Biser do Bisera

КИНА 20-ог ВЕКА


     30.11.2013

Заједно 2007

Стани поред мене

Суочени са тужном неправдом

Заједно, наш глас
нек' у миру  позове на:

Окончање мучења,
Окончање убијања,
Заустављање прогона!

Некa cаосећање расте у нашим срцима

Заједно у миру, нашим гласом направимо разлику. 

~~~~~~~~~~~~~~

Стихови песме посвећени прогону Фалунгонг практиканата у Кини

Свету је потребна Истина, Доброта, Трпељивост
Детаљно ка теми

Слепи мишеви и њихова симболика у кинескoj уметности

БАШТИНА

Слепи мишеви и њихова симболика у кинескoj уметности

Simbol za sreću Fu okružen motivima slepih miševa. Slika sa:  https://herschelian.wordpress.com13. 04. 2021.
У кинеској уметности cлепи мишеви су јасно истакнути и проминентни. Она обилује мотивима слепих мишева. Могу се видети свуда као на пример извезени на свиленим царским одеждама, насликаним на порцеланским посудама, резбарени на лакираном посуђу или дрвету.
Извезени на наборима тканина или насликани како лете и јуре једни друге преко најфинијег порцелана. Шишмиши од жада украшавају накит, а златни слепи мишеви красе најатрактивније олтарске покрове. Таписерије и играчке, жезла, седла и антерије и многи други предмети су украшени очаравајуће прелепим шишмишима. Док су европски и раноамерички уметници користили слепе мишеве и крила шишмиша да би приказали ђаволе и демоне, кинези су украшавали своје драгоцене артефакте истим крилатим сисарима, који су многим западњацима антипатични.

kineski_porcelan-Fu_simbol_i_sismis.jpgОни научени да не воле слепе мишеве могу много научити из кинеске уметности. Оријентални мотиви шишмиша подстичу нас да као предмете лепоте шишмише доживљавамо повољније. Кинески уметници су дуго користили пет слепих мишева за представљање пет благослова: здравља, дуговечности, напредка, љубави врлина и спокојност природне смрти. Шишмиши су често обојени јарко црвено - бојом радости. Понекад окружују стилизовани калиграфски знак познат као симбол просперитета.

Овај популарни мотив слепих мишева често је био извезен на скупој одећи да би наговестио да је благостање неке особе резултат врлог начина живота.

Кинески језик има многе, многе, речи које се изговарају исто, али су написане са другачијим карактером (хомофони) Ове речи су често упарене, при чему једна представља другу у симболима и играма речи. Кинеска реч за шишмиша је "фу", а реч за срећу и дуговечност такође се изговара "фу" Два шишмиша скицирана на омоту поклона преносе најбоље жеље и срећу. На поклонима младенцима, сликама два лептира као симболима за брачно блаженство често су додати пратећи шишмиши.
У култури Aзије слепи мишеви и даље изазивају снажне, позитивне емоције.


Кинеско дивљење слепим мишевима почело је хиљадама година пре Христа. Drevna kovanica sa simbolom za sreću okružen slepim miševima. Slika sa:  https://herschelian.wordpress.com
На Оријенту се свет посматра као вечна интеракција активних (мушких) и пасивних (женских) сила. Сматрало се да шишмиши отелотворyjy мушки принцип – a цвеће и плодови, женски. Шишмиш се обично осликавао са бресквом, популарним женским симболом плодности, кao и симболом младости и дуговечности. Упаривање брескви и слепих мишева представља еколошку и мистичну везу. Брескве су први пут узгајане у Кини пре отприлике 5000 година. Пре тога, брескве су за распрострањивање својих семенки биле зависне од слепих мишева.

Древни научници су сматрали да су слепи мишеви достигли високу старост јер су живели дубоко у пећинама и зато што су „гутали свој дах“ Док мистерија дуговечности шишмиша остаје нерешена, истраживачи су потврдили да по том питању слепи мишеви далеко надмашују друге сисаре сличне величине. Kineska porcelanska vaza sa motivima slepih miševa. Slika sa: https://herschelian.wordpress.com

У култури која је славила мудрост старости, слепи мишеви су постали симбол тих врлина. Шаре шишмиша коришћене су чак и на олтарима домаћинстава посвећеним преминулим рођацима. Таква употреба јасно указује на висок статус слепих мишева у уметничком и културном наслеђу Кине.

Делимични део текста преузет одавде

Традиционална култура

Културолошке финесе које су окарактерисале Кину вековима

ТРАДИЦИОНАЛНА КИНЕСКА МЕДИЦИНА

НАЈУНЧИКОВИТИЈЕ ВЕЖБЕ ЗА ЗДРАВЉЕ У 20/21 ВЕКУ - ЧИГОНГ ЗВАН ФАЛУН ДАФА
¤ Једноставне вежбе које се могу радити у групи или индивидуално. Традиција преношена вековима с колена на колено ! ¤