Biser do Bisera

КИНА 20-ог ВЕКА


     30.11.2013

Заједно 2007

Стани поред мене

Суочени са тужном неправдом

Заједно, наш глас
нек' у миру  позове на:

Окончање мучења,
Окончање убијања,
Заустављање прогона!

Некa cаосећање расте у нашим срцима

Заједно у миру, нашим гласом направимо разлику. 

~~~~~~~~~~~~~~

Стихови песме посвећени прогону Фалунгонг практиканата у Кини

Свету је потребна Истина, Доброта, Трпељивост
Детаљно ка теми

Чигонг Буда школе - Фалун Дафа

Чигонг Буда школе  - Фалун Дафа познат и као Фалун Гонг

11. 07. 2012

Мада је Фалун Гонг - комбинација вежби, медитације и моралног начина живота, веома једноставан за научити и разумети, ипак дели много сличних димензија и са кинеском уметношћу којa има древно порекло.

Прво и најважније, Фалун Гонг се може сматрати праксом - као нешто што се радиPraktikanti čigonga Falun Dafa formiraju kineski karakter Falun Dafa 2005 god. na Tajvanu-slika sa en.minghui.org активно. Пракса је изграђена да доведе до позитивних промена или ојача оно што је већ добро у телу, уму и духу.

Код практиковања Фалунгонга о телу се води рачуна пре свега кроз редовну праксу четири чигонг вежбе и медитације. Чигонг вежбе, популаризоване 1980, након кинеске културне револуције, по форми личе помало на таичи, углавном делујући на тело на исти начин - на енергетском нивоу.

Фалунгонг уравнотежују тело на енергетском нивоу уклањањем блокада и нечистоћа које би могле утицати на здравље и благостање. Својом јединственом формом пракса третира на дубљим нивоима, најосновнија порекла болести и физичке патње (то јест материјала који се још и назива лоша карма) Медитација олакшава ове промене јер ојачава функцонисање процеса суптилније праксе специфичне за тело и ум.

Неколико здравствених студија, укључујући и врхунске прегледе контролисаним клиничким истраживањима у здравственим установама је почело да истражује и потврђује позитивне ефекте, а не ретко и спектакуларне здравствене промена које људи приписују пракси. Описане су користи при практиковању које обухватају значајно повећање енергије и смањење умора, боље здравље, већу отпорност на болести, боље спавање, емоционалну равнотежу, смиреност, позитиван животни став, побољшање социјалних односа, већy самосвесност, продубљено схватање животног значаја и духовну узвишеност.

Вежбе и медитацију могу практиковати људи свих узраста, физичког стања или грађе и веома су флексибилнe у погледу захтева а вежбању се може посвети пар минута у било које време дана, било где, или по жељи до трајања неколико сати. Често, људи воле да их практикују са другима у групи, у тихом окружењу попут парка.

Вежбе се предају волонтерски и увек су бесплатне или се могу научити следећи упуства на видеу (овде се могу погледати и скинути за употребу - www.falundafasrbija.org )

Ове карактеристике су вероватно играле улогу у феноменалан раст Фалунгонга у Кини.

Али, поред физичког аспекта Фалунгонг вежбања, важан је нагласак на дух и карактер по чему се пракса разликује од било које друге.

Фалун Гонг поседује будистичку природу и садржи у свом учењу тежњу ка узвишењу, може се рећи духовном савршенству - или "просветљењу", како се то назива у Азији. Азијска духовна дисциплина ове врсте често се виде као начин "унутрашње култивације" или "само-култивације" и важан је део традиционалне кинеске културе. У ову категорију се убрајају разне праксе таоистичке, будистичке и конфучијанска.

У сржи Фалунгонга су вредности истине, добродушности (саосећања) и толеранције (трпељивост, издржљивост) или кинески Џен-Шан-Жен (真﹑善﹑忍) Пракса учи да су ово најосновније особине самог универзума, као што је објашњено у књизи Џуан Фалун, која служе као водич у свакодневном животу и пракси.

Кроз сталну праксу и посвећеност практикант Фалунгонга има за циљ да постигне стање несебичности, проницљивости и повећања свести, унутрашње чистоте и равнотеже - карике онога што би се могло назвати правим здрављем.

Иако Фалун Гонг тежи унутрашњој трансформацији особе, у пракси међутим резултати се виде споља као позитивне промене у друштвеној околини до те мере да практикант као члан породице постаје више толерантан, као радник на радном месту савестнији, као члан друштвене заједнице великодушнији и тако даље.

Међутим, место праксе је увек појединац, и као такве лекције се не сматрају моделом за друштвене или политичке промене, које се могу применити на друге или на свет.
 

Ипак зашто се кинески режим у тој мери супроставља Фалун Гонгу ?
 

Кроз пет хиљада година кинеске историје, друштво у целини верује у постојање богова и било је вођено значајним верама. 1966 године је у Кини почела културна револуција и суштински елиминисала у умовима људи веровање у постојање богова. Велики дух комунистичке партије је био увезен у Кину погоном преко насилне кампање, и иницирањем новог комунистичког учења са принципом да једном броју контролираних људи морају бити елиминисани њихова свест и њихова вера. Увођењем идеја да бог не постоји да је комунистичка партија била Бог и може да контролише Небо и Земљу од 1966. до средине седамдесетих година на стотине хиљада храмова је уништено у Кини.

Дакле, сада у Кини постоји вера у атеизам, и једно друштво заиста атеистичко, они имају своју верe - будизам, таоизам и хришћанство, али религије су приморане да се закуну верности комунистичкој партији изнад њиховог веровања у бога, тако да је свака религија у Кини данас под контролом кинеске комунистичке партије. Ако нисте контролисани од комунистичке партије онда сте забрањени и означени као јеретици, а ви сте прогоњени.

Али када се је културна револуција завршила, влада је почела да брине јер уклањањем вере људи су почели су да се разбољевају и 80-их година влада је почела да поново уводи неке од древних кинеских блага из прошлости као што су Таичи и Чигонг, до тада праксе упражњавања култивирања и духа и тела, али од тада је дозвољен само физички облик и лечење. Режим не дозвољава духовни аспекат.

1992 године оснивач Фалун Гонга, Ли Хонгџи представио је Фалун Гонг у Кинy, враћајући не само систем вежби за лечење и благостање, већ и култивирање ума, тако да је то комплетан метод култивације ума и тела. Од 1992 до 1994 год. Фалун Гонг је веома поштован у Кини. Комунистички режим је дао своју подршку да се Фалун Гонг наставе одвијају широм Кине. Фалун Гонг је добио титулу школе водећег чигонга 1992 и 1993 и Биро за јавну безбедност (донекле еквивалентан америчком ФБИ) похвалио је Фалун Гонг за врлине доприношењу потискивања борбe против криминала у друштву.

Фалун Гонг се проширио широм Кине брзином којој није било премца у историји и то све до 1994, када је комунистичка влада пришла оснивачу Фалун Гонга и предложила да се почне са убирањем новца, јер то учење је толико моћно и популарно. Али на овај предлог је оснивач Фалун Гонга одговорио негативно јер духовна пракса за људе није на продају. Дакле, он се повукао из руку комунистичке партије да на неки начин контролише таичи и чигонг када је комунистичка партија почела да напада праксу.

У јулу 1999, Кинеска комунистичка партија је покренула кампању незаконитог хапшења, насиља и пропаганде са намером да елиминише праксу.

23 јануара 2001, смртоносни превара је била изведена на тргу Тијенанмен (влада је инсценирала самоспаљивање Фалунгонг практиканата на тргу и јавно пренослила ТВ снимке тог акта) Започета је кампања насилне пропаганде с циљем да оправда прогон Фалун Гонга и међу становништвом већ изазване симпатије према пракси, претвори у мржњу. Великом броју кинеских грађана који га је практиковао ККП је започела испирати мозак. На подстицај комунистичке партије, пет особа је жртвовано самоспаљивањем, под оком пре тога већ постављених камера. Кинески државни медији одмах су без икаквог истраживања тврдили да су ови људи били приврженици Фалунгонга наведени на самоубиство праксом. Два учесника самоспаљивања је умрло од саможртвовања. Овај догађај је коришћен да се окрене јавно мњење против Фалунгонга и оправда масовно затварање и мучење њених чланова.

4. фебруара 2001, дописник Вашингтон Пост-а Филип Пана посетио је родни град двоје умрлих учесника самоспаљивања на Тјенанмен тргу и открио да никада нису вежбали Фалун Гонг (faluninfo.net/article/634/?cid=67) Упркос чињеници да ти људи који су се жртвовали нису Фалунгонг практиканти, непрекидно емитована пропаганда сваке вечери на телевизијским екранима и понављањeм више пута у медијима је ефикасно промовисана мржња и неповерење према овој групи практиканата Фалунгонга у Кини. Извештаји илегалних затварања, мучења и убиства Фалун Гонг практиканата су почела да се знатно повећавају изазивајући међу кинеским становништвом све већи осећај збуњености. Kампања да се "искорени" Фалун Гонг је кинеском становништву наметнула равнодушност или чак подршку прогона мржњом.
Енглеска верзија: http://faluninfo.net/article/837/

Кампања је од тада порасла по обиму и насиљу, милиони који практикују Фалун Гонг су у притвору или послати у радне логоре без икаквог судског процеса. Верификовано је 4.828 смртних случајева a више од 63.000 случајева мучења у полицијском притвору. http://faluninfo.net

Од 2006 год. до сада врше се сукцесивна истраживања о постојању жетве органа живим Фалун Гонг практиканата у Кини. Тим за истраживање насилног одузимања органа над Фалун Гонг практикантима канађана Дејвид Матаса* и Дејвид Килгора** одбацује тезу кинеских власти, да органи који се користе у трансплантацијама долазе од погубљених затвореника, због разлике између броја изведених погубљења и броја трансплантација. Они закључују да су између 2000. и 2005 године Фалун Гонг практиканти извор 41.500 трансплантација. http://organharvestinvestigation.net

Извештај на српском језику о истраживању oдузимања органа Фалун Гонг практикантима: http://organharvestinvestigation.net/report0701/report20070131-serbian.pdf

Коалиција за истраживање прогона: https://en.wikipedia.org/wiki/Coalition_to_Investigate_the_Persecution_of_Falun_Gong

*Дејвид Матас је адвокат за имиграцију, избеглице и међународна људска права са приватном канцеларијом у Винипегу.

**Дејвид Килгор је бивши посланик и бивши канадски државни секретар за подручје Азије и Пацифика.

__________________________________________________________________ 

ЕВРОПСКИ ПАРЛАМЕНТ  О НАСИЛНОМ ОДУЗИМАЊУ ОРГАНА:

На парламентарном састанку 12 децембра 2013. је eвропски парламент у Стразбуру усвојио резолуцију о престанку насилног одузимања органа затвореницима савести и Фалун Гонг практикантима. 

Доношењем ове резолуције ЕУ захтева од свих земаља чланица да јавно осуде злоупотребе трансплантација у Народној републици Кини. Скупштина такође позива на свеобухватну и транспарентну истрагу праксе трансплантације у Кини. Резолуцијом се позивају ЕУ и чланице њених држава да јавно осуде кршење начела трансплантације органа у НРК те да се подигне свест грађана који путују у НРК о том питању. Она такође позива ЕУ да спроведе потпуну и транспарентну истрагу пракси трансплантација у НРК.

Парламент је као једну од тачака расправе навео и "неприхватљивост" кинеског плана да се до 2015. постепено обустави "жетва органа од затвореника" те се стога "Кина позива да одмах оконча праксу узимања органа од затвореника савести и припадника верских и етничких мањина"

Резолуцијом се такође захтева "хитан прекид већ 14 годишњег прогона духовне праксе Фалун Гонг од стране КПК, и хитно ослобађање свих Фалун Гонг практиканата и других затвореника савести"

Резолуција на енглеском језику: 
http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?pubRef=-//EP//TEXT+TA+P7-TA-2013-0603+0+DOC+XML+V0//EN&language=EN

Резолуција на хрватском језику: 
http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?pubRef=-//EP//TEXT+TA+P7-TA-2013-0603+0+DOC+XML+V0//HR

5 маја 2022. је Европски парламент усвојио резолуцију против вађења органа у Кини

ПДФ текст на енглеском:
https://www.europarl.europa.eu/doceo/document/TA-9-2022-0200_EN.pdf

_________________________________________________________________________________________________

Више о самој пракси, искуства са практиковањем,истраживање научника о пракси чигонга званог Фалун Дафа.

ИСКУСТВА ПРАКТИКОВАЊА ФАЛУН ГОНГА
и излечених болести практиковањем

ка чланцима →

_________________________________________________________________________________________________

Vežbanje Falun Gonga Tajvan 2000 godine Vežbanje Falun Gonga na Tajvanu 2005 godine Vežbanje Falun Gonga 2006 - Tajvan
Džakarta -Indonezija 2007 vežbanje Falun Gonga Vežbanje Falun Gonga u Australiji

                            Вежбање Фалунгонга у разним земљама

                            слике са www.clearharmony.net

Традиционална култура

Културолошке финесе које су окарактерисале Кину вековима

ТРАДИЦИОНАЛНА КИНЕСКА МЕДИЦИНА

НАЈУНЧИКОВИТИЈЕ ВЕЖБЕ ЗА ЗДРАВЉЕ У 20/21 ВЕКУ - ЧИГОНГ ЗВАН ФАЛУН ДАФА
¤ Једноставне вежбе које се могу радити у групи или индивидуално. Традиција преношена вековима с колена на колено ! ¤