Biser do Bisera

КИНА 20-ог ВЕКА


     30.11.2013

Заједно 2007

Стани поред мене

Суочени са тужном неправдом

Заједно, наш глас
нек' у миру  позове на:

Окончање мучења,
Окончање убијања,
Заустављање прогона!

Некa cаосећање расте у нашим срцима

Заједно у миру, нашим гласом направимо разлику. 

~~~~~~~~~~~~~~

Стихови песме посвећени прогону Фалунгонг практиканата у Кини

Свету је потребна Истина, Доброта, Трпељивост
Детаљно ка теми

Кинески изуми - Папирни змајеви


Кинески изуми

Папирни змајеви

09. 05. 2017Papirni zmajevi na Havajima (Lahaina) Slika sa web stranice www.hawaii.com
Израда и пуштања у ваздух папирних змајева је кинеска традиција која сеже 2.000 година уназад.
Ова традиционална игра је постала нека врста спорта веома популарна међу кинезима. Папирни змајеви се сматрају најранијим летећим објектима човечанства, изум пореклом из Кине.
Легенда каже да је у периоду Пролећа и Јесени познати мајстор градитељ Лу Бан, направио птицу у облику дрвеног змаја која је могла летети ваздухом. Након тога, папир је коришћен за прављење змајева због чега је остао назив "папирни змајеви"
Почевши током династије Хан, змајеви су коришћени за мерење и слање порука. Увезени су у Кореју и Јапан у време династије Kinezi spremaju svoj  majstorski rad za poletanjeТанг. Током пет династија звук бамбуса је повезиван са папирним змајем, и звуком инструмента џенг – такву врсту звука је производио папирни змај под налетом ветра. Летећи папирни змајеви су тек током династије Сонг постепено постали забавна игра међу људима, а у разним европским земљама је уведен током династије Јуан.
Једна од најранијих употреба папирнатих змајева билa је у риболову, Змај би вукао конопац са кукама и мамцем што је омогућило да се пеца на местима далеко од обале.


Постоји велики низ различитих дизајна папирних змајева, неки су три димензионални већина равних површина и често се праве у облику створења као што су: птице, слепи мишеви, лептири, змајеви итд. Величина варира енормно, реп може бити неколико стотина метара дугачак. Међутим, већина дизајна има заједнички основни оквир направљен од савијеног бамбуса.

У Кини се током државних празника у парковима могу видети шарени змајеви како виртуозно плове ваздухом. Традиционална сезона пуштања змајева почиње на прослави чонгианг, октобра месеца. У пролеће у време прославе чингминг су пуштани змајеви са порукама преминулима. Једно од веровања је да ако се искида конопац то се сматра као да је лоша срећа одлетела са змајем.
 
Највећи фестивали пуштања папирних змајева у Кини се организују у Пекингу, Веифангу и Тиањину. Они приређују годишња такмичења која привлаче љубитеље из многих земаља.
Festival u Australiji - Adelaide

Традиционална култура

Културолошке финесе које су окарактерисале Кину вековима

ТРАДИЦИОНАЛНА КИНЕСКА МЕДИЦИНА

НАЈУНЧИКОВИТИЈЕ ВЕЖБЕ ЗА ЗДРАВЉЕ У 20/21 ВЕКУ - ЧИГОНГ ЗВАН ФАЛУН ДАФА
¤ Једноставне вежбе које се могу радити у групи или индивидуално. Традиција преношена вековима с колена на колено ! ¤