Biser do Bisera

КИНА 20-ог ВЕКА


     30.11.2013

Заједно 2007

Стани поред мене

Суочени са тужном неправдом

Заједно, наш глас
нек' у миру  позове на:

Окончање мучења,
Окончање убијања,
Заустављање прогона!

Некa cаосећање расте у нашим срцима

Заједно у миру, нашим гласом направимо разлику. 

~~~~~~~~~~~~~~

Стихови песме посвећени прогону Фалунгонг практиканата у Кини

Свету је потребна Истина, Доброта, Трпељивост
Детаљно ка теми

Опис личности Осам Бесмртника

Опис личности Осам Бесмртника

Hram Hue u Vijtnamu24.11.2012
У Кини је народна бајка "Осам Бесмртника прелазе преко морa" веома добро позната.

Прича каже да се је једном Осам бесмртника састало у Пенгли павиљону уз море. Тије Гуаили је предложио да плове морем. Сви су се сложили и пристали да пређу преко мора својим магичним вештинама без употребе чамца. Хан Џонг Ли је бацио први своју лепезу у воду, леже на њој и отплива даље. Хе Шианге баци лотосов цвет у воду стаде на њега и препусти се љуљању таласа. Остали учинише исте ствари и на различите начине пређоше преко мора.

Осам бесмртника


Таoисти верују да су чак и обични људи у стању да кроз напорно учење дешифрују тајне природе и на тај начин постану бесмртни. Међу свим причама из историје о таоистима је прича о Осам бесмртника најпознатија. Ба Шиeн (Па Шијен) је група од осам бесмртника из таоистичке традиције. Ба значи "осам", један je од кинеских бројева среће а Шиан значи "бесмртан" Они су заправо били обични смртници који могу умрети. Због својих доброчинитељских дела и труда током живота су касније награђени вечним животима од стране Краљице мајке Ванг (Ванг Му Ниангнианг)


Осам Бесмртника се сматрају знамењем напретка и дуговечности, тако да су они популарна тема у античкој и средњовековној уметности. Често су њиховим ликовима украшавали селадон вазе (вазе са посебном врстом глазуре) Племство је уобичавало у свом власништву поседовати скулптуре осам бесмртника. Међутим најчешће су приказивани на сликама од свиле, зидним муралима, графикама и дрворезима. Приказивани су или заједно у једној групи, или само да дају више омажа специфично приказаном бесмртнику. Најчешће су приказивани како прелазе преко мора ношени својим натприродним моћима, што обичним људима то не успева јер немају таква достигнућа.
Интересантна карактеристика раног приказа Осам бесмртника је на жаду са личностима више рангираних божанстава, или на другим сликама које показују велику духовну моћ. То указује да су осам бесмртника већ у рано доба брзо постали еминентне личности из таоистичкe религије, и имали су велики друштвени значај. Изузетно су популарни, јер помажу свима онима који су у невољи и борби против неправде и угњетавања. Они отелотворују осам основних услова за живот: младост, старост, сиромаштво, богатство, племство, народ, женy и мушкарца. Statua osam besmrtnika u Penglai provincije Šangdon. Slika je preuzeta sa Vikipedije
Предмет су многих уметничких творевина као и слика и скулптура.

Имена осам кинеских бесмртника варирала су током Хан, Танг, Сонг, Јуан и Минг династија. Најпопуларнијс су она из Минг династије.

 

Опис личности Осам Бесмртника


Ли Тијегуаи
Он је хроми просјак који је илустрован како носи двоструку тикву и гвоздени штап на ком се ослања при 8Besmrtnika Li Tijeguaiходу. У преводу Тиегуаи значи гвозден штап. Патрон заштитник је болесних људи. Најстарији је у групи од oсам бесмртника. Легенда каже да је првобитно био веома згодан човек и објашњава разлоге његовог хромог ходања на следећи начин:
Ли Тијегуаиев дух је често напустао његово тело како би лутао небом и земљом. То је могао јер је постигао висок ниво просвећености у таоизму. Једног дана позван је да посети божанско место другог бесмртника. Свом слузи нареди да се брине о његовом телу док му је дух био далеко изашавши из тела, и да га спали ако се не врати у року од седам дана. Вратио се је кући у задњи тренутак али слуга је његово тело већ био спалио јер му се је мајка разболела шестог дана стражарења над телом његовог господара те је он морао натраг к њој.
Ли је морао да што пре уђе у људско тело а једино тело које је могао наћи било је тело хромог мртваца у оближњем храму.


Џанг Гуолао
Он је представљен као старац који јаше белу мазгу окренут унатрашке. Мазга је била 8Besmrtnika Džang Guolaoспособна да пређе хиљаде километара дневно. Живео је изолован на планини Џонгтиао током Танг династије (7 до 10 век) Позван је на царски двор од цара Шуанцонга да демонстрира своје магијске вештине. Цар је желео да зна ко је Џанг Гуолао и питао је то таоистичког мајстора. Овај му то није смео одати јер би затим умро. Једино ако краљ оде тражити Џанга гологлав и бос и потражи опроштење за своју радозналост и издају хтео је да каже Џангово пребивалиште. Таоистички мајстор је рекао да је Џанг реинкарнација хаоса. Таоистички учитељ је заиста и умро, оживео је тек кад је краљ затражио опроштај.
Џанг је обично носио са собом бубањ од бамбуса са гвозденим шипкама. Легенда каже да је на крају свог путовања, могао да свог магарца пресавије као комад папира и држи га у џеп. Када је опет био спреман да путује само би усуо воду у џеп и магарац би се поново појавио. Магарац је био његов знак препознавања. По предању живео је преко 200 година. Био је патрон заштитник нововенчаних парова и неплодносних, и светац је старих особа. На сликама га приказујy како носи брескве бесмртности и ташну.


Хан Џонг Ли
Хан Џонг Ли је научио таоистички доктрину од Ли Тиегуаи-а. Када је завршио таоистичко 8Besmrtnika Han Džong Liстудирање, вратио се у земаљски свет. Помињу се следећа наднаравна дела у његовом животу: Одрубио је главу тигру летећим мачем; један камен је претворио у злато. Он је путовао са братом на небо и помогао Лу Донгбину да постигне бесмртност. Легенда каже да је Хан Џонг Ли био у стању да својом чаробном лепезом оживи душу покојника. Jедно од предања каже да је могао правити чаробне сребрењаке. Ове сребрењаке је давао сиромашнима у периоду када је земљом владала глад. Приказиван је као дебели човек који увек показује свој разголићени трбух. Са собом је као лепезу носио лист банане а понекад би носио и брескве. Заштитник је војске. 
                                                                                                                  


Хан Шианце

Он је наводно нећак научника Хан Јуа из Танг династије. 
Био је ученик Лу Донгбина. Лу 8Besmrtnika Han Šianceје Хана повео собом на небо и показао му дрво брескве бесмртности. Хан се је попео на дрво, али се оклизнуо и пре него што је пао и разбио се достигао је бесмртност.

Својим натприродним моћима чинио би да божури цвату зими, са латицама на којима су била предвиђања. Хан је представљен са бресквама и флаутом, понекад са букетом цвећа.

Весељак који се приказује како увек свира флауту. Каже се да је био у стању да само својом вољом начини да се цвеће расцвета и да је могао дивље животиње умирити својом музиком. Светац је музичара.

 

Хе Шианге 
8Besmrtnika He Šiange"Шиан ге" значи "бесмртна жена" на кинеском, "Хе" је њено презиме. Право име Хе Шианге није познато. Каже се да се је њен отац звао Хе Таи. Она је једина жена међу Осам бесмртника. Хе Шианге је појела комад бисера и постала бесмртна, постала је лака као перо летела преко планина и сакупљала бобице и друге плодове. Краљ јој је указао да дође њему у дворац али је она постала бесмртна и нестала. Собом често носи магичан лотосов цвет. Приказује се са Шенг усном хармоником. Шенг (笙) је традицинални кинески инструмент. 

Она је доведена у групу осам бесмртника од стране Лу Донгбина након што ју је својим чаробним мачем спасао од демона.

 


Лан Цаихе

8Besmrtnika Lan CaiheЊега грешком виде као жену, јер он изгледа млад и згодан и обично носи корпу са цвећем. Лети је Лан носио дебелу зимску јакну, зими танку одећу појас од црног дрвета и једну ципелу а волео је да лежи на снегу и леду. Његова породица се je бавила лечењем лековитим биљем. Једног дана, Лан је наишао на бескућника кога је почео неговати. Испоставило се да је то био Ли Тијегуаи, и овај га је наградио за његову бригу, начинивши га бесмртником. Такође је волео певати а на његов младалачки изглед не утиче време те он није старио. Једног дана изуо је ципелу, скинуо појас и капут и отишао на небо. Заштитник je и светац цвећара.

 
                                                                                                                                 

 

Лу Донгбин
Oн је познати таоистички бесмртник у кинеској митологији. Члан је осам бесмртника, и 8Besmrtnika Lu Dongbin
историјска личност je о коме су приповедане разне легенде и митови. Повремено би се мешао међу људима, награђујући добре и кажњавајући лоше особе. Борио се против незнања, страсти и агресивности. Био је предак многим струјама у таоизму.

Живео од 755 до 805. Он је заштитни светац берберa.
Према легенди, Лу Донгбин се је једном попео на планину Лу и тамо сусрео змаја који му је дао чаробни мач, којим је могао да стигне на небо. Мач којег носи на леђима користи да погуби нечастиве змајеве и демоне. Према таоистичкој књизи "Историја бесмртних" Лу је реинкарнација античког мудрог краљ "Хуанг-Тан-Ши-а" Он је говорио како је путовао земљом преко 400 година убијајући змајеве.
Приче о Лу Донгбиновој инаугурацији и тестовима на духовном путу су једне од најпознатијих таоистичких прича.


Цао Гуоџију
8Besmrtnika Cao GuodžijuНајелегантније обучен међу осам бесмртника. Наводно рођак царске породице из Сонг династије. Он је увек приказан како носи званичну судску одору, кастањете и плоче од жада које омогућавају приступ царском двору. Ако се разуме кинески, може се протумачити његово име. "Гуо Џиу" је његов друштвени положај, што значи брат царице. Цао је његово презиме. Он је заштитни патрон уметника.

Традиционална култура

Културолошке финесе које су окарактерисале Кину вековима

ТРАДИЦИОНАЛНА КИНЕСКА МЕДИЦИНА

НАЈУНЧИКОВИТИЈЕ ВЕЖБЕ ЗА ЗДРАВЉЕ У 20/21 ВЕКУ - ЧИГОНГ ЗВАН ФАЛУН ДАФА
¤ Једноставне вежбе које се могу радити у групи или индивидуално. Традиција преношена вековима с колена на колено ! ¤