Biser do Bisera

КИНА 20-ог ВЕКА


     30.11.2013

Заједно 2007

Стани поред мене

Суочени са тужном неправдом

Заједно, наш глас
нек' у миру  позове на:

Окончање мучења,
Окончање убијања,
Заустављање прогона!

Некa cаосећање расте у нашим срцима

Заједно у миру, нашим гласом направимо разлику. 

~~~~~~~~~~~~~~

Стихови песме посвећени прогону Фалунгонг практиканата у Кини

Свету је потребна Истина, Доброта, Трпељивост
Детаљно ка теми

Порекло (постанак) кинеског храма

Порекло (постанак) кинеског храма

 

Kineski hram Belog konja u Luojangu u provinciji Henan/ Wikipedia

05. 12. 2015

Будистички храмови се сматрају места тишине и медитације. Наиме кинеска реч за храм "миао" нема сакрално-верскo порекло, већ је изведена из речи за лице "мао"
На тим местима монах или монахиња повлачи се у себе и излажу се суочавању сопственој оригиналној личности.

Живот будистичког монаха и монахиње је аскетски као и код хришћанског заређивања. Живот су потпуно посвећивали једином циљу - духовном животу, одричући се световног преимућства.

Првобитно је то била само кућица у којој су обитавали лутајући монаси који су преживљавали прошњом током кишне сезоне. Тек касније је то постало место сталног боравка и смештаја.
До тада су колибе биле грађене само у кишној сезони а на крају сезоне су рушене.

Храм Баима 白马寺 (Храм Белог коња) у Луојангу, у провинцији Хенан је био први будистички храм у Кини. О пореклу храма постоји легенда:


У години 64 н.е. је цар Мингди Источне Хан династије (25-220 н.е.) уснуо златног човека високог 16 чи-а (чи је јединица за дужину која одговара 1/3 метра) Глава и врат човека су зрачиле. Следећег јутра се је посаветовао са својим министрима у вези сна. Министар именом Фу Ји је одговорио да на Западу постоји Буда. Његово Краљевско Височанство је управо сањало овог Буду. Тада цар посла Цаи Јина, Ћин Јинга и друге, укупно више од десет људи у Тианџу (садашња Индија) да донесу будистичке списе.

Када су Цаи Јин, Ћин Јинг и други стигли на територији Dayuezhi (садашњег Авганистана) састали су се са високо образованим индијским монасима Касјапаматанге  и Ахармараниа, који су тамо мисионарили. Тако су се 67 н. е. Цаи Ћин и остали посланици вратили натраг у Луојанагу са монасима и бројним сутрама транспортованим на белом коњу као и белим филцем са портретом Буде Шакјамунија, оснивача будизма.

Мингди, цар Хан династије је лично изашао да их поздрави а индијске монахе је сместио у храму Хонглу у коме је примао стране дипломатске представнике. Додатно је специјално изградио храм за оба индијска монаха.

Традиционална култура

Културолошке финесе које су окарактерисале Кину вековима

ТРАДИЦИОНАЛНА КИНЕСКА МЕДИЦИНА

НАЈУНЧИКОВИТИЈЕ ВЕЖБЕ ЗА ЗДРАВЉЕ У 20/21 ВЕКУ - ЧИГОНГ ЗВАН ФАЛУН ДАФА
¤ Једноставне вежбе које се могу радити у групи или индивидуално. Традиција преношена вековима с колена на колено ! ¤