Biser do Bisera

КИНА 20-ог ВЕКА


     30.11.2013

Заједно 2007

Стани поред мене

Суочени са тужном неправдом

Заједно, наш глас
нек' у миру  позове на:

Окончање мучења,
Окончање убијања,
Заустављање прогона!

Некa cаосећање расте у нашим срцима

Заједно у миру, нашим гласом направимо разлику. 

~~~~~~~~~~~~~~

Стихови песме посвећени прогону Фалунгонг практиканата у Кини

Свету је потребна Истина, Доброта, Трпељивост
Детаљно ка теми

Најзначајнији кинески празник – Кинеска Нова година

Најзначајнији кинески празник – Кинеска Нова година

2021. је по Кинеском лунарном календару година металног Бика

Светковина траје 15 дана и најдужи је празник у Кини

Poštanska marka izdata na Tajvanu povodom Kineske Nove godine 2021- godine metalnog Bika         

Кинеска Нова година почиње ове (2021) године 12. фебруара другог младог месеца након зимског солстиција, који је био крајем децембра. Кинески луносоларни календар дели неке сличности са хебрејским календаром, који је такође луносоларни. Будући да кинески календар лунарни месец са зимским солстицијумом дефинише као 11. месец, кинеска Нова година обично пада на појаву другог младог месеца после зимског солстиција.
Баш као и Нова година према грегоријанском календару (1. јануара), прослава кинеске Нове године почиње у ноћи пре првог дана Нове године.

Кина прати грегоријански календар за свакодневно пословање, али и даље следи кинески календар за важне празнике, повољне датуме као што су датуми венчања и месечеве фазе.

2021. године, нови месец се је појавио у суботу 12. фебруара. Као и код многих прослава зимског солстиција, симболични мрак ноћи одгањаjy светлост ватромета, лампиона и свећа. Стотине лампиона направљених ручним радом висе на стотинак јавних локација, као симбол доносеће среће у новој години. Ту су и ритуални плесови змаја, разне представе и параде праћене музиком и акробацијама. Весеље се наставља током наредне две недеље, завршавајући посебном прославом фењера, означавајући њиме крај новогодишње прославе.

2021. је према лунарном календару година бика ( 牛年大吉 ) једног од 12 животиња у кинеском зодијаку. Кинески зодијак је понављајући циклус од дванаест година и увек се користе у истом низу.  Сваку од дванаест година представља једна животиња а 2021. је година бика.

У кинеској култури бик се сматра симболом доброте, поузданости и напорног рада. За људе рођене у години бика каже се да су природне вође, поуздани, они на које се може ослонити, стрпљиви, ведри и економични. Такође могу бити тврдоглави.

Добре особине бика се могу наћи не само у кинеском зодијаку.  Бик је вековима био заступљене у религији, уметности, књижевности и популарној култури широм источне Азије. Поштован је због његовог значаја у пољопривреди. У Кини се сматра чврством животињом јаке снаге која је повезана са жетвама и плодношћу.

Poštanska marka izdata u Tadžikistanu povodom Kineske Nove godine 2021 -godine metalnog bikaКао део новогодишњег ритуала којим су обележавали почетак пролећа су људи у прошлости  правили бика од блата, ударајући га прутовима. Такође се веровало да постављање металне статуе бика на дно реке може спречити поплаву.
Древна кинеска уметност фенгшуи, која усклађује људе са околином користећи енергетске снаге, такође сматра ову животињу повољном, што је бику дало репутацију да остварује жеље. Бик је једна од најчешћих животиња које се налазе у корејским пословицама. Осликан је изузетно позитивно, приказујући животињу са особинама попут марљивости, захвалности и оданости.
Сматра се алтруистичним због велике услужности човечанству.


Како се код сељачких породицама у давним временима подразумевало да су често продавале бика да би платиле школовање сина, бик се такође представља као предмет велике вредности.
"они који украду колац украшће и бика" је једна од најпознатијих пословица у Азији.

 Пословице у вези бика/вола:

 - Ко подмазује колица, помаже воловима.
 - Многи могу да воде волове, мало њих зна орати.
 - Нису велики волови ти који најбоље одраде дневни посао.
 - Човек мора да оре с оним воловима које има.
 - Природа потеже јаче од седам волова.
 - Стари волови газе чврсто.
 - Ко оре младим воловима прави криве бразде.
 - Људи не познају све своје мане, волови сву своју снагу.

Традиционална култура

Културолошке финесе које су окарактерисале Кину вековима

ТРАДИЦИОНАЛНА КИНЕСКА МЕДИЦИНА

НАЈУНЧИКОВИТИЈЕ ВЕЖБЕ ЗА ЗДРАВЉЕ У 20/21 ВЕКУ - ЧИГОНГ ЗВАН ФАЛУН ДАФА
¤ Једноставне вежбе које се могу радити у групи или индивидуално. Традиција преношена вековима с колена на колено ! ¤