Biser do Bisera

КИНА 20-ог ВЕКА


     30.11.2013

Заједно 2007

Стани поред мене

Суочени са тужном неправдом

Заједно, наш глас
нек' у миру  позове на:

Окончање мучења,
Окончање убијања,
Заустављање прогона!

Некa cаосећање расте у нашим срцима

Заједно у миру, нашим гласом направимо разлику. 

~~~~~~~~~~~~~~

Стихови песме посвећени прогону Фалунгонг практиканата у Кини

Свету је потребна Истина, Доброта, Трпељивост
Детаљно ка теми

Рачунање година по кинеском календару

Рачунање година по кинеском календару

 

18.02.2013

Кинеска Нова година за разлику од западног Јулијанског/Грегоријанског календара се израчунава на основу лунарног циклуса. Целом синодичком лунарном циклусу при чему месец гледан са земље заузима исту позицију у односу на сунце, потребно је 29,5306 дана. Ово је у супротности са сидеријским* месецом који траје 27,3217 дана. Као што се види овде, опет гледано са земље месец заузима исту позицију у односу на звезде.

Рачунање кинеске ере се je започело од првог кинеског цара. 2013 godina zmije po kineskom zodijakuЖути цар је крунисан у години 2697 пре нове ере. Не треба бркати жутог цара са жутим краљeм који је живео у 21. веку пре нове ере.

Ове године је 10. фебруара 2013, у јутарњим часовима по европском времену започео нови месец и Нова Кинеска лунарна година - година 4710. Генерално се за 4710 годину каже да астролошка година Змаја прелази у годину Змије.
То међутим, није у потпуности тачно. Прелазак из једне астролошке године у другу одвија се током проласка пролећне равнодневнице. Ово се дешава сваке године око 4. фебруара. Другим речима, Нова кинеска лунарна година не пада баш синхронизовано са почетком нове астролошког године. У пракси, одређивање кинеског зодијака изазива само проблеме код људи који су рођени око кинеске Нове године.

Према кинеском зодијаку је кинески календар подељен на 12-годишњи период. Према једном предању положај животиња се је одредио након једне утакмице између самих животиња. Позиционирање на завршетку трке је требало да обезбеди место које ће свака животиња заузети у кинеском кaлендару. Пацов се је када је во већ стигао до обале неопажено попео волу на леђа и када је во крочио на обалу пацов је скочио први на обалу реке и био први у трци. Во је дакле добио друго место. Свиња је била због лењости последња. Комплетна редослед је следећи:
1. Пацов
2. Во
3. Тигар
4. Зец
5. Змај
6. Змија
7. Коњ
8. Овца(наводи се и као коза)
9. Мајмун
10. Петао
11. Пас
12. Свиња

Познавањем овог зодијака је могуће израчунати/погодити нечију старост.
У комбинацији са 5 елемената и то метала, воде, дрва, ватре и земље настаје циклус од 60 година   (у ствари, то није у потпуности тачно, али у овом тексту не ради се о детаљима) Ако се притом употреби диференцијација према теорији Јин/Јанг може се применити распон од 120 година. Једна епоха се назива 3600 = 60 х 60-годишњи период. Ови велики циклуси олакшавају калкулацију у вези са кинеским годинама и типа година у којима живимо.
Сада узимамо годину 4710 = 78 х 60 + 24 + 6 = 39 х 120 + 12 + 12 + 6 = 392 х 12 + 6. Преостала вредност 6 је показатељ године у кинеском зодијаку.
У овом случају, то одговара години Змије.

Неки календари наводе погрешно годину 4711. Узимајући горе наведено рачунање у обзир то не може бити година Змије.
За почетак кинеске Нове године се као референца узима зимски солстициј (најкраћи дан, најдужа ноћ у години) То је увек у једанаестом месецу претходне године. У време Жутог цара је то било 23. децембра 2698 пре нове ере. Дакле, прва кинеска година је почела у години 2697 пре нове ере. То значи да ми онда 10. јануара 2013 улазимо у кинеску годину 4710( = 2697 + 2013)
Разлика у бројању кинеских година је вероватно изазвана погрешном конверзијом коришћењем непостојеће нулте године у западном календару.

Многи ће се запитати шта доноси наредна година? Важно за ово је узети глобални тренд рачунања циклуса од 60 година и тако "тумачити" тренутну ситуацију. На пример, упоредите напад на Перл Харбур 9. децембра 1941, а око 60 година касније 11. септембра 2001 напад на Светски трговински центар. На овај начин се може створити увид у историју сваке земље и светску историју погледима назад у роковима од 60 година.

*Сидеријски потиче од латинске речи Сидус "звезда" што је време када месец пуну орбиту око Земље остварује у односу на фиксне звезде. Звездани "сидеријски" месец дана има око 27,3217 дана, што је 27 дана, 7 сати, 43 минута и 11,6 секунди

Са вебсајта: http://cncws.home.xs4all.nl/persmap/jaartelling.html 


 Традиција честитања  Нове године у Кини - Новогодишња честитка

Традиција је у Кини пријатељима, родбини, колегама, цењеним особама пожелети све најбоље у предстојећој Новој години. Кинези то изражавају калиграфијом исписивањем жеља или посебних пригодно празнику писаних порука на црвеном папиру или банеру.
Kaligrafijska cestitka za Novu godinu
Ко не поседује умеће калиграфије даје професионалним краснописцима да то испишу. Ови банери се обичне окаче поред врата. Такође је све више новогодишњих украсних картица са натписима које кинези шаљу једни другима. Пожељни су одређени карактери и жеље.Традиционална култура

Културолошке финесе које су окарактерисале Кину вековима

ТРАДИЦИОНАЛНА КИНЕСКА МЕДИЦИНА

НАЈУНЧИКОВИТИЈЕ ВЕЖБЕ ЗА ЗДРАВЉЕ У 20/21 ВЕКУ - ЧИГОНГ ЗВАН ФАЛУН ДАФА
¤ Једноставне вежбе које се могу радити у групи или индивидуално. Традиција преношена вековима с колена на колено ! ¤