Biser do Bisera

КИНА 20-ог ВЕКА


     30.11.2013

Заједно 2007

Стани поред мене

Суочени са тужном неправдом

Заједно, наш глас
нек' у миру  позове на:

Окончање мучења,
Окончање убијања,
Заустављање прогона!

Некa cаосећање расте у нашим срцима

Заједно у миру, нашим гласом направимо разлику. 

~~~~~~~~~~~~~~

Стихови песме посвећени прогону Фалунгонг практиканата у Кини

Свету је потребна Истина, Доброта, Трпељивост
Детаљно ка теми

Церемонија припремања и дегустације чаја

Церемонија припремања и дегустације чаја

Služenje čaja u Koreji. Slika sa www.Eu-Asia.de

22.03.2015
Кинеска чајна церемонија никада није билa толико префињена и претерана као у Јапану, али је више укорењена у општој популацији.

У Јапану формира део зен-будизма и шинтоизма, религије древног Јапана. У Кини је у питању само укус доброг чаја. И у Јапану и Кини, нема ужине или друге хране која би само одвраћала од укусу чаја или ритуала. У Јапану постоје 2 врсте церемоније чаја, од које ткз. Цаџи траје најмање четири сата са циљем релаксације и ослобађања ума од свега што оптерећује и везује.

Чајне церемоније се изводе у специјалним кућама које служе само тој сврси док чајџинице тј. локал за освежавање чајем и другим неалкохолним напитцима првенствено служи за кратак предах и центар је социјалних интеракција – зависно од културе. Тако у другим деловима света постоје чајни салони или ресторани који имају посебне собе где се служи само чај.
Нарочити примери чајџиница у Азији су Кина и Јапан јер имају Slika sa Vikipedijeвеома стару традицију. Посебно Јапан има строги стил обављања церемоније припремања чаја који је постао специфичан израз јапанске културе. У Јапану су куће чаја веома суптилно и скромно уређене како би се свесно пратио чин церемоније припремања чаја. Типичну јапанску кућу чаја окружује врт са обавезним малим базенима и павиљоном.

Насупрот томе, политички утицаји су успорили кинеску културу чајне церемоније тако да се је одржала приватно унутар кућних зидова. Традиција је ипак задржана у породицама и преноси се с генерације на генерацију.
За дегустацију чаја и церемоније припремаља чаја се наравно не користи чај из кесица купљених у супермаркету који је производ за масовну употребу, већ скупи и ексклузивни чајеви као што је нпр. „бели чај“ То су чајеви који су скупљи од обичног чаја и цена се може кретати и до неколико стотине евра за кутију чаја.
Церемонија припремања чаја се у Кини углавном користи у сврху дегустације и продаје чаја.

Ситуације када се чај пије су многобројне као што су: из поштовања приликом дочека госта; током породичних окупљања; као израз формалног извињења; током свадбене свечаности итд.
За припремање чаја се користи традиционални неглазирани кинески глинени чајник. Глина абсорбује уље из чаја тако да током дуже употребе чајник постаје сјајан од чајног уља.

   


Глина која се користи за овакве чајнике је специјална глина из Јишинга ( Yixing ) која се једино може наћи у малом селу недалеко од Шангаја. Кинези верују да ова глина може растворити токсичне минерале како чаја тако и воде. Јишинг чајна грнчарија је постала мета колекционара.

 

Поступак и церемонија припремања чаја у 7 корака

1. Ако дуже нисте користили чајник, прво га испрати врућом водом. Тиме се не само убијају бактерије већ се и чајник загрева.

2. За захватање чаја не користити руке или металне кашичице. Најпогодније су кашичице направљене од бамбуса или дрвета. Најбољи начин чувања чаја је стаклена тегла и држање у фрижидеру. Количина дозираног чаја зависи од броја особа. Обично се мали чајник напуни 1/4 до 1/3 осушеним листовима чаја.

Ceremonija pripremanja i degustiranja caja u Kini. Slika sa: www.reisvormen.nl/china/theeceremonie
Ceremonija pripremanja i degustiranja caja u Kini. Slika sa: www.reisvormen.nl/china/theeceremonie
     Pribor za čajnu ceremoniju

3. У зависности од врсте чаја додаје се и вода различите температуре. Вода за зелени чај никада не би требало да проври. Вода за чај од јасмина може бити умерено топлија, а воду за улонг или црни чај треба кувати. Не загревајте воду за чај никада у микроталасној пећници као ни коришћење топле славинске воде. Загрејте (кувајте) воду на традиционалан начин - на шпорету. Вода из чајника би за церемонију чаја требала да се сипа у већем глиненом чајнику.

4. Са одређене висине сипајте воду из овог великог чајника у мањи чајник, док сви листићи чаја не буду потопљени водом. Скоро одмах након што се топла вода сипа у мали чајник усује се вода у шољице за чај. Овај први чај се не пије. Циљ је да се шољице обложе мирисом чаја и загреју.

5. Овако напуњене шољице с чајем се просипају преко чајника. Ово ће одржати температиру чајника и сачувава се „животни век“ глиненог чајника.

6. Имајте на уму да се први део чаја сме 10 -30 секунди напајати водом. То ће трајати до онда када се све шоље испразне над чајником и тада је време да се чај поново сипа из чајника у шоље. Са сваким следећим уливањем чаја додајте по 30 секунди времена за напајање листића чаја водом.

7. Ако сте гост, примите тацну с чајем обема рукама. Чај се испија држећи тацну левом руком и лаганим нагибањем шоље прстима десне руке.

Текст Поступак и церемонија припремања чаја у 7 корака“ је преузет с одобрењем интернет странице:
http://www.reisvormen.nl/china/theeceremonie-china.htm

Овај поступак на видео запису: https://www.youtube.com/watch?v=t7zUE6xnnCU

https://www.youtube.com/watch?v=8Jz7Vfe7wDw


Ако сте у ресторану и ако вам је чајник празан, накривите поклопац чајника. Тиме дајете на знање келнеру да вам донесе још чаја. Узгред ма колико чаја пили плаћа се само један чајник који се доноси. Ово је познато свима који служе у азијским ресторанима.


- Опомена свима који посећују Кину а можда и друге азијске земље. Пуно је примера када су туристи били пресрећивани од младих људи који се приказују као студенти и желе да усаврше свој енглески конверзацијом са странцима. Они ће вам понудити да вам покажу поједине традиционалне ствари и одведу вас на церемонију припремања чаја. Тамо ће вам након церемоније чаја продати и скупе пакете чаја. Ово је илегално. - 

drevni čajnik kao novčana kovanicaПошто је чај вековима употребљаван сходно духу азијске културе било је и пуно поета који су опевали његово дејство и значење, као и оних који су га осликавали у разним сценама и калиграфијом.

Чак је добио и своје баладе: https://www.youtube.com/watch?v=tq9rZE69K8c


Музеј чаја

Највећи светски музеј чаја се налази у Кини. Са површином од 13 хектара Тенфу музеј чаја у Џангџоу, у кинеској провинцији Фуџиан, је највећи светски музеј чаја.
Грађен је од 2000- 2002. Музеј приказује изложбе раније културе чаја, прераду чаја, чајне керамике, као и наступа уживо презентација чајних церемонија.
Музеј се састоји од пет делова: Главна изложбена сала, кинеска уметност и чајна учионица, Јапанска кућа чаја, Корејска кућа чаја, калиграфија и сала са уметничким сликама.

Интернационални дан чаја

Земље које највише производе чај су од 2005 године основале Међународни дан чаја. Чланице су Бангладеш, Сри Ланка, Непал, Вијетнам, Индонезија, Кенија, Малави, Малезија, Уганда, Индија и Танзанија.
Међународни дан чаја има за циљ да глобално скрене пажњу грађана и власти и утицај светске трговине чаја на положај радника, малих произвођача и потрошача.
Први Међународни дан чаја је прослављен у Њу Делхију 15. децембра 2005. а друга прослава Међународног дана чаја одржана је у Сри Ланки 15. децембра 2006. године.
Предходне прославе Међународног дана чаја и Глобалне конференције о чају су заједнички организовали синдикални покрети.

Традиционална култура

Културолошке финесе које су окарактерисале Кину вековима

ТРАДИЦИОНАЛНА КИНЕСКА МЕДИЦИНА

НАЈУНЧИКОВИТИЈЕ ВЕЖБЕ ЗА ЗДРАВЉЕ У 20/21 ВЕКУ - ЧИГОНГ ЗВАН ФАЛУН ДАФА
¤ Једноставне вежбе које се могу радити у групи или индивидуално. Традиција преношена вековима с колена на колено ! ¤