије:

- Добродушан допушта и оном ког не воли да суделује у увиђају начина третирања вољене особе.

- Оном коме је Небо доделило велики задатак, слама срце и вољу кроз патњу.

 

Традиционална култура

Културолошке финесе које су окарактерисале Кину вековима

ТРАДИЦИОНАЛНА КИНЕСКА МЕДИЦИНА

НАЈУНЧИКОВИТИЈЕ ВЕЖБЕ ЗА ЗДРАВЉЕ У 20/21 ВЕКУ - ЧИГОНГ ЗВАН ФАЛУН ДАФА
¤ Једноставне вежбе које се могу радити у групи или индивидуално. Традиција преношена вековима с колена на колено ! ¤