Biser do Bisera

КИНА 20-ог ВЕКА


     30.11.2013

Заједно 2007

Стани поред мене

Суочени са тужном неправдом

Заједно, наш глас
нек' у миру  позове на:

Окончање мучења,
Окончање убијања,
Заустављање прогона!

Некa cаосећање расте у нашим срцима

Заједно у миру, нашим гласом направимо разлику. 

~~~~~~~~~~~~~~

Стихови песме посвећени прогону Фалунгонг практиканата у Кини

Свету је потребна Истина, Доброта, Трпељивост
Детаљно ка теми

Фестивал двоструке Деветке познат и као Чонг Јанг фестивал

Фестивал двоструке Деветке познат и као Чонг Јанг фестивал

hrizantema

09.10.2013

Фестивал двоструке деветке зван и Чонг Јанг фестивал, пада на девети дан деветог месеца по кинеском лунарном календару, стога и име "Фестивал дупле деветке" Тог дана људи обичавају да пију вино од хризантема и једу се колачи од хризантема.

 

 

 

 

 

 

Хризантема је биљка која се у кинеској традиционалној медицини користи као лек. У древна времена људи су веровали да поред детоксикације хризантема има моћ отеривања злих духова и штити од назеба у касну јесен. Справљање и употреба вина од хризантема током фестивала дупле деветке може се пратити вековима уназад што је временом постала традицијау да се одагну зли духови и несрећа.
Још једна посебна храна за овај фестивал је хризантемска торта. Кинеска реч за торту је Гао, хомоним од кинеске речи за "високо"
Пошто је деветка највећи непаран број људи су ставили две деветке заједно да би их означили као дуговечност. Дакле девети дан деветог месеца је постао посебан дан за одавање почасти старијима и дан за старије особе да се забаве. У Кини је такође проглашен као дан старих особа.

Порекло


Фестивал се заснива на теорији јина и јанга, два супротстављена принципа у природи. Јин је женски, негативан принцип, док је јанг мушки и позитиван. У давна времена, људи су веровали да се сви природни феномени могу објаснити овом теоријом. Бројеви су такође били у вези са овом теоријом. Парни бројеви су се сврставали под јин бројеве а непарни под јанг. Девети дан деветог лунарног месеца је дан када се сусрећу два јанг броја. Дакле, то се зове Чонг Јанг. Чонг значи дупло на кинеском. Чонг Јанг се од давнина уврстава као један од важних фестивала.

Легенда


Као што је забележено у историјским књигама шестог века, у давна времена је живео човек по имену Хуан Ђинг. Он је учио магију од Феи Џангфанга, који је постао бесмртан после много година вежбања таоизама. Једног дана њих двојица су се пењали на планину. Феи Џангфанг се изненада зауставио и изгледао је веома узнемирен. Хуан Ђингу рече: ”Деветог дана деветог лунарног месеца, катастрофа ће доћи на ваш родни град. Ви се морате одмах вратити кући. Не заборавите да направите црвену торбу за сваког од ваших чланова породице и ставите комад дреновине у свакој. Затим, сви морају везати своје торбе на рукама, напустити домове што пре и брзо се попну на врх планине. Што је најважније, сви ви морате попити мало вина од хризантема. Само на тај начин може ваша породица избећи ову катастрофу"
Чувши то, Хуан Ђинг пожури кући и затражи од породице да ураде онако како га је hrizantemaучитељ посаветовао. Цела породица се попе на оближњу планину и нису се враћали натраг до увече. Вративши се кућама нашли су све животиње мртве укључујући и кокошке, овце, псе, па чак и вола. Касније је Хуан Ђинг ово испричао Феи Џангфангу. Феи му је објаснио да је живина и стока умрла уместо чланова породице Хуан Ђинг-а, која је избегла катастрофу следећи његова упутства.


Од тада, пењање на планину, ношење гране дрена и пиjeње вина од хризантема су постале традиционалне активности фестивала дупле деветке како би се одагнали зли духови и несрећа.

Извор текста: http://www.chinagaze.com/2013/08/15/the-double-ninth-festival-also-known-as-the-chong-yang-festival/

Традиционална култура

Културолошке финесе које су окарактерисале Кину вековима

ТРАДИЦИОНАЛНА КИНЕСКА МЕДИЦИНА

НАЈУНЧИКОВИТИЈЕ ВЕЖБЕ ЗА ЗДРАВЉЕ У 20/21 ВЕКУ - ЧИГОНГ ЗВАН ФАЛУН ДАФА
¤ Једноставне вежбе које се могу радити у групи или индивидуално. Традиција преношена вековима с колена на колено ! ¤