Biser do Bisera

КИНА 20-ог ВЕКА


     30.11.2013

Заједно 2007

Стани поред мене

Суочени са тужном неправдом

Заједно, наш глас
нек' у миру  позове на:

Окончање мучења,
Окончање убијања,
Заустављање прогона!

Некa cаосећање расте у нашим срцима

Заједно у миру, нашим гласом направимо разлику. 

~~~~~~~~~~~~~~

Стихови песме посвећени прогону Фалунгонг практиканата у Кини

Свету је потребна Истина, Доброта, Трпељивост
Детаљно ка теми

Најпопуларнији напитак пореклом из Азије - „чај“

Најпопуларнији напитак пореклом из Азије: његово величанство „чај“ –  茶(чá)

31.01.2015 

 

Kina plantaze caja

 

Годишње се широм света убере око 3 милиона тона чаја.

Стара кинеска пословица каже, "најбољи чај долази са високих планина" Висина и магла између планина пре свега штите од превише јаког сунца и обезбеђују одговарајућу температуру и влажност која омогућава лишћу спор раст доприносећи да листови остану меки. Квалитет и укус одређеног чаја зависи од животне околине где расте (земљиште, климатске и надморске висине) као и од произвођача, који одлучује време бербе и обраду.

Првом половином 17 века Холанђани својим бродовима " Холандске источно Индијске компаније, VOC – Verenigde Oost-Indische Compagnie " увозе велике количине чаја у Европу. Чај је увожен из Кине у Индонезијску Батавију (садашња Џакарта) а одатле бродовима у Холандију. Када је чај у 18 веку почео да се масовно кунзумира, Холандија започиње са директним увозом из кинеске провинције Гуандонг.

У Европу се је чај друштвено пробио 1662. када се је енглески краљ Чарлс Други оженио португалском принцезом и обожаваоцем чаја Катерином од Браганца. Она је почела да пије чај на двору употребом префињених провидних кинеских чинија и чајника а дворани су је ускоро следили.

У Британији и другим земљама, где се је за доручак пило пиво, чај је дошао као добродошла алтернатива. Коначно је пронађено пиће са пуно укуса које гаси жеђ, освежава и стимулише а било је безбедно пити га. Слика са www.planet-wissen.deДрагоцени чај је често био смештен у закључаној ладици. Једном или два пута недељно, домаћица куће би отварала кутију са чајем како би укућане почастила посластицом или како би импресионирала важном госту.

У 19 веку је потрошња порасла енормно. Мода и ниски трошкови створили су тржиште које су добављачи једва могли подмирити. Да би разбили кинески монопол трговци крећу са увозом чаја из Индије.

 

Порекло

Порекло и култура чаја потиче из Кине, где се је давно пре наше ере употребљавао. Према старој легенди, чај је око 2.737 п.н.е случајно открио образовани травар цар Чен Нунг приликом лова. У паузи је хтео скувати мало речне воде. Листови који су падали са дрвета чаја упали су у чинију са врућом водом и променили боју воде. Уздигао се веома пријатан мирис, што је цара одушевило.

Према једној другој легенди листови чаја су настали од очних капака мудраца Бодидарме који је током 9 годишње медитације заспао седевши пред зидом једног храма. Згрожен својом слабошћу он је исекао очне капке и бацио их. Тамо где су пали из њих је израстао грм чаја. Пробао је лишће које га је окрепило и могао је наставити медитацију. Бодидарма је био индијски монах који је око 500 н. е. интродуцирао Зен будизам у Кину.

780 н.е. Лу Ју је написао прву књигу о чају - Ча Џинг. У њој он описује између осталог саму биљку, производњу, лековит аспекат чаја, квалитет воде потребне за припрему и начин спремања. Открићем његове књиге се је дошло до спознања колико далеко сеже култура употребе чаја.
Познато је да је порез на чај постојао већ 221 п. н. е. под династијом Ћин. Чај се је тада првенствено користио као лек.

Током династије Танг (618-907) је порасло конзумирање чаја као пића за ужитак на царском двору и тако је уведен у вишу друштвену класу. У то време, монасима у будистичким манастрима се је током вишечасовног седења у медитацији почео служити чај како би између осталог током медитације остали будни. Каже се да је овај обичај први пут представљен у храму Линг Јанг на планини Таи Шан и одатле се је проширио на друге манастире. Након неког времена, монаси су чак почели да одгајају чај. Прва позната књига о чају написана је током династији Танг од стране Лу Ју-а, који је одрастао као сироче у будистичком манастиру. Њему је наденут надимак " Бог чаја "
У овој фази историје чај се је почео извозити ван граница Кине и то прво у Кореју а затим у Јапану.

Под династијм Сонг, породице виших класа почињу појачано употребљавати чај. Уведена су такмичења у припремању чаја како би се утврдило где расте најбољи чај у земљи. Истовремено уметност спремања чаја је префињена. У време династије Јуан, употреба чаја се шири на опште становништво. Током династије Минг, Џу Ћуан 17-и син цара Минг династије Хонгвуа водећи повучени живот као пустињак уводи нову школу церемоније чаја.

У ранијим временима било је веома много јавних чајних гостионица у Кини, али су током културне револуције биле приморане да се затворе. Данас у градовима опет постоје чајне гостионице. Под Мао Цетунгом су многи изврсни мајстори чаја побегли из Кине на Тајван.
Стога чај у данашњој кинеској породици постоји само у елементарном облику али доживљава ренесансу у богатијим друштвеним слојевима.

Јапанска церемонија чаја датира из 1286. када је према предању монах Шјомеи из Кине донео све потребштине за употребу чаја.

 

Назив

Реч чај потиче из Кине са Фуџијанског дијалектаи "ча". Овај назив су Xоланђани проширили у земљама западне Европе тако да се на француском назива тé као и на енглеском, немачком, италијанском. На мандаринском се чај назива "ча" као и у Јапану, Русији и Турској. На енглеском се Кина назива „Чаина“
Изговор: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/3/3d/En-us-China.ogg

Чај и здравље
Већ у древна времена се је чај сматрао напитком за здравље. Чак и данас, све више и више студија и истраживања говоре о предностима конзумирања чаја. Иако постоје позитивни ефекти при употреби свих врста чајева, зелени чај нарочито предњачи са својим учинковитим здравственим ефектом.

Тајна зеленог чаја је да садржи моћне антиоксиданте који не само инхибира раст ћелија рака већ их и уништава. Антиоксиданти такође спречавају зачепљење артерија. Зелени чај заробљава слободне радикале и ова особина се такође користи у козметици за спречавање старења коже. Зелени чај стимулише функционисање бубрега и користи се код дијета за мршављење.

Зелени чај садржи кофеин у много мањој мери од кафе, али може изазвати немир и поремећај сна.

 

Производња

Биљка чаја води порекло из Кине са Тибета и северне Индије.

Постоје две врсте биљке чаја. 

Врста са уским листовима - Камелије синенсис синенсис (Camellia sinensis sinensis) расте у хладним, високим планинским пределима централне Кине и Јапана. Врста са ширим лишћем - Камелије синенсис асамика (Camellia sinensis assamica),  најбоље успева у влажним тропским климама северне Индије и кинеским провинцијама Шечуан и Јунан.

Biljka caja, Camelia Sinesis -www.storage.googleapis.com

Чај - кинески 茶 - чá се добија од Камелије синенсис синенсис (Camellia sinensis sinensis) или Камелије синенсис асамика (Camellia sinensis assamica) За најбољи чај користе се "два листа и пупољак" Биљке расту у тропским до суптропским регионима на најмање 700 метара надморске висине. Генерално се сматра да што је плантажа на вишем нивоу бољи је и квалитет чаја.

Сваки регион има своју специфичност. Осим тога, сматра се да сваки грм плантаже има свој укус и квалитет.
Биљци чаја је потребно 2 до 3 године раста да би након тога била спремна за бербу. Сакупљање се врши механички или ручно. Генерално се каже да ручна берба даје најбољи резултат, али данас постоји и узгајање чајева који се механички беру, а механичка жетва не значи нужно и низак квалитет.
Након брања чаја листови се подлажу процесу који зависи од типа чаја. Црни чај има другачији процес него рецимо жути чај.

Испод је 
наведено неколико врста чаја и кратак опис процеса производње.

 

Црни чај односно црвени чај
Да би се добио црни чај, лишће после бербе вене, подвргава се врењу и онда потпуно оксидира. То ствара неку врсту чаја са пуним колоритом и богатим укусом који има многе варијације и потенције.
zeleni caj


Зелени чај

За израду зеленог чаја за разлику од црног чаја, након бербе се не подвргава врењу већ се пари или загрејава. Овај процес се назива де-ензимација.
То је процес супротан оксидацији и њиме се осигурава да зелени чај развије укус и мирис који га одваја од осталих сорти.


Бели чај

Бели чај се добија од најранијих изданака камелије синенсис или камелије синенсис асамике.
Након бербе 
листови су благо увенули. За разлику од црног чаја, они се онда не подвргаваjу врењу или оксидацији већ се прже. Таквим третманом се све природне супстанце очувавају и ствара се мек и суптилан укус, карактеристичaн за бели чај. Опширан текст о белом чају на Српској страници Википедије

 

Жути чај
Производни процес жутог чаја је сличан оном за добијање зеленог чаја. За разлику од зеленог чаја, листови се не паре или прже већ пролазе кроз процес "влажног загревања" кроз који се листови чаја зноје – тако су сачуване природне ароме. Након тога је жути чај мекши од зеленог чаја и има сочне и тонове укуса ораха. Добија се бербом раних изданака чајних пупољака. Жути чај је специјалитет који се производи само у Кини. То је бели чај који се не подвргава третману након бербе, на тај начин оксидира минимално. Ово је једна од најскупљих врста чаја, чија се продукција строго надгледа.
 

Улонг чај
Производња улонг чаја почиње напоље, на сунцу. Након што започне процес увенућа лишћа листови су баш као и код црног чаја такође увенули унутра. Улонг чај је традиционални тип чаја са Тајвана (бивше Формозе) те је у смислу обраде нешто између зеленог и црног чаја. Ово има везе са степеном оксидације: зелени чај не оксидише, црни чај оксидише потпуно а улонг оксидира делимично. Улонг чај се препознаје по лакој цветној ароми и облику чаја – облик малих лоптица.
 

Чај од јасмина (односно чај са мирисом јасмина)
Чај од јасмина има очаравајући мирис и јединствен укус.                                                            biseri caja od jasmina
То је лаган, укусан и благо-сладак ч
ај са свежим мирисом јасмина. Чај од јасмина има много антиоксиданата и за здравље је користан као и зелени чај. Мирис добија тиме што се између садница чаја саде грмови јасмина или када се као основа користи ферментирани или полу ферметирани зелени чај. Зависно од производног процеса њему се додају цветови јасмина или се пари над паром јасминових цветова. Код високо квалитетног чаја се цветови додају и контролишу ручно. 
 

Кинески чај се углавном гаји на југу земље. Зелени чај долази из источних кинеских провинција Џеђијанг, Анхуи и Фуџиан. Улонг чај потиче из Фуџиана и Тајвана. Жути чај из Хунана а црвени чај из провинција Сечуан и Јунан.

Чување

На сувом месту
– чај је суви производ и ако га држите на сувом месту у вашем дому са ниским процентом влаге може дуго трајати. Ипак, током времена губи мирис и укус.

На тамном и у затвореној посуди
– не излагати га сунчевој светлости. Држити у добро затвореној посуди како би се спречило преузимање мириса од других намирница и далеко од светлости.

На хладном месту
– погодна средина за квалитет чаја је хладно место. По могућности држати га у вакууму. Cамо поједине врста чајева ce могу чувати у фрижидеру.
 

И на крају један од многобројних рецепата за уживање чаја.

Укусан чај, против прехладе, или као напитак за хладне зимске дане.

Припремање:
Истиснути сок од једне поморанџе и лимуна. У међувремену у чинију са мало воде ставити штапић цимета и каранфилић да пусте своју арому. Оставити да стоји 10 минута. Прокувати воду за чај.

Сипати оцеђену ароматичну воду зачина у чајник, додати кинески чај и налити кључалом водом. Када се температура воде спусти додати сок од претходно исцеђене поморанџе и лимуна. Сервирати уз додатак повеће кашике меда.

Врло укусно и освежавајуће. Пријатно!

Традиционална култура

Културолошке финесе које су окарактерисале Кину вековима

ТРАДИЦИОНАЛНА КИНЕСКА МЕДИЦИНА

НАЈУНЧИКОВИТИЈЕ ВЕЖБЕ ЗА ЗДРАВЉЕ У 20/21 ВЕКУ - ЧИГОНГ ЗВАН ФАЛУН ДАФА
¤ Једноставне вежбе које се могу радити у групи или индивидуално. Традиција преношена вековима с колена на колено ! ¤