Biser do Bisera

КИНА 20-ог ВЕКА


     30.11.2013

Заједно 2007

Стани поред мене

Суочени са тужном неправдом

Заједно, наш глас
нек' у миру  позове на:

Окончање мучења,
Окончање убијања,
Заустављање прогона!

Некa cаосећање расте у нашим срцима

Заједно у миру, нашим гласом направимо разлику. 

~~~~~~~~~~~~~~

Стихови песме посвећени прогону Фалунгонг практиканата у Кини

Свету је потребна Истина, Доброта, Трпељивост
Детаљно ка теми

Реалитет или мистерије - појава змајева у Кини

30. 01. 2012
Мистерије о змајевима


Vaza iz Ming dinastije

Ово је текст са енглеске веб странице www.pureinsight.org

објављен 17 децембра 2000. Изворни линк испод текста.

 

 

Змај са својим посебним импликацијама, је свеприсутан у свим аспектима древне кинеске културе, и постао је снажан духовни симбол за кинески народ. Да ли змајеви заиста постоје?

Да ли су они само машта у области духовности, и да ли имају физичко постојање?  То је данас за нас још увек мистерија. Био сам изненађен да се могу наћи многи извештаји очевидаца о изгледу змаја у нашим (кинеским-прим-прев.) историјским књигама, које су ме намамиле да преиспитам да ли змајеви заиста постоје.

Пет змајева и Зелена божанства:

Записи за Је округ
"Разне cекције" из династије Ћинг, каже следеће: 1503. ( Минг династија, Хонгџијеве 16 године) пет змајева лебдело је у ваздуху око 10 ли-а (3 миље) северно од градске капију Је округа, провинције Хенан. После дугог времена одржавања у ваздуху пали су на земљу и нису били у стању да се поново уздигну. Облаци су прекрили небо и море је почело да се узбуркава. Божанство обучено у зелену одећу сишло је с неба, и одмах је окружено палим змајевима. Моменат касније, облаци су се разишли и океан се је умирио. Пет змајева и даље нису била у стању да лете. Утом се је још једно зелено божанство спустило, и змајеви су допузали до њега. Одједном је небо постало тамно. Густи облаци и јака магла поново су се појавили. Кад се је небо коначно разведрило, божанства и пет змајева више није било.


Бели Змајеви и пурпурно божанство:

Записи за регионалну владу Јиашинг
Срећом, секција "чудних феномена" има сличну причу као и из округа Је. У септембру 1588, бели змај је запажен на језеру Пинг у округу Пингху, y Чиђанг провинцији. Летео је изнад језера, осветљавајући половину неба црвеним светлом. Очевидац Шен Маошиао, записничар историје и официр на краљевском двору је видео божанство у љубичастој одећи са златном круном како стоји више од 30 метара изнад, међу змајским роговима. Ово божанство је држало објекат налик мачу. Испод главе змаја појавила се сфера јаког светла велика као доу (мердевине у облику контејнера за мерење у Кини)


Бели Змај на реци Хуангпу 

Записи за Сонгђијанг регионалну владу
Срећом, секција "чудних феномена" евидентира сведока очевидца догађаја који се десио 20 година након виђења белог змаја у округу Пингху. У јулу 1608 год. бели змај сличан оном на језеру Пинг је био виђен на Хуангпу реци у шангајском Сонгђијанг округу. Такође је било тамо божанство које је стајало на челу змаја.


Змај у Венминг палати

Записи за каснију династију Хан
Секција "пет елемената" касније цитирана као "Записи за округ Луоjанг" 
Секција "чудни феномени" бележи змаја виђеног у царској палати. Лиу Хонг, цар династије Донг Хан, имао је главно седиште у близини данашњег града Луоjанг, Хенан провинције; Венминг палата је можда била та где је живео.
1 јула, 178 п.н.е. велики црни објекат пао је с неба у источном дворишту Венминг палате. Округао објекат је подсећао на балдахин изнад древних носила. Био је преко 20 метара, и севао је брзо, одавајући светлост различитих боја. Објекат је имао главу, али не и ноге и реп. Изгледао је као змај, али можда и није био.


Историја династије Јуан
Записи "пет елемената" наводи да се појавио змај у близини планине Лонг у Линконг округу, провинције Шандонг августа месеца 1190. Нажалост, његов изглед није забележен. Змај је био у стању да начини да комад стене тежине пола тоне лебди у ваздуху.


У Јиан'ан-у 24-ој години Донг Хан династије, жути змај се појавио на реци Чишуи града Вуианг, и остао тамо девет дана пре него што је коначно напустио то место. Ту је подигнут храм и камен плоча је постављена у унутрашњост храма у част појаве змаја.

У априлу,  прве године Јонгхе Донг Ђин династије (345 год.) два змаја, један црни други бели, појавила су се на планини Лонг. Муронг, цар Јан краљевства је водио судске званичнике до планине и одржао на месту од око 200 метара од појављивања змаја церемонију богослужења.

Локалне историјске књиге из Минг и Ћинг династије такође садрже виђења змајева. Према "Запису Линан регионалне владе" четврте године Чонгџен (1631 год.) велики змај је виђен на језеру Јилонг, југоисточно од Шипинг округа, Јунан покрајине. Запис каже:  "Бркови, ноге, и његове љуске су биле изнад воде, а змај је имао неколико десетина метара" Змај је могао да се појави више од једног пута око планине Лонг (Змај планина) и језера Јилонг (језеро чудног Змаја) чиме се објашњава избор имена за њихов опис.

"Измењен запис Танг династије" бележи да је једног дана у последњој години Шиантонг, црни змај пао на земљу на територији округа Тонгџенг, а умро је од рана у грлу. Целом дужином змај је мерио преко 30 метара, од чега је половина била реп. Облик репа је био раван. Крљушти су биле као код риба. Глава је имала два рога. Бркови са стране уста су била дужа од 6 метара. Имао је ноге, које су расле испод стомака са црвеном опном која их је покривала.

"Седам књига и записа" од Лонг Јинг-а забележило је да је једног дана у последњој години Ченгхуа, династије Минг, пао змај на плажи у округу Шингхуи, провинције Гуангдонг. Локални рибари су га тукли до смрти. Змај је био висок као одрасла особа, а дуг десетине метара. Изгледао је врло слично змају на класичним сликама, осим што је имао црвени стомак.

Мртав змај пронађен је на страни језера Таибаи у 32 години Шаошинг Нан династије Сонг (1162 год.) Имао је дуге бркове и велике крљушти. Врат му је био црн а стомак бео. Пераје су расле из леђа змаја, и два велика рога штрчала из главе. Могао се је намирисати миљама далеко. Локални људи су га прекривали струњачама. Влада је послала људе да одрже церемонију богослужења на месту. Међутим, после ноћи јаке олује с грмљавином змај је нестао. Само је јарак остао тамо где је он лежао.

"Историја за Јонгпинг регионалну владу" бележи да је, у лето 19 године Даогуанг (1839 год.) змај пао са неба дуж доње Луанхе реке у Лаотинг округу. Змај је лежao непокретно, покривен мувама и црвима. Локални људи направили су склониште за њега да га заштите од директне сунчеве светлости, а такође су му и тело прскали хладном водом. Три дана касније, после ноћне олује с грмљавином, змај је нестао.

Августа 1944 год. на стотине људи из села Ченгцајуенци округа Фуиу, јужно од реке Сонгхуађианг окруживало је црног змаја на обали реке.
Јен Дианјуан, очевидац који је још жив, рекао је да је змај био дугачак око 7 метара и изгледао је као гуштер. Лица готово истог као код змајева у класичном сликарству, са седам или осам тешких дебелих бркова. Горњи део тела био је више од једне стопе у пречнику. Четири шапе отискивале су се дубоко у песак. Крљушт као у крокодила покривала му је цело тело. Јен Дианјуан се и  даље пита зашто је велика животиња толико изгледала као змај на сликама.

У лето 1953, неидентификована животиња пала је с неба у месту у близини јужне провинције Хенан. Радознали људи су дошли пешачећи из далека да га виде. Према опису неких од сведока, змај је изгледао као огромна ајкула. Мирис распадања привукао је безброј мува. Ако је то била ајкула, требало би да живи  дубоко у мору. Зашто је пала с неба? Овај случај се може упоредити са змајевима забележеним у историји како падају са неба.

Змај се појавио на земљи 31 августа 2000.

Научници су улагали небројене сате и енергију истражујући колико је велик и како мистериозан универзум, а постигли су веома мало, осим све ширег броја хипотеза и претпоставки. Радили су даноноћно, али они још увек пузе унутар граница сопствене ограничене теорије.

Dekorativni tanjir iz Ming dinastije/foto sa Vikipedije
Декоративни тањир из                  времена Минг династије
   - слика са Википедије -

Да би се ослободили наводног "празноверја" када се расправља о "истини универзума" представио бих вам феномене који су нематеријални и невидљиви, али објективно постоје и одражавају се на нашу физичку димензију.

Време у већини региона у Кини ове године је било топло и суво са температурама већим од 40 степени, што је довело до изумирања дрвећа и траве. Усеви нису успели да расту на великим површинама обрадиве земље. Навикли смо да видимо обилну жетву кад јесен дође. Али то није било тако 2000 године. Многе реке су пресушили, што је резултирало недостатком пијаће воде и ширењем болести. Управо као што је Учитеља Ли Хонгџи рекао у својој песми: "Ако људи немају „де“ (кинески израз за врлине) имаће небеске катастрофе и људске несреће; Ако земља нема де, сво живо на њој ће увенути и нестати"

Људи су били мучени недостатком кише током лета, а обилним падавинама у јесен.
4 августа, пљусак се је обасуо над селом Хеишанци, а село је било покривено слојем вреле паре. Одједном, дебели облаци пали су с неба и ваљали се изнад земље. Сељани су били веома уплашени, јер никада раније нису видели ову врсту времена. Затварали су се унутра са забрављеним сваким прозором и вратима. Један храбар младић је ипак изашао напоље да види шта се то дешава. Ходао је кроз село и није нашао ништа необично, осим дебелих облака који су се ваљали. Наставио је шетњу, а убрзо је био ван свог села. Одједном је био запањен призором два змаја, црног и белог како леже на земљу испред њега. Засењен није могао да верује шта је видео. Протрљао је очи са рукама уврнутим натрашке. Осетио је бол у рукама тако да се је уверио да то није био сан.


Младић им се приближио да би их боље разгледао. Видео је да су рогови, љуштуре, шапе и реп змајева потпуно исти као код змајева на традиционалним сликама, осим што су њихови бркови били краћи. Окренуо се и отрчао према селу што је брже могао вичући: "Дођите видети змајеве; дођите видети змајеве који су пали с неба!" Сви сељани су изашли да виде змајеве. Вест се брзо раширила кроз читав регион. Полиција, државни званичници, стручњаци и научници сви су дошли у село Хеишанци. Неко је фотографирао гомилу око змајева. Затим су експерти и научници почели расплињавати неку врсту теорије о феномену, али људи нису могли да схвате ни реч о томе шта су они говорили. Касније су полицајци почели растеривати масу, остављајући више особа одређених да чувају змајеве.

Налет ветра је тамне облаке ваљао горе - доле. Када је прошао, бели змај је нестао пред будним очима стражара. Званичници нису могли да објасне нестанак, а били су једнако фрустрирани о црном још увек на терену пред њима. У овом тренутку, старији сељак од преко 70 година је рекао: "Чуо сам да се нешто овако десило пре неколико година, а људи су змајеве поливали водом да их врате кући" Затражио је од неколицине младих мештана да нађу пар простирки и подигли су склониште за змаја. Затим су довукли колица с водом прскајући  простирке, тако да је вода могла да капље доле на змаја са простирки.
Као резултат тога, змај живи до данашњег дана.

Вусонг је град са западне стране планинског ланца Чангбаи, југоисточно од провинције Ђилин а носи и назив "град гинсенга"
18 октобра 2000 год. у  6:10 по подне изнад града се је на небу појавио змај и сви су били у могућности да га виде. Тог дана када се је небо у вечерњим сатима смркавало, необичан зрак светлости је стрељао из неба северозападно изнад града, а убрзо је постало светлије и разнобојније. Све више и више људи приметило је светла, и они су осећали да се дешава чудо. Било је сигурно, змај ће се појавити. У почетку се је могла видети глава, али не и реп. Постепено, цело тело се могло видети, а змај је био све ближи људима. На крају су се јасно могла видети уста, бркови, шапе и љуске. Змај је био засут јаком светлошћу, увијајући се нагоре, онда се је испружио, па кружио, и ваљао се напред. Отворио је уста, одмах их затворивши. Људи су били шокирани. Неки су били у стању да промумлају "Дакле змајеви заиста постоје" Змај је био видљив за више од двадесет минута. Већина људи у граду су то видели, од којих су неки били сведоци целог догађаја. Јака светлост на крају  је затамњена у тамно-црвену, а змај је полако нестао. У осам сати, пријатељ из Вусонг-а ме је позвао и описао ми детаљно појављивање и нестајање змаја, и горе је оно што сам притом записао.


Да ли ће они који су склони тврдити да су људи "сујеверни" нападати другим тврдњама сведоке виђења змаја? Ја не мислим тако, јер се не усуђују. Хиљаде људи су били тамо и видели змаја својим сопственим очима. Они могу да "објасне" због чега су мајмуни преци људских бића, и како су eгипћани изградили пирамиде. Али не могу да "објасне" појављивање и нестајање змајева ван Хеишанци села. Очигледно људска наука не може да понуди никакво објашњење.

Универзум је толико огроман и мистериозан, и само "Буда Фа" је у стању да каже истину о томе. Учитељ Ли Хонгџи нам је рекао:
"Буда Фа омогућава људској врсти да схвати немерљиви и безгранични свет. Од давнина само једна ствар савршено је могла да објасни човечанство, сваку димензију материјалног постојања, живот и свеколики универзум – Буда Фа"


Појава змајева на земљи даје прилику свакој особи да размишља о сврси живота. Не треба да будемо сувише везани за живот у овој димензији, треба да проширимо наше видике ка тражењу истине.

* Буда Фа – универзални принципи и закон, закон универзума.
Подробније објашњење о Буда Фа се може наћи у књизи “Џуан Фалун“ аутора Ли Хонгџија

 

Текст је преведен са http://www.pureinsight.org/node/141

 

 

Традиционална култура

Културолошке финесе које су окарактерисале Кину вековима

ТРАДИЦИОНАЛНА КИНЕСКА МЕДИЦИНА

НАЈУНЧИКОВИТИЈЕ ВЕЖБЕ ЗА ЗДРАВЉЕ У 20/21 ВЕКУ - ЧИГОНГ ЗВАН ФАЛУН ДАФА
¤ Једноставне вежбе које се могу радити у групи или индивидуално. Традиција преношена вековима с колена на колено ! ¤