Biser do Bisera

КИНА 20-ог ВЕКА


     30.11.2013

Заједно 2007

Стани поред мене

Суочени са тужном неправдом

Заједно, наш глас
нек' у миру  позове на:

Окончање мучења,
Окончање убијања,
Заустављање прогона!

Некa cаосећање расте у нашим срцима

Заједно у миру, нашим гласом направимо разлику. 

~~~~~~~~~~~~~~

Стихови песме посвећени прогону Фалунгонг практиканата у Кини

Свету је потребна Истина, Доброта, Трпељивост
Детаљно ка теми

Почетак Кинеске нове године, година Дрвеног Коња

Почетак Кинеске нове године,  година Дрвеног Коња

31.01. 2014. 
 Данас је почетак Кинеске Нове године по лунарном календару -  година Дрвеног Коња.

Цртеж са енглеског сајта мингхуи.орг

Цртеж са енглеског сајта мингхуи.оргУ лунарном календару сви месеци почињу изласком пуног месеца. Кинеска нова година пада на датум другог младог месеца након зимског солстиција. Свакa године има своју одговарајућу животињу из кинеског зодијачног циклуса од 12 животиња. Кинеска Нова година је најважнији кинески празник и трајањем од 15 дана, најдужи празник у Кини. Кинеска Нова година почиње првог дана лунарног календара, па се назива и Лунарна Нова година а сматра се почетком пролећа, па се такође зове Пролећни фестивал. 


2014-Кинеска Нова година-година Дрвеног Коња

2014 је година Дрвеног Коња. (назив Дрвени Коњ проистиче из подељености космичког циклуса на 5 елемената а то су: метал, вода, дрво, ватра и земља) Пет елемената се схватају као силе у смислу развоја који се одвија у пет фаза. Они имају своју коренсподенцију у различитим стањима промене неба, земље и човека. Кинеска астрологија сe заснива на кинеском зодијаку, позадина и употреба су сличне западним зодијачким знаковима. Међутим кинески зодијак је усмерен годишњем а не месечном прорачунавању.


Обичај је да породица буде сједињена током овог празника те пред почетак празника изгледа као да се маса народа сели јер је то и доба слободних радних дана тако да свако хита породици. Саобрађај а поготово су јавна превозна средства пренатрпана путницима.

Традиција је да се на крају старе године чисти сваки угао куће од крова до подрума
и купи нова одећа за улазак у Нову годину. Треба се отарасити свега што је лоше
и започети са новим стварима. 
Након чишћења се кућа украшава симболичним предметима
као што су црвени лампиони, траке са натписима за просперитет и хармонију

Новогодишња ноћ се слави уз присуство свих чланова породице уз заједничку породичну вечеру која дословце преведено значи: "вечера поновног уједињења" Кућа се украшава цвећем, воћем и тракама са натписима за просперитет и хармонију. Обичај је и делити поклоне а посебно се деца радују црвеним ковертама чија боја је обавезна за овај празник. Обично се поклања новац. Количина новца у црвеним ковертама дата деци за кинеску Нову годину зависи од старости и односу даваоца према детету. За млађу деце, еквивалент од око 7 долара је у реду.

Више новца се даје старијој деци и тинејџерима. Сума је обично довољана да дете себи купи поклон као што је мајица или нека електронска справа. Родитељи могу дати детету већу суму пошто није уобичајено да се током празника поклањају материјални предмети.

За поклон током кинеске нове године је пригодна црвена боја омотача

За запослене је бонус еквивалент једномесечној заради а може варирати ка већој суми од једне месечне зараде.
За све прилике важи да треба избегавати садржај појединих бројева. Број четири нпр. изговорен, звучи као смрт. Најповољнији број је осам. Новац у црвеној коверти треба увек да буде нов и шушкав. Савијање новчаница или даривање прљавих и изгужваних новчаница се сматра као геста лоших манира. Избегава се поклаљање кованица и чекова јер банке не мењају кованице а чекови нису у широкој употреби у Азији.

У кинеском друштву поклони се дају за празнике, као што су рођендани, током званичних пословних састанака и током посебних догађаја као што је вечера код пријатеља. Црвени омоти поклона су популаран избор за кинеску Нову годину и свадбе.

За новац и новогодишње честитке се одабирају црвене коверте. Црвена коверта (红包, хонгбао) је једноставан дуг, узан и црвен коверат. Традиционалне црвене коверте су често украшене златним кинеских знаковима као што су срећа и богатство. Варијације црвених коверта укључују црвене коверте са ликовима из цртаних филмова (када се поклања деци) и црвених коверата из продавница и фирми које садрже купоне и бонус поклоне.
За разлику од западних честитки, се обзиром на традиционални празник Кинеске Нове године честитке потписују десно, лева страна остаје празна.


УЛОГА ХРАНЕ ТОКОМ КИНЕСКЕ НОВЕ ГОДИНЕ

Имајући у виду значај хране у кинеској култури није изненађујуће да храна игра главну улогу током прославе Кинеске Нове године. Током двонедељног славља служе се "просперитетне" намирнице.

Симболизам кинеске хране

Оно што даје одређеној храни симболичан значај се заснива на изглед. На пример, послуживање целе кокошке током сезоне кинеске Нове године симболизује породично заједништво. Резанци представљају дуг живот, старо сујеверје каже да је сећи их - лоша срећа. Шкољке и пролећне ролнице симболизује богатство; шкољке због њихове сличности са бујоном а пролећне ролнице јер је њихов облик сличан златним полугама.

С друге стране храна може имати посебан значај током кинеске Нове године због имена намирнице које звучe благодатно. На пример кантонски реч за салату звучи као растуће богатство тако да је врло уобичајено да се служи салата са другом храном која има значење среће. Мандарине и поморанџе су заузеле место током кинеске Нове године јер изговорено реч за мандарину и наранџу звучи попут среће и богатства.

Вечера такође укључује месо и рибу као и све врсте поврћа. Риба такође игра велику улогу у свечаним прославама. Реч за рибу је "Ју" звучи као жеља исказана за изобиљем. Као резултат тога је уобичајено да се служи риба на крају вечерњег оброка што симболизује жељу за обиљем у години која следеи. За додатну симболику, риба се служи цела са главом и репом који симболизују добар почетак и завршетак за наредну годину.

Слаткиши су такође неопходни јер симболизују сладак живот у предстојећој години. Торте као што је лепљиви пиринчани колач имају симболику на многим нивоима. Њихова сласт симболизује богат, сладак живот, док слојеви симболизују подизање изобиља у следећој години. Округли облик означава породично окупљање. Јести неке од ових намирница симболизује богатство, просперитет, срећу и добро здравље и представља наду да ће их те особине пратити у новој години.
Сто за којим се седа је округао а број јела је такође важан. Тај број је увек паран као што је шест, осам или десет, што значи гладак пут улажења у нову годину, али и просперитет. У новије време је уобичајено новогодишњу вечеру упражњавати у ресторан.

Што се тиче десерта од времена Сонг династије (960 - 1279) је уобичајено током празника Нове године спремати Кинеске Новогодишње кнедле Јуаншиаопиринчане кнедле ткз. јуаншиао. Оне се служе ујутру првог дана Нове године у јужном делу земље. Али у већини места оне се служе током целог празника Нове године. Њихов округли облик симболизује окупљену и сложну породицу.

Становници северне и јужне Кине имају различите навике у исхрани и начин прављења пиринчаних кнедли. У јужном делу земље пиринчане кнеделе се називају Тангиуан. Праве се као и остале традиционалене кнедле. Тесто се састоји од лепљивог пиринчаног праха а за надев се користе разни састојци као нпр: паста од пасуља, смеђ шећер и све врсте вођа и ораха. На северу Кине пиринчане кнедле називају јуаншиао.
На интернету се могу наћи разни рецепти за прављење ових кнедли
На видео запису испод се може погледати начин прављења јуаншиао на северном делу Кине.


Традиционална култура

Културолошке финесе које су окарактерисале Кину вековима

ТРАДИЦИОНАЛНА КИНЕСКА МЕДИЦИНА

НАЈУНЧИКОВИТИЈЕ ВЕЖБЕ ЗА ЗДРАВЉЕ У 20/21 ВЕКУ - ЧИГОНГ ЗВАН ФАЛУН ДАФА
¤ Једноставне вежбе које се могу радити у групи или индивидуално. Традиција преношена вековима с колена на колено ! ¤