Biser do Bisera

КИНА 20-ог ВЕКА


     30.11.2013

Заједно 2007

Стани поред мене

Суочени са тужном неправдом

Заједно, наш глас
нек' у миру  позове на:

Окончање мучења,
Окончање убијања,
Заустављање прогона!

Некa cаосећање расте у нашим срцима

Заједно у миру, нашим гласом направимо разлику. 

~~~~~~~~~~~~~~

Стихови песме посвећени прогону Фалунгонг практиканата у Кини

Свету је потребна Истина, Доброта, Трпељивост
Детаљно ка теми

Традиционална кинеска одећа

Традиционална кинеска одећа

03. 04. 2019

У традиционалној кинеској одећи  постоје 5 кључних варијација - xанфу, Танг стил, ћипао, чеонгсам ношња.Tradicionalna kineska nosnja-Modna revija Nwe Tang Dinasty televiyije u Njujorku

У древној Кини није било модних ревија. Традиционална кинеска одећа била је резултат естетског укуса и друштвених обичаја.

Она је варирала историјски, регионално и кроз социјалну хијерархију. Скоро свака династија је имала своју јединствену одећу, од које су неке заиста изванредне.


                                                                                    
Генерално, традиционална кинеска одећа имала је две основне форме: одећу са доњим делом и одећу скројену у једном комаду.

Крој

Традиционална кинеска одећа обично је прихватила раван рез и била је слободна. Нагласак је такође на свеукупну хармонију одеће.

Боје

У свакодневном животу људи обично носе одећу светле боје. Ношење одеће црвене, јарко жуте и љубичасте боје је увек припадало искључиво цару и царској породици. Обичан свет је углавном носио одећу црвене боје на свадбама. Осим тога, бела одећа се носила на сахрани.Што се тиче жена, само царица или званичне даме су могле носити праву црвену боју док је за конкубине била забрањена.

Женска одећа је била разноврснија од одеће за мушкарце. У поређењу са мушком одећом, женска одећа је имала више украса, предмета и стилова.

Материјал

На самом почетку, древни Кинези су своја телa покривали само лишћем. Како се развој пољопривреде повећавао, појављивало се више одевних материјала. У каснијим годинама, ланено платно, памук и свила били су истакнути материјали. За време династије Минг (1368–1644) према владиној политици физиократије и ограничавања пословања, привредницима је било забрањено да носе свилену одећу, чак и ако су били богати.

Дводелна одећа

Одећа горњег дела тела, која се састојала од  ји (yi衣 горњег дела) и чанг-а (chang (裳 доња хаљине) била је најранији облик одеће забележе у кинеским документима. За ову одећу из два дела се каже да потиче из легендарне Хуангдијеве владавине (2697–2597. п.н.е) Ји се односи на било коју отворену хаљину коју носе оба пола, где је десна страна била омотана преко леве стране, а шанг се односи на било коју сукњу коју носе оба пола, истакнуту појасом који виси са стране.Han dinastija stil odece Crtez sa: Interact China-WorldPress.comЈедноделна одећа

Једноделна одећа названа је шенји (дубока хаљина) и може се пратити до касне Џоу династије (1046-221. п.н.е.) Ји и шанг су ушивени као један комад иако су одвојени. Шенји је широко прихваћен од стране разних династија током кинеске историје. Сматрала се је формалном хаљином у династији Хан (206. п.н.е - 220.) и још увек има велики утицај на савремену једноделну одећу.

Свака земља на свету има своју јединствену традиционалну одећу којом се људи географски разликују једни од других те је то тако и са Кином. Најпознатији стилови традиционалне кинеске одеће: Ханфу, џонгшан одело (Мао одело) Танг ношња и чеонгсам (ћипао) су четири најкарактеристичније врсте традиционалне кинеске одеће.

Ханфу
Ханфу (Хан одећа - већина становника Кине је Хан националности) представник је једне од најстарије кинеске традиционалне одеће. Легендарно,  пре више од 4.000 година је Хуангдијева супруга Леи Цу, направила тканину од свиле. Непрестано је унапређивана током неколико династија. До династије Хан, владајућа класа је усвојила и снажно промовисала Ханфу. Тада је постала национална одећа народа Хан. Такође је имала далекосежан утицај на суседне азијске земље, као што су Кореја, Јапан и Вијетнам.

Џонгшан одело
Џонгшан одело, у иностранству такође познато и као Мао одело је врста мушке одеће. Први га је заговарао др. Сун Јат-сен  Chongshan odeloнакон оснивања Републике Кине 1912. године. Касније након што је председник Мао виђен да се у њему јавно појављује више пута, ова одећа је добила име "Мао одело".

Танг стил
Танг одећа се често односи на тип кинеске јакне, а не на одећу династије Танг (618–907) Ово име је дошло од прекоморских Кинеза.

Како је Танг империја у свету била позната по својој просперитетност и моћи, странци су назвали прекомKasna Tang dinastijaорске кинезе "Танговцима", а одећу коју су носили називали су "Танг стил"
Чеонгсам
Чеонгсам (ћипао) еволуирао је из женског ланца манчуа (дуге хаљине) династије Qipao
Чинг (1644–1912) Људи из Манџу етничких група су такође звани Ћи народом од стране Хан кинеза; стога је њихова дуга хаљина добила име ћипао (ћи хаљина)


У давна времена, тунике су били тренд у Кини. Многи људи су носили тунике. Могло се је видети да се жене шетају около у дугим туникама које су досезале до тла. Биле су другачије од мушких који су носили тунике које су биле краће.
Тунике за Kimono žaketмушкарце досезале су само до колена. Сиромашни људи су ткали одећу од конопље, док су богати носили свилену. Такође се је за одређене прилике носила добро израђена и дизајнирана туника.Делови текста преведени са:

https://www.chinahighlights.com
Традиционална култура

Културолошке финесе које су окарактерисале Кину вековима

ТРАДИЦИОНАЛНА КИНЕСКА МЕДИЦИНА

НАЈУНЧИКОВИТИЈЕ ВЕЖБЕ ЗА ЗДРАВЉЕ У 20/21 ВЕКУ - ЧИГОНГ ЗВАН ФАЛУН ДАФА
¤ Једноставне вежбе које се могу радити у групи или индивидуално. Традиција преношена вековима с колена на колено ! ¤