Biser do Bisera

КИНА 20-ог ВЕКА


     30.11.2013

Заједно 2007

Стани поред мене

Суочени са тужном неправдом

Заједно, наш глас
нек' у миру  позове на:

Окончање мучења,
Окончање убијања,
Заустављање прогона!

Некa cаосећање расте у нашим срцима

Заједно у миру, нашим гласом направимо разлику. 

~~~~~~~~~~~~~~

Стихови песме посвећени прогону Фалунгонг практиканата у Кини

Свету је потребна Истина, Доброта, Трпељивост
Детаљно ка теми

Конфучије је високо цениo врлину и обновио традиционалне обичаје

Текст из категорије традиционалне културе преузет са интернет страницe мингхуи.орг  објављен 18. маја 2023

Конфучије је високо цениo врлину и обновио традиционалне обичаје
Аутор Ји Јан (Yi Yan)

30. 05. 2023.
Конфучије је играо важну улогу у успостављању традиционалне кинеске културе. На пример једна од његових изрека је била: “Не намећи другима оно што не желиш себи” Такође и: “Ако желите да успете, помогните у томе; ако желите да се ваши ставови исправе, помозите другима да поправе ствари”
Укратко његов фокус је био на моралним вредностима.

Исправљање  и обнова народних обичаја


Према Ши Џију (Записи великог историчара) Конфучије је постао канцелар краљевства Лу у 56. години и био је задовољан тим именовањем.

Један од његових ученика је био збуњен појединим његовим ставовима и упитао: “Чуо сам да се частан човек не плаши када наиђе опасност и неугодно му је када стигну благослови”

Конфучије је одговорио: “То је тачно. Али постоји и изрека: “Частан човек, чак и ако је високог ранга жели служити друштву“

У року од три месеца након што је Конфучије постао канцелар, трговци се нису усуђивали да обману своје купце како би профитирали, мушкарци и жене обраћали су пажњу на своје понашање и држали су одговарајућу дистанцу једно од другог на јавним местима, људи нису хтели да покупе ствари када би пронашли на улици, које нису припадале њима а нису више ни морали да моле службенике за помоћ јер су им услуге биле доступне.

Значај врлине

Још нешто што је Конфучије урадио након што је постао канцелар било је да погуби Шао Џенгмаа. Као и Конфучије, Шао је такође држао јавна предавања и скоро све Конфучијеве ученике су привукли његови говори.

На питање зашто је погубио Шаоа, Конфучије је објаснио: „Постоји пет врста злих људи, али лопови нису међу њима. Први је чист, али иде злим путем. Други се понаша лоше, али не жели да се мења. Трећи даје лажне изјаве, али их елоквентно изговара. Четврти је претерано упознат са прљавим идејама и складиши их у уму. Под пет: они који одобравају погрешна гледишта и њихово елаборирање”

Према Конфучију, најгора ситуација је када су на челу неморални људи. Ниједна од ових злих карактеристика није прихватљива, а Шао их је имао све. Због тога је морао бити погубљен.

Судећи по ефектима Конфучијевог управљања и његовог третмана Шао Џенгмаа Конфучије је придавао велику важност врлини људског бића. Наравно, он је говорио о “златној средини” а бити добар по питању врлине не значи нужно да треба бити савршен. Чак и међу његових десет најистакнутијих ученика познатих као “десет филозофа” сваки је имао заслуге и ефикасну моћ само у одређеним областима.
По врлинама су се истицали ( Yán Hui 颜回, Мǐnziqiān  颜回, Rǎnbóniú 冉伯牛, Zhong Gong  仲弓) по говору (Zai Wo, 宰我, Zi Gong, 子貢) владиним пословима (Rǎn qiú 宰我, Zi Lu 子路) и књижевност ( Zi Yóu 子由, Zi Xià  子夏)

У Конфучијевом “Унапређеном поглављу из “Аналектике” је  забележено да ниједан од ових десеторо није био савршен, али их је Конфучије све препознао по њиховом моралном карактеру у ономе што су радили.

Сав садржај објављен на веб страници Мингхуи.орг заштићен је ауторским правима. Мингхуи ће редовно и у посебним приликама правити компилације свог онлајн садржаја. За непрофитно поновно штампање, наведите извор, а за комерцијално прештампавање, обратите се уредништву ради ауторизације

Повезани текстови:

Koнфучије и његово учење – основе азијског морала

Конфучијев рођендан

Свитци из древне Кине указују на заједничко порекло конфучијанизма и таоизма

Неколико речи Конфучијa о врлинама и избору места становања

Конфучије о предностима учења

Конфучије - Ревизија имена

Традиционална култура

Културолошке финесе које су окарактерисале Кину вековима

ТРАДИЦИОНАЛНА КИНЕСКА МЕДИЦИНА

НАЈУНЧИКОВИТИЈЕ ВЕЖБЕ ЗА ЗДРАВЉЕ У 20/21 ВЕКУ - ЧИГОНГ ЗВАН ФАЛУН ДАФА
¤ Једноставне вежбе које се могу радити у групи или индивидуално. Традиција преношена вековима с колена на колено ! ¤