Biser do Bisera

КИНА 20-ог ВЕКА


     30.11.2013

Заједно 2007

Стани поред мене

Суочени са тужном неправдом

Заједно, наш глас
нек' у миру  позове на:

Окончање мучења,
Окончање убијања,
Заустављање прогона!

Некa cаосећање расте у нашим срцима

Заједно у миру, нашим гласом направимо разлику. 

~~~~~~~~~~~~~~

Стихови песме посвећени прогону Фалунгонг практиканата у Кини

Свету је потребна Истина, Доброта, Трпељивост
Детаљно ка теми

Личности древне Кине - Сун Симиао, краљ кинеске медицине

Личности древне Кине - Сун Симиао, краљ кинеске медицине

20.09.2014
Сун Симиао је један од великих, ако не и најзанимљивија личност у историји кинеске медицине. Није превише тешко подржати ову процену, иако су биографски подаци овог лекара Танг династије само фрагментирани. Током свог животног века је Сун Симиао био познати лекар и алхемичар; потомству је оставио обимне формуле које су и данас утицајне.


- Паул Уншулд, 2000 год.
Медицина у Кини: Историјски артефакти и слике

Цитат је преузет одавде 

 Сун Симиао и његова теорија култивирања здравља
аутор: Шан Шинг


Сун Симиао познат као краљ кинеске медицине и као Небески доктор Сун, у кинеској историји важи за веома чувеног доктора. Практиковао је такође чигонг да би очувао здравље.

Рођен је током Западне Веи династије. Према легенди живео је 141 годину. Сун је одлучио да студира медицинуSun Simiao. Crtež sa veb stranice www.itmonline.org јер је у младости често био болестан. Био је искусан познавалац кинеске класике и историје, као и стотину мисаоних школа. Већ у узрасту од седам година је сваки дан напамет учио хиљаде реченица.

Због своје способности да дневно научи напамет чланак од хиљаду речи прослављен је и као "свето дете"
У узрасту од 20 година је био у стању да дискутује о маестралним теоријама Лао Цеа и Џуанг Дзија а познавао је и класичне будистичке списе. Сун се је одбио да буде владин званичник током Суи и Танг династије. Цар Ли Шимен из династије Танг га је лично посетио.

Сун Симиао је постао познат резимеом медицинске теорије и клиничких искустава пре времена династије Танг које је записао у две чувене књиге медицине:

- Рецепти вредни хиљаду златних лианга - Чиен ћин јиао фанг, и
- Допуна рецептима вредних хиљаду златних лианга – Чиен ћин ји фанг.

Напомена: Лианг (兩 ) је мандарински изговор за некадашњу меру за сребро који је временски и локално био јако подвргнут флуктуацији.

Сун Симиаове књиге као баштина будућим генерацијама

Сун Симиао је током свог живота написао више од 80 књига. Поред поменутих књига, ''Рецепти вредни хиљаду златних лианга - Чиен ћин јиао фанг'' и ''Допуна рецептима вредниx хиљаду златних лианга – Чиен ћин ји фанг'' написао је и ''Напомену о Лао Це-у, ''Напомена о Џуанг Дзи-ју'' један том ''Књига о кревету'' три тома о ''Судбини и задовољству'', један том '' Препорука о здравственој култивацији'' један том ''Канон корњаче'' и многе друге.

''Рецепти вредни хиљаду златних лианга'' има 30 томова и 232 медицинских тема за лечење. Сун Симиао је био уверења да је: "Људски живот веома драгоцен, вреднији од хиљаду златних лианга" Зато је својој књизи дао наслов са 2 кинеска карактера "Чиен Ћин тј. 千金", што значи хиљаду златних лианга. У целој књизи се налазе прикупљено 5.300 рецепата и покрива широко подручје, богато садржајима. То је колосални посао, представник медицинске науке из династије Танг. Дело је имало велики утицај и обезбедило значајан допринос развоју специјалних медицинских рецепата за будуће генерације. Научни текстови су допринели напретку медицине у Јапану и Кореји.

''Допуна рецептима вредниx хиљаду златних лианга'' се састоји од 30 томова. Сун Симиао их је писао у свом каснијем животном добу. То је свеобухватан додатак за рад '' Допуна рецептима вредним хиљаду златних лианга'' Целу књигу је поделио на 189 предмета, који покривају преко 2.900 рецепата. Она описује преко 800 лекова и нуди ефикасан начина за лечење одређених болести, можданих удара, мешовитих фебрилних болести, акни и чирева.

Сун Симиаова медицинска етика и други медицински прилози

Сун Симиао је био изразитог уверење да је медицина једна врста услужности и љубазности. У својој књизи ''Исправност и лекарска преданост'' је написао: "Ако истакнут лекар лечи пацијента, он мора да се концентрише, да буде прибран без жеља и стремљења. Прво, он мора да има саосећајан карактер да се посвети ослобађању пацијента од болесничких патњи. Када пацијент долази на лечење, био он високог или ниског социјалног статуса, богат или сиромашан, стар или млад, леп или ружан, непријатељ или рођак, интелигентан или не, од Хан (кинеске) расе или друге етничке групе, лекар би требао да га третира на исти начин као што би то чинио да му је род рођени ... "

Овај кратак одељак је јасна презентација племенитог карактера Сун Симиао-а као лекара.

Окренут холистичком приступу у лечењу болести веровао је да се вештом негом и повољним опоравком може успешно лечити. Све док "добар лекар третира болест, рецептима и акупунктуром, болест пацијента је излечива и катастрофе на Земљи ће се избећи" Наглашавао је исту медицинску етику при лечењу свих пацијената. Као што је већ поменуто, он је рекао: "Људски живот је драгоцен и вреднији од хиљаду златних лианга"

Сун Симиао је придавао велику пажњу гинекологији и педијатрији. Он је написао три тома о гинекологији и два тома књига о педијатрији које су стављене на врх ''Рецепата вредних хиљаду златних лианга- Чиен ћин јиао фанг"

''Рецепти вредни хиљаду златних лианга- Чиен ћин јиао фанг'' је најранија енциклопедија медицинских проблема у Кини. Она обухвата широк спектар категорија - од основних медицинских теорија различитих клиничких тема и теорија и метода о преписивању рецепата и лекова. Књига покрива класичан материјал у једном сегменту, док друга категорија садржи емпиријске формуле и рецепте који су били раширени међу становништвом. Ова књига садржи основне тачке различитих школа и погодна је за људе са различитим образовним профилима. Тиме је у данашње време још популарнија.

Велики део садржаја књиге и даље има водећу улогу, дајући јој велику научну вредност. Заправо то је тријумф традиционалне кинеске медицине.

Као што је већ наведено ''Рецепати вредни хиљаду златних лианга- Чиен ћин јиао фанг'' је имала велики допринос у развоју и преписивању рецепата. Комбинацијом клиничког искуства из доба Џанг Џунг Џинга [познатог лекара из Хан династије ] са онима Сун Симиаових и достигнућа у прављењy рецепта током претходних векова, он је показао дубоко познавање и своје изузетне медицинске вештине. Наредне генерације су те две књиге  ''Рецепти вредни хиљаду златних лианга - Чиен ћин јиао фанг'' и ''Допуна рецептима вредних хиљаду златних лианга '' називале прецима за прописивање рецепата.

Сун Симиао је ценио очување здравља и то активно практиковао. Зато што је био добар у уметности неговања здравља живео је више од 100 година а и тада уживао добар слух и вид. Комбиновао је идеје о очувању здрављаSun Simiao(levo) u dijalogu. On sedi na tigru držeći zmaja u levoj ruci. Crtež je iz 19 veka. Preuzet sa veb strane: www.itmonline.org из конфучијанизма и таоизма, као и из древне Индије са онима из традиционалне кинеске медицине.

Предложио је многе практичне и ефикасне методе за неговање доброг здравља које и данас имају водећу улогу људима у свакодневном животу. На пример: " Требало би да се одржава уравнотежено стање ума а не само да се залаже за признавања и лични интерес. Будите опрезни са узимањем хране и не једите и не пијте превише. Обратите пажњу на циркулацију чи (енергије) и крви, и не будите лењи и непокретни. Водите уредан свакодневни живот и не кршите законе природе ... "

Сун Симиао је био први проналазач уретралног катетера. Према историјским записима његов пацијен није могао мокрити. Када је видео пацијента како има екстремне болове Сун је помислио: "Свакако је већ касно да га третирам лековима. Када би постојао начин да се увуче цев у његову уретру, урин би на природан начин процурео" У пролеће када је угледао комшијско дете како дува у цев младог лука синула му је идеја. Стабљика младог лука је била изузетно танка, дуга и мека.

Сун је одлучио да покуша користити цев. Када је изабрао одговарајућу стабљику лука он је пажљиво одсекао оштар крај, направио га је чврстим тако што је угљенисао врх и спровео је пажљиво у уретру пацијента. Онда је једном дунуо у цев. Као што се и очекивало урин је потекао кроз цевчицу. Надутост у стомаку пацијента постепено се је смањивала и пацијент је био излечен.
 

Култивирањем тела моралом и врлинама а пошто је поседовао и морал и врлине, Сун Симиао је постао велика личност, коме су и обични људи и медицински стручњаци неколико генерација указивали поштовање.

 

Преведено са: http://de.clearharmony.net/articles/201002/52298.html

Повезани чланци:

Лекар чудотворац кинеске антропологије
“божански лекар” и легенда кинеског здравства – Биан Чуе

Хуа Туо кинески пионир хирургије

О кинеској култури очувања здравља

Древна кинеска одећа  - oдраз лепоте, здравља и хармоније

 

Традиционална култура

Културолошке финесе које су окарактерисале Кину вековима

ТРАДИЦИОНАЛНА КИНЕСКА МЕДИЦИНА

НАЈУНЧИКОВИТИЈЕ ВЕЖБЕ ЗА ЗДРАВЉЕ У 20/21 ВЕКУ - ЧИГОНГ ЗВАН ФАЛУН ДАФА
¤ Једноставне вежбе које се могу радити у групи или индивидуално. Традиција преношена вековима с колена на колено ! ¤