Biser do Bisera

КИНА 20-ог ВЕКА


     30.11.2013

Заједно 2007

Стани поред мене

Суочени са тужном неправдом

Заједно, наш глас
нек' у миру  позове на:

Окончање мучења,
Окончање убијања,
Заустављање прогона!

Некa cаосећање расте у нашим срцима

Заједно у миру, нашим гласом направимо разлику. 

~~~~~~~~~~~~~~

Стихови песме посвећени прогону Фалунгонг практиканата у Кини

Свету је потребна Истина, Доброта, Трпељивост
Детаљно ка теми

Конфучије је високо цениo врлину и обновио традиционалне обичаје

Текст из категорије традиционалне културе преузет са интернет страницe мингхуи.орг  објављен 18. маја 2023

Конфучије је високо цениo врлину и обновио традиционалне обичаје
Аутор Ји Јан (Yi Yan)

30. 05. 2023.
Конфучије је играо важну улогу у успостављању традиционалне кинеске културе. На пример једна од његових изрека је била: “Не намећи другима оно што не желиш себи” Такође и: “Ако желите да успете, помогните у томе; ако желите да се ваши ставови исправе, помозите другима да поправе ствари”
Укратко његов фокус је био на моралним вредностима.

Читај даље

Једна мисао може одлучити о нечијој судбини

Једна мисао може одлучити о нечијој судбини

16. 02. 2023.

Аутор: Чинјин из Кине

Књиге су биле камен темељац кинеске 5.000 година дуге цивилизације. У њима се може пронаћи суштина кинеске културе од древних класика до легенди о божанствима.
Посебно цењене су биле класике мудраца. Оне су биле писане од великих мислиоца и кристалисале су стандарде за плодан живот са нагласком на морал, веру у богове и поштовање небеског пута.
Заштита ових светих списа сматрала се праведним, племенитим делом које би могло донети благослов заштитнику. Али нису све књиге једнако стваране: неке књиге само кваре људски морал а начин на који се третирају те књиге може утицати и на нечију судбину.

Као што нам казују приче испод, једна мисао и једна одлука су често довољне да промене ток нечијег живота.

Читај даље

Прича о култивацији из древних времена: Ниједно погрешно поступање није маленкост

Прича о култивацији из древних времена: Ниједно погрешно поступање није маленкост

Преузето са веб странице Мингхуи.орг
Објављено 29-08-2019.
Аутор: Zhen Yan

16. 11. 2022.
Једном давно је живео човек који је своју веру практиковао живећи у шуми. Чистог и доброг срца био је врло вредан дан за даном би седео испод дрвета и читао Свето писмо, следио заповести и медитирао у тиховању. Међутим, неко време је често дремао током медитације. Једног дана након што је завршио медитацију у полусну устао је и ходао около.

Читај даље

Дати предност способнијем од себе је благослов

Дати предност способнијем од себе је благослов

03. 10. 2022
У време кинеског државног периода Пролећа и Јесени краљ Ћин Му Гонг владар државе Ћин је одобрио трговцима да транспортују со, великом воловском запрегом. Један од трговца је купио роба именом Баи Лиши обученог у црно овчје гуно и замоли га да преузме одговорност и транспортује со у државу Ћин.
Када је запрега стигла, Ћин Му Гонг је лично изашао да је прегледа. Утврдио је да су сви волови били уморни и мршави осим једног који је припадао Баи Лишију који је био јак и добро ухрањен.

Читај даље

Предања древне Кине: "Искрен говор" са краљевским вођама ради добробити народа

Предања древне Кине: "Искрен говор" са краљевским вођама ради добробити народа


Преведено са интернет странице мингхуи
Ауторска права о тексту припадају мингхуи веб страници

28. 07. 2022.

Аутор: Јинг Јуан
Јанци је био премијер државе Чи током Периода зараћених држава (475 – 221 п.н.е) Јанцијева књига записа говори о његовом "отвореном разговору" са војводама од Чи-а који су га инспирисали да ради праведно.
  Citat premijera Jancija 475-221 p.n.e.

Јанци је био добро образован, начитан, и имао подробно знање о историјским и актуелним догађајима. Служио је три владара Чи државе. Примењивао је и заговарао етичко и економично понашање од краља и његових највиших званичника. Био је изузетно одан и владарима увек давао сугестије корисне за државу и народ, чак када идеје и нису биле прихватљиве владару. У књизи се говори како је уз његову помоћ војвода владао на одговарајући начин а народ га је пратио "с поштовањем и љубављу"

Читај даље

Кинеска баштина – три кинеска божанства среће представници разних страна астрономског неба

Кинеска баштина – три кинеска божанства среће, представници разних страна астрономског неба

14. 05. 2022
Фу Лу Шоу су три кинеска божанства среће. Дословно њихова имена на кинеском су три звезде (三星) јер представљају три различите стране космичког свода. Њихове статуе и слике се налазе у скоро свакој нехришћанској породици Хан Кинеза. Кинези који живе у иностранству купују ове статуе у Кини или у кинеским радњама у земљама дијаспоре где живе. Око кинеске Нове године, кинеске продавнице прехрамбених производа често деле календаре са великом сликом ова три божанства.
У Јапану су се ова три божанства спојила у једно божанство: Фукурокују (јапански  福禄寿) које мање-више личи на кинеско Шоу божанство.

Обожавање ова три бога датира још од династије Минг када су богови ФУ ЛУ ШОУ (три звезде) први пут приказани у људском облику. Они су такође повезани са другим божанствима кинеске религије и таоизмом. Према верницима постављање слика Фу, Лу и Шоу мења фенгшуи куће/собе. Положај и утицај су следећи:

Читај даље

Шест генерација трпе одмазду док благослов траје 800 година

Шест генерација трпе одмазду док благослов траје 800 година

23. 12. 2021
(Текст је преузет са: мингхуи.орг )
У овом чланку су две приче из богате кинеске историје. Прва говори о шест генерација које трпе одмазду због слеђења царског злодела а друга говори о благословима које уживају потомци 800 година након што су њихови претци чинили добра дела.

Легенде попут ових илуструју разлику у исходима које су древни народи искусили која произилазе од лоших дела насупрот добрим. Овакве животне лекције су предаване током историје, али се лако заборављају у вихору модерног друштва.

Прва прича говори о цару из династије Сонг. Без обзира на његову царску моћ древни народи су веровали да је он донео проклетство себи и следећим пет генерацијама. Друга прича говори о томе како добра дела једне особе овлашћено доносе породици благослов за следећих 800 година, пркосећи традиционалном кинеском веровању да богатство не може да се задржаи дуже од три генерације.

Читај даље

Древна кинеска одећа - oдраз лепоте, здравља и хармоније

БАШТИНА
Древна кинеска одећа  - oдраз лепоте, здравља и
хармоније


02. 11. 2021.
Tradicionalna kineska odeća-odraz harmonije i elegancije. Crtež je preuzet sa veb stranice en.minghui.org
Слике из кинеских династија показују одећу слојевитих тканина која је покривала тело од главе до пете употпуњеном са доста китњастих детаља. Али функција њихове одеће није била само одражавање лепоте. Традиционална кинеска одећа за оба пола имала је многе функције, од штићења здравља до указивања поштовања.
Цртеж приказује неколико примера.Читај даље

Слепи мишеви и њихова симболика у кинескoj уметности

БАШТИНА

Слепи мишеви и њихова симболика у кинескoj уметности

Simbol za sreću Fu okružen motivima slepih miševa. Slika sa:  https://herschelian.wordpress.com13. 04. 2021.
У кинеској уметности cлепи мишеви су јасно истакнути и проминентни. Она обилује мотивима слепих мишева. Могу се видети свуда као на пример извезени на свиленим царским одеждама, насликаним на порцеланским посудама, резбарени на лакираном посуђу или дрвету.

Читај даље

Кинеска митологија - Ћилин, добродушнo митскo створењe

Кинеска митологија

Нежан и добродушан ћилин из кинеске митологије

23. 02. 2020

Slika sa: www. Matthew Meyer.net  Кинеска митологија је пуна фантастичних натприродних и  митских створења. Иако је западном  свету вероватно најпознатији змај и феникс, постоје и друга подједнако занимљива, мада мање позната митолошка бића.
Један од њих је ћилин.
Према традицији у Кини, Кореји и Јапану, његова ретка појава сигнализира рођење или смрт нарочито добронамерног владара или мудраца.
Име ћилин је комбинација два знака ћи „мушко“ и лин „женско“

Ћилин је митска звер која симболизује срећу и просперитет.
Он такође штити ове врлине на земљи, користећи своје магичне моћи да уздигне добре људе где год их пронађе.
Његова ретка појава се често поклапа са скорашњим рођењем или смрћу мудраца или славног владара.

Читај даље

Кинески феникс - "Бесмртни краљ свих птица"

Кинески феникс  - "Бесмртни краљ свих птица"


03.05.2018
slika sa internetaФеникс из кинеских легенди је симбол небеске наклоности, врлине, милости, среће и радости. Обожава се као једно од четири света створења која владају кинеским судбинама. Четири животиње: змај, тигар, једнорог (или јелен) и феникс се на кинеском називају "си линг – заповедници ", с временом су овој четворци додате животиње попут змије и корњаче.

Читај даље

Концепт кармичка казна - Кинези пригрљују древни концепт за разумевање последица прогона

Кармичка казна: Кинези пригрљују древни концепт за разумевање последица прогона

Аутор: Брајан Кол

Објављено 16. августа 2014. на веб страни http://en.minghui.org

" У последњих неколико година сам сакупљао и уништавао летке, памфлете и банере са информацијама о објашњавању чињеница о прогону Фалунгонг практиканата (у Кини) Стамбени одбор кинеске комунистичке партије ми је наредио да радим такве ствари, јер сам добијао социјалну помоћ.
"Нога ми је сломљена и не могу ходати сам. Свестан сам да ме снашла кармичка одмазда јер сам деловао по заповеду КПК. Знам да је (чигонг пракса) Фалунгонг добрa, они који га упражњавају су добри људи. Искрено се извињавам Фалунгонг практикантима и молим за опроштај. Такве ствари нећу више радити. "Фалун Гонг је добар" Често имам то у виду.
Горе наведени текст је изјава коју је Лу Ћин, кинески грађанин који није практикант Фалунгонга послао веб страници мингхуи.орг објављеној 4. јула 2014.
Све више и више кинеза посматрају прогон Фалунгонга и ствари које се око њих дешавају у традиционалном контексту одмазде (Бао Јинг или 报应) који се односи на морални поглед узрока и последице.
 "Чиниоцима добрих дела Небеса шаљу све благослове, а на злочинитеље све несреће" тако се каже у „Књизи докумената“ писаној пре више од 2.000 година.

Кинези верују да се живот одвија у моралном универзуму у коме се узрок и последица манифестују кроз "одмазду", која у овом контексту може бити позитивна или негативна. Он такође служи као веза између људских бића и Неба (или универзума у целини) у смислу да се људским делима суди а које имају и космичке последице.
У главној књизи, дневнику о "Заслугама и Манама": "Друштвене промене и морални поредак крајем Империјалне Кине", Синтија Брокав, професор историје на Универзитету Брауну, описује "oдмазду" као "веровање у натприродне или космичке одмазде, основно веровање, с времена на време фундаментално веровање кинеске религије од почетка писане историје"
Читај даље

Симболичка значења у кинеској традицији - Ждрал, симбол мира

Ждрал, снажан симбол ненасилних борилачких вештина
Симбол мира (ждрал: 鹤 hè)

 

Ждрал - foto Geer van Poelgeest / Slika sa interneta

03.06.2016
Ждрал импресионира и даје снажну симболичку вредност културама широм света.
У Јапану, Кини и другим азијским земљама се ждрал сматра повољним знаком, а симбол је дуговечности, мира, правде и гласник је мудрос
ти.

Читај даље

Порекло (постанак) кинеског храма

Порекло (постанак) кинеског храма

 

Kineski hram Belog konja u Luojangu u provinciji Henan/ Wikipedia

05. 12. 2015

Будистички храмови се сматрају места тишине и медитације. Наиме кинеска реч за храм "миао" нема сакрално-верскo порекло, већ је изведена из речи за лице "мао"
На тим местима монах или монахиња повлачи се у себе и излажу се суочавању сопственој оригиналној личности.

Читај даље

Кристална хризантема

Кристална хризантема
"камен богатства и части"

Kristalna hrizantema. Slika sa http://www.bonsaiinformation.com/001kikaseki.htm
Kамена хризантема је камен из задњег доба палеозоика ткз. Перма доба.

18.11.2015
Oвакви камени су први пут оформљени пре више од 250 милиона година у задњем добу палеозоика ткз. Перма добу. Налазишта су углавном у кинеском Хунан региону а налазишта су такође пространа у Канади, Америци и Јапану. Поштован је као спиритуални атрибут, a био je званични симбол кинеске царске породице. Вековима је од стране кинеза називан "каменом богатства и части"
 

Читај даље

Симболичка значења у кинеској традицији

Симболичка значења у кинеској традицији

 

26.10.2015
Симболичко значење је играло значајну улогу у животу древних Кинеза.
Сама природа писаног и говорног језика је допринела богатом вокабулару симболизма.
Велики број хомонима у кинеском језику значи да се речи са различитим значењима повезују једни са другима због сличности звука током изговора. Осим језичких симбола, постоје и симболи који потичу из древних космичких и митских веровања.
Симболичка значења чине суштински дeо култура и лако су разумљива кинеском народу. Кинези имају симболичка значења животиња, цвећа као и облика и структура ствари и космичких тела.

hrizantema

 

 

 

Читај даље

Владини прописи уништавају традиционалну кинеску медицину

Званични пут уништавања традиционалног лечења у Хонгконгу

 

Владини прописи уништавају традиционалну кинеску медицину

 

 

07.05.2015.
Традиционална кинеска медицина је хиљадама година преношена од учитеља, ученицима и такорећи с колена на колено. Али 1999 год. само две године након што је суверенитет Хонгконга пребачен Кини влада је објавила "Правилник о кинеској медицини", који веома отежава упражњавање начина наставе традиционалне кинеске медицине. Пуномоћним ступањем прописа на снази  нестаће начин преношења учења "од учитеља на ученика" као и ефекат предања знања.

Читај даље

Церемонија припремања и дегустације чаја

Церемонија припремања и дегустације чаја

Služenje čaja u Koreji. Slika sa www.Eu-Asia.de

22.03.2015
Кинеска чајна церемонија никада није билa толико префињена и претерана као у Јапану, али је више укорењена у општој популацији.

У Јапану формира део зен-будизма и шинтоизма, религије древног Јапана. У Кини је у питању само укус доброг чаја. И у Јапану и Кини, нема ужине или друге хране која би само одвраћала од укуса чаја или ритуала. У Јапану постоје две врсте чајне церемоније од које ткз. Цаџи траје најмање четири сата са циљем релаксације и ослобађања ума од свега што оптерећује и везује.

Читај даље

Најпопуларнији напитак пореклом из Азије - „чај“

Најпопуларнији напитак пореклом из Азије: његово величанство „чај“ –  茶(чá)

31.01.2015 

 

Kina plantaze caja

 

Читај даље

Павиљон орхидеја

 Павиљон орхидеја

      најпознатијa кинескa калиграфијa Ванг Шиџија

 Prva 4 karaktera poznate kaligrafije "Paviljon orhideja" Slika sa Vikipedije12.01.2015

Павиљон орхидеја ( Лантинг Шу на кинеском 兰亭 序 ) је назив најпознатије кинеске калиграфије Ванг Шиџија.
 

Настала је крајем пролећа године 353.
Тог дана Ванг Шиџи и његови пријатељи састали су се у Павиљону орхидеја да пишу песме и пију.

Академици су се спустили до обале потока и ставили су чиније са вином у воду. Онај пред ким би се чиније зауставиле морао је написати песму. Ванг Шиџи је овом приликом написао "Предговор за састанак код Павиљона орхидеја"
( кинески 兰亭 集 序 )

 

Читај даље

Загонетност кинеских писмених знакова: (Џен) - истина, правда, реалитет

Загонетност кинеских писмених знакова

 

Немачко издање Епохтајмса

 

眞 (Џен) - истина, правда, реалитет

 

15.07.2013

Kineski karakter za Pravdu, Istinu, Realitet

Кинески карактер (Џен) састоји се од два идеограма:
(ши) и (му)

Знак означава број десет, симболизује десет праваца нашег космоса. 

значи око.


Тиме карактер 十 目 значи божанско или свевидеће око. Овај карактер је основан на кинеском веровању да су само надљудска бића, тј. божанства у стању да сагледају истиниту, праву нарав стваpи. Каже се да су божанства слободна и да не подлежу ограничењу. Човек је међутим, ограничен у свом субјективном мишљењу и ослања се на сензорне перцепције сопственог тела.

Читај даље

Загонетност кинеских писмених знакова - Знак Дао

Загонетност кинеских писмених знакова 

 

Знак Дао 道 - корачање, стаза, пут, даоизам(таоизам)

Преведено са немачког сајта:http://de.clearharmony.net

11. 05. 2014.
道( Дао ) - ходање, стаза, пут, таоизам

Сложеност кинеског писања произилази не само из скоро недокучивог броја његових карактера, већ и од много различитих значења којих крију карактери.
Знак 道 (дао) начин кретања, или животног пута особе описује се и као даоизам (таоизам)

Читај даље

Чувати се ароганције

Приповетке древне Кине - мудрости древне Кине

 

Чувати се ароганције
од Cинди Чен / Епохтајмс 

 

24.02.2014
Чувени калиграф Ванг Шиџи (王羲之) који је живео за време династије Јин ( 265-420 ) је био познат као мудрац калиграфије у Кини. Имао је седморо деце, од којих је његов најмлађи син Ванг Шиенџи (王献 之) био такође поштован калиграф.

Са својих 15 година је Шиенџи већ постигао велику вештину у калиграфији и често добијао похвале од свог оца и других одраслих особа.
Међутим Шиенџи је постао прилично арогантан и лењ и мислио да су његове вештине писања веома добре и да више није потребно да улаже додатне напоре и побољша рад.

Постоји прича о томе како је Ванг Шиџи помогао свом сину да препозна глупост ароганције и значај вредног рада у постизању циља.

 

Читај даље

Кинески карактер за коња: 馬( ма)

Загонетност кинеских писмених знакова


Кинески карактер  за коња: 馬 ( ма)

Алекс Ву & Тања Харисон
Епох Тajмс


08.02.2014
Кинески карактер за коња је 馬 (ма) Приказује коња са окренутом главом и његову гриву дувану ветром.

Kineski karakter za konjaТело и реп коња представља црта која се протеже попречно на доњем делу средине карактера, с лева на десно и која се затим заокружава на десном доњем углу симбола. Четири кратке линије испод представљају четири ноге коња.

У кинеској култури је коњ (изговара се маа) повољна и вољена животиња повезана са многим позитивним стварима. Представља живахност, снагу, здравље, слободан дух, брзину, упорност и таленат.

На пример израз “чиан ли маа” (千里) дословно значи коњ од 10.000 миља и тумачи се као фини коњ, метафора се користи за опис талентованих особа.

Читај даље

Кинески карактер за Буду 佛( ФО )

Кинески карактер за Буду 佛( ФО ) 

Синди Чен 

13. 01. 2013
Кинески карактKineski karakter za Budu /  Foер 佛( ФО ) је идиoграм који означава Буду и фонетски је појам који је пренет из санскрита.

佛 је фоно-семантичка веза тј. врста кинеских знакова који се састоји од звука и значења компонената.

Идиом 佛 на својој левој страни има кинески знак рен 亻који је варијанта знака人карактера (Рен) а којим се изражава човек, особа, људско биће, људи. Одговарајући тон 弗( фу ) је на десној страни.

Када је појам 佛 уведен у Кини на кинеском се је фонетски изговарао као фо туо 佛陀( fó tuó) као и под другим варијантама: Фу Туо – 浮陀 (fú tuó), Фо Ту - 佛图 (fó tú) или Фу Ту – 浮图 (fú tú)

Касније су кинези знак за Буду саставили као један карактер који се изговара као ФО -佛 (fó)


Читај даље

Моћ пеpa

Приповетке древне Кине - мудрости древне Кине
 

Моћ пеpa

24.11.2013

Ванг Џонгчанг је био становник Јангџоу-а (Јангџоу или Јанг покрајина је место у древној Кини. Била је једна од девет провинција наведених у кинеским историјским текстовима) kineska kaligrafija
Ванг Џонгчанг је остао без оца још док је био мали дечак. Живео је са својом сиромашном породицом. Да би некако преживео са својом мајком Ванг је писао парнице. У узрасту од 20 година, положио је све приправничке испите како би се квалификовао за царски испит. Али у року од годину дана је на неколико од низа испита пао.

 

Читај даље

Доследност брачном уговору за цео живот

Приповетке древне Кине - мудрости древне Кине

Доследност брачном уговору за цео живот

Женг Нианшинг

03. 11. 2013.
Хан Јунмену врлом човекy из града Шиангченгa био је уговорен брак са девојком из породице Чи.

Убрзо након потписивања уговора, девојка је постала слепа на оба ока. Њени родитељи су рекли: "Хан Јунмен је веома интелигентан и талентован. Не приличи да се ожени слепом девојком" Желели су да откажу уговор и задрже ћерку кући. Хан Јунменови родитељи су се сложили с овим предлогом. Али се је Хан Јунмен успротивио оваквој идеји. Рекао је: "Брачни споразум је нешто што би требало да се следи до краја живота"

Дакле, према обичајима тог времена он се ожени девојком.

Читај даље

Значење кинеског идиома за музику

Музика “ Звук радости ” 

27.09.2013

Kineski karakter za muziku

Значење кинеског идиома за музику чита се јин јуе - 音樂

Читај даље

Древне камене скулптуре носорога у Кини – заштитнице од поплава

Древне камене скулптуре носорога у Кини – заштитнице од поплава
Учестале поплаве се приписује ископавању древних светих скулптура 

 

Епохтaјмс

09.08.2013
У прошлости је веровање у геомантику (фенг шуи) био део свакодневног живота у Кини. 
kamene skulpture nosoroga datiraju od pre 2.000 god. Iskopane 2013 god. u provinciji Sečuan grada ČengduПракса 
фенг шуиа је своју примену налазила од дизајнирања и намештања стамбених простора до планирања и урбанизације земље. Од када је Комунистичка партија Кине (КПК) дошла на власт, ова теорија је одбачена као сујеверје и потлачена је. Међутим најновији случај показује, да је ова идеја још увек дубоко укорењенa у кинеском народу.

Читај даље

Учитељу исказати исто поштовање као и оцу

 

Учитељу исказати исто поштовање као и оцу


15.07.2013

"Учитељ је неко ко учи о основним начелима, преноси таленте и елиминише конфузију"  
То је дефиниција коју је срочио Хан Ју из времена Танг династије.taoisticki akademici

Човеку је живот подарен од родитеља. Али како неко води свој живот и како се понаша зависи највише од наставника.
На кинеском језику су речи "ши – учитељ" и "фу – отац" састављене у израз за "шифу" - мајстор.

 

Читај даље

Музика и плес из Месечевог раја

Приповетке древне Кине - мудрости древне Кине

Музика и плес из Месечевог раја
Епох Тајмс

05.07.2013                                                         

Renesansa kineske kulture -praktikanti čigonga Falun Dafa na Paradi kultura u Parizu 2012.


Дана 15 августа годинe 713 н.е. током кинеске Танг династије је цар Шуанџонг на царском двору прослављао Месечев фестивал. Уживао је у лепоти пуног месеца и размишљао: "Сигуран сам да у лунарном свету постоји нешто изванредно лепо. Кад бих само могао стићи тамо"
Притом се сети изузетно талентованог таоисте и сликара Је Фашана и посла по њега.

Читај даље

Прича из давнине о брачном интегритету

Прича из давнинa о брачном интегритету

Очување доследности и верност супрузи

Ово је превод текста са немачког сајта clearharmony.net. 
Линк ка оригиналу је на крају текста
06.06.2013
Jан Ци је био изузетан премијер у царству Чи током периода Пролећа и Јесени. Једног дана цар Чи империје Ћинг Гонг отишао је да обиђе Јан Ција имајући намеру да га ожени својом вољеном ћерком. Госта послужише вином и кад су већ били мало припити Ћинг Гонг погледа Јанову супругу и упита: "Да ли је то твоја жена?"

Читај даље

Склапање брака у Кини - ритуал и обичаји Део II

Склапање брака у Кини - ритуал и обичаји

Део II

 

03.06.2013

Мужевљеве обавезе и женине врлине

Древни Кинези су веровали да је "брак" комбинација морала и обавеза. Ту спадају: пристојност, оданост, наклоност и љубав. Брак је доживотни завет поверења супружника једно другом. Древни кинези су сматрали да је муж морао показати пристојности, наклоност и моралне врлине док је жена требала имати уљудан начин опхођења, говора, понашања и рада.

 

Читај даље

Склапање брака у Кини - ритуал и обичаји - Део I

Склапање брака у Кини - ритуал и обичаји
Део I

Ceremonija sklapanja braka u Kini

31.05.2013

Вековима је Европа гледала на кинеску културу као на непознату, затворену и повучену унутар својих граница, окрућену ритуалима и обичајима. Ове вредности кинеза у опхођењу са ритуалима одржале су миленијумима драгоцено културно благо и учење о човеку и природи. Озбиљност очување старих ритуала показује поступак тадашњег склапања брака.

 

Читај даље

Загонетност кинеских писмених знакова Ји - Један, први, целокупан

Загонетност кинеских писмених знакова

  Ји - Један, први, целокупан

Kineski znak za jedan, prvi, celokupan

 

05. 03. 2013.

Од хиљаду компликованим кинеских знакова 一 (Ји) је најједноставнији и први карактер којег кинеска деца уче. Већина сматра Ји 一 као најчешћи симбол за број "један"
Мало је њих који су свесни дубокоумне филозофије која се сакрива иза овог једноставног карактера.

Читај даље

Загонетност кинеских писмених знакова - Кинески карактер за зору, такође је знак за династију

Загонетност кинеских писмених знакова

                                                                  Нова династија означава почетак нове ере

Kineski karakter za zoru,osvit -takođe označava i nastup nove dinastijeКинески карактер: 朝 - Чао 

11.02.2013
Кинески карактер , је скраћеница за јутро или зору, а такође је знак за династију. Изговара се "чао"
  

Читај даље

Музика - цветањe врлина

Разматрања о музици у разним кинеcким друштвеним периодима

 Музика - цветањe врлина
Од Џи Џен  Erhu kineska violina i zapadnjački instrument violina; Slika sa to.gstatic.com

Преведено са:de.clearharmony.net - линк ка сајту на крају текста

18.01.2013.
"Лиџи 礼记 - књига обреда" је конфучијанистичка књига написана у време Хан династије. У тој књизи се каже: "Врлина је мера (човекове) природе а музика је процват врлина" Стога можемо рећи да су древни људи истицали да је ефекат музике усмерен на срце. Они су користили музику да подстичу "Ли" (лично понашање и ритуали) и употребљавали су музику да би исправним одржавали друштвени поредак. Често је музика била интегрисана у настави моралних стандарда.

Читај даље

Велико знање - пут учења у древној Кини

Култура и историја: Велико знање (Велико Учење) - пут учења у древној Кини
Од  Фалунгонг практикантa из Кине
 

07.01.2013.
" Зашто је кинески образовни систем био неуспешан у последњих неколико деценија? "

То питање је постављено једном професору на форуму одржаном 2011 године у швајцарском Давосу. Pекао je да Кина не придаје никакав значај образовању креативитета и моралног карактера. Један од разлога је гласио: "... зато што нас још из основне школе уче да лажeмо. Корак по корак постепено смо преузели овај пут" 
Он је отишао толико далеко да је рекао да ако би данас у Кини затворили све школе знање би се тиме драстично смањило, али би се морални стандард тиме драматично повећао.

Читај даље

Опис личности Осам Бесмртника

Опис личности Осам Бесмртника

Hram Hue u Vijtnamu24.11.2012
У Кини је народна бајка "Осам Бесмртника прелазе преко морa" веома добро позната.

Прича каже да се је једном Осам бесмртника састало у Пенгли павиљону уз море. Тије Гуаили је предложио да плове морем. Сви су се сложили и пристали да пређу преко мора својим магичним вештинама без употребе чамца. Хан Џонг Ли је бацио први своју лепезу у воду, леже на њој и отплива даље. Хе Шианге баци лотосов цвет у воду стаде на њега и препусти се љуљању таласа. Остали учинише исте ствари и на различите начине пређоше преко мора.

Читај даље

Чаробна пилула коју нико није хтео

Приповетке древне Кине - мудрости древне Кине

Чаробна пилула коју нико није хтео

 

06.10.2012

У Кини постоји прича о мистериозном путовању старог апотекара. Када би га неко питао за име он би се увек представио као “апотекар“ Многи старији људи памте да суSlika sa Vikipedije "апотекара“ видели када су били деца. A, утврдили су да му је лице остало потпуно исто као кад су га први пут упознали. Изгледало је да он никако није старио.

Читај даље

Објашњавање значења имена протагониста романа Путовање на запад

Објашњавање значења имена протагониста романа"Путовање на запад"

Crtež junaka romana Putovanje na zapad - letnja palata u Pekingu

         Слика протагониста романа "Путовање на запад" Декорација Лонг ходника Летње палате у Пекингу.  
                Слика преузетa са Википедије
                                                          
12.06.2012

Ово је превод текста са немачког сајта clearharmony.net. 
Линк ка оригиналу је на крају текста

Многи људи верују да је књига ”Путовање на запад“ књига митова. По њиховом мишљењу то је измишљена прича. Иако многи људи желе да je читају, они верују да ће наићи на новелу пуну романтике, фантазије и театралности. Уствари књига "Путовање на запад" се базира на истиниту причу монаха Шуенцанга из доба Танг династије, који је отишао у Индију да добије будистичке списе. Књига говори о ауторовом дубоким разумевањима култивације и историје култивације.

Читај даље

Класика кинеске прозе - роман Путовање на запад

Kласика кинеске књижевности, роман "Путовање на Запад"
~~~~~ "Путовање на Запад" је један од четири класична романа у Кини ~~~~~

 31.05.2012

Роман "Путовање на запад" се сматра драгуљем класичне кинеске прозе. Написан пре три стотине година постао је саставни део културне баштине света. Језгро приповедања има историјску основу. Протагониста романа је будистички монах Шуенцанг који је кренуо на пут у Индију да тражи будистичке сутре.

Фантастични детаљи посебно испреплетени са стварним чињеницама освајају читаоца. Необичан сплет преокрета у облику духовних сусрета са вукодлацима и демонима - све то даје роману тензију али и јединствену лагодност за читање. А слика једног од јунака, Краља мајмуна - Сун Вуконга обезбеђује солидно и заслужено место у савременој светској култури.

Роман наставља да живи и у данашње време. Најпознатији и најпопуларнији је у Кини и Јапану. Основа је многих књижевних адаптација. Авантуре ликова инспирација су за мјузикле, филмске серије, филмове, позоришна дела Пекиншке опере, поједностављене илустрације за децу, стрипова и карикатура.
Чита се са задовољством и сигурно ће бити читан од стране многих генерација и свих љубитеља класичне кинеске књижевности.

Једна од најелегантнијих и колоритно најизраженијих представа је дата перформансом Шен Јун уметника у представи о историјским предањима и личностима.

Овде можете прочитати више о томе(на енглеском језику):
http://www.shenyunperformingarts.org/learn/category/index/level-one/ZiksLpcpL8A/level-two/YFmht2QjXLI 

Putovanje na Zapad.Klasičan kineski mit kineske književnosti

Слика показује 4 хероја из приче. С  лева на  десно: Cyн Вуконг, Шуeнцaнг, Џу Баџие, и Ша Вуџинг. Слика је украс на дугачког ходнику у кинеској Летњој палати у Пекингу.
Фотографисано од стране Ролф Милера 17. априла 2005. Cлика је са Википедије комон(Wikipedia Common) 

 

Читај даље

Кинеско писмо знак 悟 (ВУ) - препознавање, разумевање и схватање

Загонетност кинеских писмених знакова  

Kинеско писмо је настало под утицајем вере. Оно одражава веру народа у то време у постојање божанстава.Специфичност кинеског писања лежи пре свега у његовој сликовитости 
Често се један карактер састоји од неколико независних знакова који га заједно претварају у извесан појам.

У зависности од тумачења појединих значења, композитни карактер може тако имати вишеструко значења.Поред одређене неоштрине у егзактном значењу ово води супротном ефекту да се комплексни садржаји у кинеком писму тиме често могу изразити са неколико знакова. 

 

Кинеско писмо, знак 悟 (ВУ) - препознавање, разумевање и схватање

 

10.05.2012

Vu, kineski znak za prepoznavanje, razumevanje i shvatanjeКалиграфија и текст са clearharmony.net

悟 (Ву) - спознаја, разумевање и схватање

悟 (Вy) идиом значи спознаја, разумевања и схватање. Карактер оригинално потиче од знакова 觉 (Јуе) и 寤 (Ву) Оба симбола означавају буђење. Буђење се односи на буђење из сна. За кинезе је стицање знања, увид или разумевање једне ситуације као буђење из сна.

Читај даље

Запис о васпитавању деце у време кинеске Сонг династије

Запис о васпитавању деце у време кинеске Сонг династије

Категорија: Традиционална кинеска мисао о васпитавању деце

01.04.2012

Познати научници Сонг династије захваљују постизање своје позиције добром васпитању
Лу Ћинг

текст је преведен са немачког сајта
clearharmony.net - линк на крају текста

У време кинеске Сонг династије госпођа Хо је била супруга једног високог владиног званичника и мајка двојици научника Drevna Kineska tradicija vaspitavanja dece именом Ченг Миндао и Ченг Јичуан. Према својој тазбини се је односила са великим поштовањем и много љубави.
Своју породицу је васпитавала добром понашању. Била је скромног духа и поседовала велику племенитост.

Читај даље

Традиционална кинеска мисао о васпитавању деце - образовање деце још од детињства

 Традиционална кинеска мисао о васпитавању деце

Неколико цитата Симе Гуанга из његове књиге"Правила за породицу"

Текст је преузет са немачког сајта 
clearharmony.net 

27.03.2012.

Волети децу и образовати их још у рано детињство

Јан правила за породице наводе да су у древној Кини цареви и просветитељи осигуравали да су њихова мала деца од искусних васпитача учила поштовање својих родитеља, љубазност, поштење и етикете. Иако се образовање царске породице не може поредити са просечном породицом ипак и код њих је образовање започињано када су деца била довољно стара да би могла осетити шта значи осећај среће и беса. Када би родитељи затражили од своје мале деце да нешто ураде или им забранили да ураде нешто, то  би се морало испоштовати одмах, а после неколико година, више санкције нису биле потребне. Oднос родитеља је достојанствен и с љубављу а од стране деце са поштовањем јер се гради кроз поштовање и страхопоштовање према родитељима. Vaspitavanje dece

Читај даље

Класични текстови за одгајање деце

Традиционална кинеска мисао о васпитавању деце
 
Сан Ци Ђинг је једна од најважнијих књига до пре времена Народне републике Кине употребљавана у школству. Књига преноси норме и вредности кинеске кутуре, основно знање, кинеско предање о постајању цивилизације, историју Кине, приповедања о понашању примерно одгојене деце и друге свакодневне ствари.

24.03.2012

Ово је део превода текста са немачког сајта clearharmony.net.
Линк ка оригиналу је на крају текста

Просветитељска настава за дечју културу

Ћинг Јан

Образовање за децу (Шин Менг, Вен) je био један од класичних текстова за образовањеKineska tradicija odgajanja naraštaja деце, у смислу понашања и правила као и учења добродушности у друштву. Првобитно је написан од интелектуалца Ли Јушиу (1662 - 1722) Писан је у време цара Канг Ши-а (1654-1722) владавине Ћинг династије (1636-1912) Онда је преуређен од Ђиа Чунжена  у Ћинг династији, изменом титуле у "Правила за ученике" Писан је као једноставан трословни стих, има пет делова, који су подељени и постављени на различитим сценама одигравања. Други веома утицајан текст за наставу одгајањa деце поучава саосећању, поштовању, заштити, искрености, толеранцији итд. (најутицајнији текст из "Три класична карактера"1


Читај даље

Шта дугујеш мораш отплатити

Приповетке древне Кине - мудрости древне Кине

Шта дугујеш мораш отплатити

Ово је превод текста са немачког сајта clearharmony.net.
Линк ка оригиналу је на крају текста

02.03.2012
Био је некада рибар по имену Џуан Гонг. Живео је у граду Џенђианг у древној Кини, сада покрајини Ђиангсу. За живот је зарађивао бавећи се риболовом и превозом путника преко реке Јангце.


Једног дана, имућни трговац је прелазио реку. Гонг примети да је био веома богат, јер је имао доста вредних предмета код себе. Мислећи на новац он усред реке избаци човека из чамца. Трговац се удави и Гонг присвоји његову имовину. Са присвојеним пленом раскрсти са животом риболовца и отвори продавницу. Убрзо након тога доби сина.

Читај даље

Кинеско писмо-Кинески карактер за краља

     Кинески карактер за краља

                       

 Idiom Vang -kralj

15.02.2012  

Током векова се је облик једноставног карактера 王 (Ванг) што значи "краљ" мало променио. Састоји се од броја три (三 - Сан) Повезан вертикалном линијом он представља оно што повезује Велико тројство 天 (Тиан-рај); 地 (Ди - земљу) и 人 (Рен- човечанство)

 

  Слика и текст:едитори Канџонггуо веб странице

Читај даље

Реалитет или мистерије - појава змајева у Кини

30. 01. 2012
Мистерије о змајевима


Vaza iz Ming dinastije

Ово је текст са енглеске веб странице www.pureinsight.org

објављен 17 децембра 2000. Изворни линк испод текста.

 

 

Змај са својим посебним импликацијама, је свеприсутан у свим аспектима древне кинеске културе, и постао је снажан духовни симбол за кинески народ. Да ли змајеви заиста постоје?

Читај даље

Цитати из књиге Примери за свет

 Приповетке древне Кине - мудрости древне Кине


Цитати из књиге "Примери за свет" од Јуан Цаи-а

Ово је превод текста са немачког сајта clearharmony.net.
Линк ка оригиналу је на крају текста

11.01.2012
- "
На овом свету постоје особе који не третирају сваког са истим поштовањем. Људе третирају према њиховом богатству и функцији и деле их на класе. Сретну ли неког богатог и угледног постају веома љубазни. Што богатији и утицајни тиме понизнији су према њему. Наиђу ли на на једног суграђана који је сиромашан и ниже класе постају арогантнији и гледају га понижавајуће. Ретко се брину или помажу људима ниске класе. Требало би да знамо да богатство других не доприноси нашем добром угледу, нити сиромаштво других може повећати нашу срамоту. Зашто онда мењати своје понашање према финансијском или социјалном статусу других.
Особа велике мудрости и високог моралног карактера се никад неће овако владати " -
Читај даље

Традиционална култура

Културолошке финесе које су окарактерисале Кину вековима

ТРАДИЦИОНАЛНА КИНЕСКА МЕДИЦИНА

НАЈУНЧИКОВИТИЈЕ ВЕЖБЕ ЗА ЗДРАВЉЕ У 20/21 ВЕКУ - ЧИГОНГ ЗВАН ФАЛУН ДАФА
¤ Једноставне вежбе које се могу радити у групи или индивидуално. Традиција преношена вековима с колена на колено ! ¤