Biser do Bisera

КИНА 20-ог ВЕКА


     30.11.2013

Заједно 2007

Стани поред мене

Суочени са тужном неправдом

Заједно, наш глас
нек' у миру  позове на:

Окончање мучења,
Окончање убијања,
Заустављање прогона!

Некa cаосећање расте у нашим срцима

Заједно у миру, нашим гласом направимо разлику. 

~~~~~~~~~~~~~~

Стихови песме посвећени прогону Фалунгонг практиканата у Кини

Свету је потребна Истина, Доброта, Трпељивост
Детаљно ка теми

Древна кинеска одећа - oдраз лепоте, здравља и хармоније

БАШТИНА
Древна кинеска одећа  - oдраз лепоте, здравља и
хармоније


02. 11. 2021.
Tradicionalna kineska odeća-odraz harmonije i elegancije. Crtež je preuzet sa veb stranice en.minghui.org
Слике из кинеских династија показују одећу слојевитих тканина која је покривала тело од главе до пете употпуњеном са доста китњастих детаља. Али функција њихове одеће није била само одражавање лепоте. Традиционална кинеска одећа за оба пола имала је многе функције, од штићења здравља до указивања поштовања.
Цртеж приказује неколико примера.Ношња за главу (футоу) и цветне укоснице
Покривала за главу у древној Кини звала су се футоу. Обичај покривања главе започео је у династији Хан и добио је надимак футоу током периода Северне Џоу династије (557-581 н.е.)
У династији Суи (581-618 н. е.) покривала за главу постала су модерна и распрострањена.

До тада су људи свих друштвених слојева, без обзира на пол уживали у ношењу неког облика покривала за главу и сматрали су то битном компонентом своје свакодневне одеће.
Обичај футоуа у древној Кини заснивао се на теорији о пет елемената, теорији јина и јанга, заједно са хармонијом сенкаи - која се односи на интеракције између неба, земље и људског рода. Небо и земља манифестују обрасце јина и јанга током дана и ноћи. Такође се креће кроз четири годишња доба. Сличност одражена на људском телу је да се оно састоје од пет јин органа и шест јанг органа и манифестују се кроз 12 редовних и осам додатних меридијана који циркулишу чи, крв и енергију.
 
Древни Кинези су веровали да је небо округло, а земља квадратна и да су људи створени са округлом главом и четвртастим стопалима у складу са законима природе. Дакле, човек треба да живи добро заокруженим животом који следи небеске законе, а да при томе буде искрен и поштен у опхођењу са другима. Осим тога, нечији живот треба бити уравнотежен према принципу јина и јанга, као и према променама четири годишња доба. То јест, особа треба да се уздржи од анксиозности, препуштања пожуди и прекомерних излива емоција. Људи би требали добро бринути о свом здрављу и негyjy врлину.

ОДЕВНИ АКСЕСОАРИ

Цветне укоснице су биле уобичајен украс и симболизовале су благослове, свечаност и захвалност. Људи би их носили у посебним приликама попут церемонија и ритуала обожавања који су славили Небо и земљу. Друге прилике укључивале су фестивале, банкете на краљевским дворима, царске награде, церемоније додељивања титула, честитке за најбоља дост
игkineska ukosnica, datum nepoznat Slika sa www.collections artsmia.orgнућа на царским испитима, свадбене прославе итд.
Према Сонг Ши ( Историја Сонг династије ): „Футоу и укоснице са цвећем биле су познате као покривала за главу. Носили су их за прославу ревитализације земље, током спровођења ритуала на периферији земље и за праћење царевог повратка у палату. Биле су погодне за формалности еквивалентне исказивању захвалности монарху"

Многи академици и званичници из династије Танг су били фасцинирани цветним укосницама а та традиција се наставила у династији Сонг. Постојала је добро позната прича под називом „Цветне укоснице четири канцелара“ Говори о томе како су Хан Чи, Ванг Гуи, Ванг Анши и Чен Шенгџи носили исти стил укосница у исто време и на истом месту. Сва четворица су касније за време династије Сонг постали председници.
Сватови током династији Сонг такође су волели да носе цветне укоснице.
Сима Гуанг (司马光) у то време угледни историчар и високи функционер, прокоментарисао је традицију у својој књизи Шу Ји ( 书仪·婚仪上 ) – Брачне свечаности: „Секуларни обичај да младожења носи цветне укоснице умањује његову мушкост. Али ако их треба носити, пар њих би то учинило"

Трећа врста традиционалних покривала за главу, мо’е, је округло парче тканине које се обавија око чела. Обично је украшена драгуљима и другим племенитим металима и камењем. Заједно, футоу, цветне укоснице и мо’е такође су имале здравствену сврху - штитиле су од ветра и хладноће веома важну акупунктурну тачку на глави звану Баихуи.
Традиционална кинеска медицина верује да је „глава место окупљања свих јанг меридијана и море сржи“ Баихуи акупунктурна тачка је управо место где се укрштају сви ови меридијани.

Du mai meridijan i njegov protok na glavi. Bai hui akupunturna tačka je br. 20 na crtežu.Ако је ово раскрсно место повређено, према учењу кинеске медицине верује се да ће особа имати нападе вртоглавице, тинитус, бол у врату, замагљен вид и тромост. У једном случају из кинеске историје дисфункционисање акупунктурне тачке Баихуи такође је одвело престолонаследника Гуоа у дубоку кому. Оживео га је Биан Чуе (扁鹊) легендарни кинески лекар. Биан је морао да употреби акупунктурну иглу да стимулише принцу акупунктурну тачку Баихуи, што га је повратило у живот.

Појас
На горњој слици се може видети да су све насликане фигуре опасане појасем где премакинеској традиционалној медицини циркулише Даи меридијан.
У једном класичном спису се каже: „Даи меридијан почиње у тачци Ji Xie. Кружи око струка и спуста се напред као каиш. Подржава све уздужне меридијане и одржава их у исправној равнотежи, баш као што особа носи појас за подупирање иDai meridijan - pojasni meridijan The Belt vessel (engleski naziv) балансирање своје одеће ”
Према Нанџингу класичном спису о 81 медицинских проблема ако Даи меридијан не функционише добро, показиваће се симптоми надутости око трбуха, као да особа седи у води.
Овај класични спис помиње да је Даи меридијан пресек три одвојена меридијана, Рен, Џонг и Ду. Сва три имају кључну улогу у кинеској медицини, при чему је Рен меридијан код жена место где оне затрудне и одговоран је за исхрану фетуса. Џонг меридијан је „море свих јанг меридијана“ а Ду меридијан је основни меридијан код жена који предводи проток свих њених других јанг меридијана. Меридијани Џонг, Рен и Ду потичу из исте тачке али следе различите сегменте људског тела и сви пролазе кроз Даи меридијан.
На рад Даи меридијана може утицати и сексуални однос. Конкретно према кинеској медицини, ако се особа не успе суздржати од различитих емоција и препустити се чулним задовољствима њен Даи меридијан ће постати слаб. Ово ће заузврат наштетити бубрезима, исцрпсти коштану срж и учинити леђа укоченим а стопала тешким.

Биан Чуе 扁鹊 - Xin Shu бележи везу између прекомерног сексуалног односа и бубрега преко Даи меридијана. Такође се помињу и други симптоми слабог Даи меридијана, као што су мождани удар, гонореја, бело вагинално прање, гнојна секреција из пениса, пренапрезање бубрега, хладни удови, бол у трбуху, крв у столици, атрофија и болови костију, болови у леђима, општа слабост и гојазност код жена. Осим тога, Fuke Yuchi (високо цењени доктор класичне гинекологије од стране Шен Јин'ао, лекар из династије Чинг дао је следеће мишљење о последицама по жене које су упражњавале прекомерни секс: боја вагиналног секрета сигнализирала би проблеме одређених органа: зелена за јетру, црвена за срце, жута за слезину, бела за плућа и црна за бубреге.

Пошто је Даи меридијан кључан за очување здравља за толико различитих делова тела, појасеви се носе на подручју где он протиче како би се заштитио овај кључни повезивач меридијана.

Дуге хаљине и дугачка одећа
Мушкарци на цртежу изнад преко свега носе дугачке одоре, одора се протеже од зглоба колена до скочног зглоба а носе и дуге чизме. Изглед им је честит и достојанствен.
Даме су одевене у елегантне дуге широке  и грациозне хаљине.

Зашто су претци волели да носе ове дугачке хаљине и одећу?
Као што је горе поменуто, људско тело има 12 редовних и осам додатних меридијана - а то су меридијани Рен, Ду, Даи, Џонг, Јинвеи, Јангвеи, Јинћиао и Јангћиао. Ови додатни меридијани помажу телу да надокнади оно што је недовољно и ускладишти оно што је прекомерно.
Према Нанџингу - Медицински проблем бр. 28, меридијани Јангвеи и Јинвеи помажу у регулисању циркулације свих меридијана у телу и складиште оно што је прекомерно. Меридијан Јангвеи почиње од тачке Баихуи на врху главе, а меридијан Јинвеи почиње од тачке хуијин у пубној зони.                                                                                                                               
У древним временима су ових осам меридијана упоређивана са каналима и језерима. Када су чи и крв у телу у изобиљу они се складиште унутар осам додатних меридијана. Када су чи и крв у телу слаби и недовољни телу ће бити потребни чи и крв складиштених у додатним меридијанима како би надокнадили оно што недостаје. Меридијани Јинвеи и Јангвеи играју такву регулаторну улогу како би осигурали добру равнотежу чи-а и крви у људском телу.
Почетна тачка меридијана Јангвеи, Јинвеи, Јангћиао и Јинћиао је скочни зглоб. Стога је сматрано да су дуге хаљине и одећа које су се носиле у старија времена функционисале као речни насипи штитећи енергију и телесну крв, осигуравајући да чи и крв могу ефикасно да теку у правим смеровима.

Дегенерисана одећа је штетна по здравље
Видели смо да је здравље био велики приоритет древних Кинеза у сваком аспекту њиховог свакодневног живота, укључујући и начин одевања. Али ситуација се драматично променила.

Када се у данашње време изађе у куповину или шетњу улицом, видети се може да и мушкарци и жене носе одећу намерно поцепану и са рупама по њој. Лети понеки људи носе одећу обнажених рамена, пупка и бутина. Неки носе хип-хијгерс - уске панталоне са струком испод природног струка. Зими неки људи не носе чарапе, глежњеви су им незаштићени, а некима је коса (благо речено) неуредна.

Старије генерације би такво облачење сматрале неприкладним јер се веровало да би привукло зле духове и нашкодило нечијем здрављу. То је зато што се многе важне акупунктурне тачке налазе на глави, врату, раменима, зглобовима коленима, глежњевима, итд. Ако су ти делови тела директно и стално изложени, то доводи до цурења јанг енергије тела и омогућава да зле супстанце уђу у тело. Ове супстанце блокиралју акупунктурне тачке и оштећују унутрашње органе.
У древна времена су се људи облачили како би се заштитили од шест неповољних природних елемената - ветра, хладноће, топлоте, влажности, сувоће и ватре. Њихова одећа није била само визуелно елегантна већ је и представљала смисао чистоте и поштовања.
Модерна одећа међутим, најугроженије делове људског тела врло често оставља голим.
У протеклим временима су се старији људи тек у својим педесетим годинама жалили на болове у раменима док се данашња популација жали на болове у раменима већ у двадесетим годинама. Осим тога, обнаженост такође подстиче нездраве мисли код људи у близини. Раније генерације су одећу или одевне атрибуте са сликама костура или ђавола сматрали метом негативне енергије.

У време попут данашњег, када компликовано друштво људима изазива велики стрес, зар не би требало да нам животну инспирацију пружи начин на који су минуле генерације живеле. Не само да ће користи нама самима, већ ће друштво у целини учинити бољим.

Референце:
 А-Б класика акупунктуре и моксибуције Хуангди Неиџинг
-Акушерство и гинекологија Лингшу Нанџинг Фу Чинг - Биен Чуе
-Шин Шу -  Историја династије Сонг
rú mén shì qīn  (древна медицинска књига написана током династији Јин)

Текст је преузет са интернет странице мингхуи.орг (енглеско издање)
Напомена о преузимању текста са странице мингхуи.орг: Сви чланци, графике и садржаји објављени на Мингхуи.орг заштићени су ауторским правима. Некомерцијална репродукција је дозвољена, али захтева навођење наслова чланка и везу ка оригиналном чланку.

Оригиналан текст на кинеском:
Енглеска верзија: https://en.minghui.org/html/articles/2021/10/11/196113.html

Повезани чланци:
Акупунктура - форма традиционалне кинеске медицинеТрадиционална култура

Културолошке финесе које су окарактерисале Кину вековима

ТРАДИЦИОНАЛНА КИНЕСКА МЕДИЦИНА

НАЈУНЧИКОВИТИЈЕ ВЕЖБЕ ЗА ЗДРАВЉЕ У 20/21 ВЕКУ - ЧИГОНГ ЗВАН ФАЛУН ДАФА
¤ Једноставне вежбе које се могу радити у групи или индивидуално. Традиција преношена вековима с колена на колено ! ¤