Biser do Bisera

КИНА 20-ог ВЕКА


     30.11.2013

Заједно 2007

Стани поред мене

Суочени са тужном неправдом

Заједно, наш глас
нек' у миру  позове на:

Окончање мучења,
Окончање убијања,
Заустављање прогона!

Некa cаосећање расте у нашим срцима

Заједно у миру, нашим гласом направимо разлику. 

~~~~~~~~~~~~~~

Стихови песме посвећени прогону Фалунгонг практиканата у Кини

Свету је потребна Истина, Доброта, Трпељивост
Детаљно ка теми

Кинески феникс - "Бесмртни краљ свих птица"

Кинески феникс  - "Бесмртни краљ свих птица"


03.05.2018
slika sa internetaФеникс из кинеских легенди је симбол небеске наклоности, врлине, милости, среће и радости. Обожава се као једно од четири света створења која владају кинеским судбинама. Четири животиње: змај, тигар, једнорог (или јелен) и феникс се на кинеском називају "си линг – заповедници ", с временом су овој четворци додате животиње попут змије и корњаче.
Као и змај, са којим је феникс увек повезан, он симболизује јединство јина и јанга, мир и дисхармонију а као и змај, фе
никс је такође састављен од елемената који карактеришу читав космос шест небеских тела; има главy петла која симболизира небо (очи, сунце); задња страна врата му је у виду полумесеца, крила су ветар, његов реп представља планете (дрвеће и цвеће) а ноге земљу. Сматра се да је кинески феникс имао велики кљун, врат змије и реп рибе. Представља елемент ватре и годишње доба лета - сезоне суше.

Симбол феникса појавио се на објектима у Кини већ више од 7000 година уназад. Често клесан у жаду и изворно на тотемима добре среће. Током периода Хан, пре 2.200 година, црвена птица је представљала југ као кардинални правац коју је поштовалa династија Шанг. Симбол феникса често је приказан у пару са мушким и женским фениксом окренутим једно према другом.

Drzavni grb Kine od 1913-1928 godineСлика феникса наспрам змаја на националном грбу 12 симбола, који је био државни грб Кине од 1913. до 1928. године
Pecat predsednika J. KorejeПечат председника Јужне Кореје, са грбом двојног феникса.

Право на ношење накита који приказује феникс био је резервисан за важне људе, дизајн феникса је приказивао носиоца као особу високих моралних вредности. У време династије Танг златни украс за косу у облику феникса представљао је носиоцу заштиту и величанственост птице.
Интересантна разлика између начина на који се змај и феникс приказују у декорацијама јесте то што се змај употребљава за попуњавање свега расположивог простора на вази, док се феникс користи за попуњавање одређеног простора у декорацији, као што је око дрвећа, стена и цвећа.

Crtez preuzet sa veb stranice foruit.worldpress.comНекада се веровало да се појављује само у време мира и просперитета, и то ретко богатство би се могло наћи тамо где се је он зауставио да се одмори. У кинеској пракси геомантије познатој као фенгшуи, феникс је проминентна фигура на јужној тачки компаса јер се југ према фенгшуи-у сматра идеалним местом за грађење куће.
У приручнику о фенгшуиу мајстор Лам Кам Чуен пише: митска птица која никад не умире, феникс лети далеко напред, увек извиђајући крајолик и удаљени простор. Он представља нашу способност визије, прикупљања сензорних информација о нашој средини и о догађајима који се одвијају унутар ње. Феникс са својом лепотом, ствара интензивно узбуђење и бесмртну инспирацију. Феникс се такође користи за означавање локације на којој је закопано благо.
Феникс се појављује на историјским објектима датирајућих хиљадма година уназад, што указује на то да његово порекло досеже до почетка кинеске културе.


Неки књижевни извори тврде да митски феникс има своје корeне у преисторији, можда је то ној, велика птици која је живела у Кини.

Ако се феникс користи за украшавање куће, симболизује лојалност и искреност људи који у њој живе. Осликаван је и на надгробним споменицима. Уобичајени приказ био је феникс приказан са раширеним крилима, често како напада змију са својим јаким кљуном.

 Узгред кинески феникс није повезан за птицу коју знамо у западном свету која се уздиже из пепела и симболизира поновно рођење.

Делимични делови текста преузети са:
https://gbtimes.com/legend-chinese-phoenix

Традиционална култура

Културолошке финесе које су окарактерисале Кину вековима

ТРАДИЦИОНАЛНА КИНЕСКА МЕДИЦИНА

НАЈУНЧИКОВИТИЈЕ ВЕЖБЕ ЗА ЗДРАВЉЕ У 20/21 ВЕКУ - ЧИГОНГ ЗВАН ФАЛУН ДАФА
¤ Једноставне вежбе које се могу радити у групи или индивидуално. Традиција преношена вековима с колена на колено ! ¤