Biser do Bisera

КИНА 20-ог ВЕКА


     30.11.2013

Заједно 2007

Стани поред мене

Суочени са тужном неправдом

Заједно, наш глас
нек' у миру  позове на:

Окончање мучења,
Окончање убијања,
Заустављање прогона!

Некa cаосећање расте у нашим срцима

Заједно у миру, нашим гласом направимо разлику. 

~~~~~~~~~~~~~~

Стихови песме посвећени прогону Фалунгонг практиканата у Кини

Свету је потребна Истина, Доброта, Трпељивост
Детаљно ка теми

Хуа Туо кинески пионир хирургије

Славне личности кинеске историје

 

Хуа Туо кинески пионир хирургије
Дејвид Ву, Епох Тајмс

 

07.06.2014

Hua Tuo pionir kineske hirurgije. Crtez sa veb portala english-chinese.cn

Хуа Туо (око 145-208 н.е.) је у кинеској историји познат као  најеминентнији хирург.

Живећи у периоду краја Источне Хан династије, Хуа Тyо је био сведок корумпиране владе, порасту ратоборних званичника, поплава и суша без адекватних санкција и ублажавања катастрофа, као и порасту катастрофалних епидемија. Одлучан да заштити животе грађана Хуа Туо је одлучио да постане лекар уместо да настави каријеру владиног званичника.

 

 

У свом родном граду је Хуа Туо практиковао вештину лечења и третирао је многе пацијенте. Придавао је важност једноставности и увек примењивао најједноставније методе лечења. Каже се да је могао да руком измери најпрецизнију тежину лековитог биља. Када је примењивао поред лекова и акупунктуру, пунктирао би само једно или два места на телу са значајним ефектима. Вежбао је чигонг и људима је пренео "вежбе пет животиња" које се још и данас практикују у Кини.
Сматра се да је Хуа Тао открио анестетик који је такође користио за многе операције. Предања кажу да је једном пацијенту оперисао црева, уклонио HuaTuo drevni kineski hirurg. Crtez sa www.acununcturetoday.orgоболело ткиво, унутрашњост очистио и зашио рез. Пацијент је неколико дана одржаван у бесвесно стање док бол није престала, након чега се је опоравио.

 

Хуа Туо је такође познат по свом пионирском раду у области хидро и физикалне терапије. У том хаотичном временском периоду његова слава му је донела несрећу јер је привукао пажњу самог цара Цао Цао-а. Најмоћнија политичка личност тог времена патио је од мигрене и позвао Хуа Туоа да постане његов лични лекар. То је међутим било против воље Хуа Туоа који је желео лечити суграђане али је знао да му није преостао никакав други избор. У међувремену се сумњичави Цао Цао узбудио када је чуо гласине да је генерал Гуан Ју, Хуа Туоа веома ценио јер га је овај једном излечио од фаталне ране нанесене стрелом.

Главобоља Цао Цао-а се је погоршала упркос привременом олакшању акупунктуром коју је Хуа Туо примењивао. Он је затражио потпуно излечење. Предлог Хуа Туо-а да уз помоћ анестетика оперише цареву главу је виђен као груби покушај атентата на цара. Бесан овај га је послао у затвор.
Чекајући погубљење Хуа Туо је умро у затвору.


Каже се да је Хуа Туо у затвору записао своје искуство о медицини и затражио од тамничара да списе проследи његовим ученицима.
Остало је нејасно да ли је тамничар из страха одбио и спалио списе или је Хуа Туо то урадио сам. Ова вредна медицинска експертиза је заувек изгубљена.

Хуа Туо се у кинеској историји cматра "пиониром хирургије"
 

Извор текста: http://de.clearharmony.net/articles/a115819-Hua-Tuo-Pionier-der-Chirurgie-in-China.html

Повезани чланци:
Лекар чудотворац кинеске антропологије
“божански лекар” и легенда кинеског здравства – Биан Чуе


Акупунктура - форма традиционалног кинеског лечења

Чигонг- вежбе за здравље, неминовни део традиционалног кинеског здравственог система

Традиционална култура

Културолошке финесе које су окарактерисале Кину вековима

ТРАДИЦИОНАЛНА КИНЕСКА МЕДИЦИНА

НАЈУНЧИКОВИТИЈЕ ВЕЖБЕ ЗА ЗДРАВЉЕ У 20/21 ВЕКУ - ЧИГОНГ ЗВАН ФАЛУН ДАФА
¤ Једноставне вежбе које се могу радити у групи или индивидуално. Традиција преношена вековима с колена на колено ! ¤