Biser do Bisera

КИНА 20-ог ВЕКА


     30.11.2013

Заједно 2007

Стани поред мене

Суочени са тужном неправдом

Заједно, наш глас
нек' у миру  позове на:

Окончање мучења,
Окончање убијања,
Заустављање прогона!

Некa cаосећање расте у нашим срцима

Заједно у миру, нашим гласом направимо разлику. 

~~~~~~~~~~~~~~

Стихови песме посвећени прогону Фалунгонг практиканата у Кини

Свету је потребна Истина, Доброта, Трпељивост
Детаљно ка теми

Кинеска Нова година 2023 - година ЗЕЦА

Кинеска Нова година 2023 - година ЗЕЦА

19. 01. 2023.
Лунарна Нова година је важан празник за многе азијске заједнице широм света. Првенствено је славе људи кинеског, корејског, вијетнамског, тибетанског, монголског, малезијског и филипинског порекла. У овим различитим културама постоје многе традиције за одзвањање Нове године и призивања среће и Kineska Lunarna Nova godina 2023 u znaku zeca.просперитета. У време прославе уобичајене су параде и такмичења за плесаче, акробате и музичаре.
Прослава Лунарне Нове године кулминира у ноћи првог пуног месеца након Лунарне Нове године, у кинеској култури познатог као прослава лампиона.
Особине и атрибути личности често се повезују са људима рођеним у години одређене животиње из лунарног зодијака. Верује се да су романтична компатибилност, пут каријере и изгледи за здравље такође повезани са нечијим рођенданским знаком.
2023. је година воденог Зеца.
Година воденог зеца почиње 22. јануара 2023. и завршава се 9. фебруара 2024.
Зец је на четвртом месту у 12 месечном циклусу кинеских хороскопских знакова.
12 зодијачких животиња су: пацов, бик, тигар, зец, змај, змија, коњ, коза, мајмун, петао, пас и свиња.
Зец је симбол дуговечности, мира и просперитета у кинеској култури, тако да се предвиђа да ће 2023. бити година наде.

Према легенди, зец је био поносан својом брзином - чак и арогантан. Био је комшија са биком и шалио се на рачун бикове спорости. Једног дана Цар жада је рекао да ће редослед зодијака бити одређен редоследом којим су животиње стизале на његову гозбу.
Зец се упути раном зором. Али када је стигао тамо, није било других животиња. Мислећи да ће очигледно бити први, маче се на страну и задрема. Међутим, када се пробудио, већ су стигле још три животиње. Једна од њих је био бик на кога је увек гледао са висине.        

  
Crtez sa: Chinese Language InstituteПрема једној старој будистичкој легенди:

Цар Жада се маскирао у сиромашног, изгладнелог старца и тражио храну од мајмуна, видрe, шакала и зеца. Мајмун је сакупљао воће са дрвећа, а видра је хватала рибу из реке. Шакал је донео гуштера и лонац млека.

Међутим, зец је могао само да скупља траву. Знајући да се трава не може понудити човеку као храна, одлучио je да принесе своје тело и жртвује се скачући у ватрy коју је човек запалио.

Некако, међутим, није изгорео - и сиромашни гладник се изненада показа као велики цар Жада. Дубоко дирнут несебичном жртвом зеца, oн му je додели место у Месечевој палати где је постао познат као Зец од жада.


У кинеској култури, зечеви представљају месец. Неки кажу да је то зато што месечеве сенке личе на зеца. Други кажу да је то због чистих карактерних особина зеца.

Зечеви су осетљива створења која придају велики значај миру и спокоју.
Зец је такође знак који указује на дуговечност и богатство. Особе рођене у знаку зеца су обично надарене и веома амбициозне.
За оне рођене у години зеца каже се да су елегантни, грациозни и љубазни. Ружичаста, црвена и љубичаста су срећне боје за зечеве.
Зечеви су веома тактични и могу током преговарања да јасно да преговарају о уговорима. Они су пријатни дружељубиви људи, пажљиви и са пуно осећања према другима. Зечеви знају како да се носе са несугласицама и никада неће бити под стресом. Вољени су због њихове хладне понизности.
Па ипак, када ситуација постане тешка, зец ће побећи и препустити проблем другима.

Зечеви су такође преосетљиви и претерано сентиментални. Они имају тенденцију да постану нерасположени и имају тиху лукавост испод свог меког крзна. Мисле да су опрезни, али у стварности воле да компликују ствари. Често се упуштају у најгори сценарио.

Мушке зечеве карактерише то што се према људима увек опходе љубазно уз пријатељски осмех који чини да се људи осећају веродостојно и искрено. Када се суоче са потешкоћама, никада се не обесхрабре, већ остају упорни у настојању да пронађу решења. То значи да на крају постижу завидан успех.
Женске особе рођене у знаку зечева су персонификоване на следећи начин: осим што изгледају лепо и скромно, имају чисто срце.

Године зеца према кинеском Лунарном календару су:
2023. 2011. 1999. 1987. 1975. 1963. 1951.

Повезани чланци:
Кинеска Нова година - 10 Саветa за слеђење традиције и прославног обичаја

Традиција дочекивања Нове године у Кини

Рачунање година по кинеском календару

Кина не верује ниушта - осим у хороскопе

Традиционална култура

Културолошке финесе које су окарактерисале Кину вековима

ТРАДИЦИОНАЛНА КИНЕСКА МЕДИЦИНА

НАЈУНЧИКОВИТИЈЕ ВЕЖБЕ ЗА ЗДРАВЉЕ У 20/21 ВЕКУ - ЧИГОНГ ЗВАН ФАЛУН ДАФА
¤ Једноставне вежбе које се могу радити у групи или индивидуално. Традиција преношена вековима с колена на колено ! ¤