Biser do Bisera

КИНА 20-ог ВЕКА


     30.11.2013

Заједно 2007

Стани поред мене

Суочени са тужном неправдом

Заједно, наш глас
нек' у миру  позове на:

Окончање мучења,
Окончање убијања,
Заустављање прогона!

Некa cаосећање расте у нашим срцима

Заједно у миру, нашим гласом направимо разлику. 

~~~~~~~~~~~~~~

Стихови песме посвећени прогону Фалунгонг практиканата у Кини

Свету је потребна Истина, Доброта, Трпељивост
Детаљно ка теми

Јин и јанг - древна кинеска филозофија о дуалитету

БАШТИНА

                                Јин и јанг - древна кинеска филозофија о дуалитету

20. 06. 2022.
Jin i jang je za Kineze osnovni princip domaćinstva

Јин и јанг је древна кинеска филозофија која  нас подсећа да је равнотежа кључ просперитета.

Балансирајући супротстављене али комплементарне силе јина и јанга у нашим модерним животима можемо постићи виталније и одрживије здравље”

Теорија иза симбола јина и јанга

Теорија јина и јанга је филозофски оквир који описује оно што су кинези дуго посматрали у природи и материјалном свету. У древној кинеској филозофији jин и jанг је концепт дуализма; све ствари имају два аспекта: Јин аспект и Јанг аспект; ништа није скроз добро или скроз лоше. Ова два квалитета се супротстављају а истовремено се допуњују. Јин и Јанг морају нужно садржати могућност супротстављања и промене; раздвајање, интеракцију и спајање. Јин и jанг стварају једнo другo, контролишу једнo другoг и трансформишу се једно у друго-оно што ствара физички свет.
Такође игра кључну улогу у традиционалној кинеској мисли о здрављу и људском телу.
За древне Кинезе, енергија животне снаге „чи“ је основна енергија која даје живот свим физичким стварима. Физички свет је свет чи вибрације, наизменичност између јин и јанг енергија, производећи све физичке ствари. Јин и јанг су две половине које међусобно чине целину чи-ја. Мешање двеју енергија чини живот могућим. Када је енергија животне снаге на одговарајући начин избалансирана између јина и јанга она тече глатко одржавајући и промовишући добро стање физичког и емоционалног здравља. Нажалост, стрес данашњег начина живота има тенденцију да негативно утиче на проток чи-ја и стога штети нашем здрављу и благостању.
Изражено терминима западне медицине, равнотежа јин/јанг може се схватити као равнотежа аутономног нервног система  Аутономни нервни систем је део целокупног нервног система, који делује углавном несвесно и аутоматски и утиче на многе функције органа као што су откуцаји срца, варење, брзина дисања и сексуално узбуђење. Састоји се од симпатичког (jанг) и парасимпатичког (jин) нервног система, који су увек у функцији. Ова два дела нашег нервног система морају бити у балансу да би се постигла равнотежа аутономног нервног система. Понекад је активнији јин део, други пут јанг део и на тај начин наше тело остаје у уравнотеженом и хомеостатском квалитетном здравом стању.

Наш симпатични нервни систем (јанг део) се активира када се нађе у опасној ситуацији или када је под стресом и доводи организам у стање „бежати или се борити“ Парасимпатикус (јин део) регулише наше функције „одмора и варења” или „храњења и узгајања” Прекомерна стимулација јанг енергије током дугих стресних периода доводи тело у хиперсимпатично стање са соматским, емоционалним и бихевиоралним последицама. Сви знамо да је стрес лош за здравље – али право значење је да је симпатични нервни систем предуго доминантан, да не проводимо довољно времена у парасимпатичком стању и пропуштамо време које нам је потребно за лечење, регенерацију и исхрану тела. Када се то догоди, парасимпатикус је нажалост прегажен. Ако се ово настави дуго времена, симптоми „недостатка јина“ почињу да се појављују као ремећење сна, грчење мишића, осећај фрустрације, стална анксиозност.  Дакле што је уравнотеженији наш аутономни нервни систем тиме смо и јачији и здравији.


Право значење јин и јанга

Јин-јанг представља динамичку равнотежу супротстављених, али комплементарних и међусобно повезаних сила, познатих као чи. Укратко, древни јин-јанг принцип примећује да у свим аспектима физичког света постоји дуалност. Према томе, постоји и елемент нефизичког света — оно што не видимо, али појмимо и осећамо — које нас окружује у сваком тренутку.

Немогуће је знати право порекло јин-јанга иако су симболи који представљају јин-јанг били присутни током неолита (3400 п.н.е.). Јин-јанг је такође представљен у Ји Ћингу или Књизи промена, кинеском тексту за прорицање који датира из 1000–750 п.н.е. а користи се и данас. Написана је од Женг Шуена из Хан династије.
Ова теорија се појављује у литератури током династија Јин и Џоу (1047–256 п.н.е.) утицајног временског периода познатог као почетак конфучијанизма и даоизма. Као таква, теорија јинa и јанга је укорењена у многим филозофским школама.


Међузависност јин-јанга је приказана средишном закривљеном линијом симбола. Модернији јин-јанг симбол има додатак беле и црне тачке што указује на потенцијал за унутрашњу трансформацију. 

Prikaz deljenja univerzuma

Јин-јанг представља универзум који се ствара од хаотичне енергије Вучи и претвара је у ред или Таи Чи—вечити поларитет. Дакле, симбол јин-јанг представља теорију стварања или „велики прасак“. Почиње ни од чега и претвара се у све.

Право значење јин и јанга
Јин-јанг представља динамичку равнотежу супротстављених, али комплементарних и међусобно повезаних сила, познатих као чи.
Укратко, древни јин-јанг принцип примећује да у свим аспектима физичког света постоји дуалност. Према томе, постоји и елемент нефизичког света — оно што не видимо, али појмимо и осећамо — које нас окружује у сваком тренутку.

Немогуће је знати право порекло јин-јанга иако су симболи који представљају јин-јанг били присутни током неолита (3400. п.н.е.) Јин-јанг је такође представљен у Ји Ћингу или Књизи промена, кинеском тексту за прорицање који датира из 1000–750 п.н.е. а користи се и данас. Написана је од Женг Шуена из Хан династије.
Ова теорија се појављује у литератури током династија Јин и Џоу (1047–256 п.н.е.) утицајног временског периода познатог као почетак конфучијанизма и даоизма. Као таква, теорија јинa и јанга је укорењена у многим филозофским школама.

Шта симболизује јин?
Јин аспект јин-јанга представља приземљену енергију - енергију Земље која је пријемчива, хладна и тамна и везана за месец, океане и сенку. Повезује се са женском енергијом.

Жене су повезане са јином јер менструални циклус обично траје 28 дана као и месечев циклус.
На кинеском "суштина" или супстанца која изазива менструацију, назива се Тиан Гуи или небеска вода, која сигнализира трансформацију од девојке у жену са способношћу рађања деце. Када се комбинује са јангом носи потенцијал за живот.

Јин је повезан са зимском сезоном, док је јанг више летњи. Јесен је више јин него лето, али више јанг него зима.
Јин компоненте:
    Контемплација
    Контракција
    Мекоћа
    Мирноћа
    Тихост

Шта симболизује јанг?
Јанг аспект јин-јанга представља сунце: светао је, експанзиван и понекад помало непромишљен. Повезује се са мушком енергијом.
Јанг компоненете:
    Проширење
    Раст
    Топлота
    Покрет
Према принципу јин и јанга, мушкост оличава јанг снагу, која је умерена и уравнотежена јин природом женствености. Без изједначене вредности између супротности, губи се хармонија.
Стога, док се од жена генерално није очекивало да се фокусирају на такмичење са мушкарцима у јавном животу или послу, традиционалне кинеске родне норме су жене виделе као комплементарне а не инфериорне у односу на мушкарце.

Примери јин-јанга:
    Светло и тамно: Концепт јина и јанга може се применити на циклусе светлости и таме.
Јин карактер имплицира сенку докJin i jang svetla i tamna strana svih tvari јанг представља сунце и хоризонт.
    Елементи природе: Теорија јин-јанг може се применити на пет елемената природног света, такође познатих као "Вушинг“ или пет енергетских покрета: дрво, ватра, земља, метал и вода. Као јин и јанг ови елементи постоје у сталном циклусу живота, смрти и поновног рађања.
    Магнети: Магнети су такође пример јин-јанга. Једна страна је "север", друга страна је "југ“
Тек када су ове две стране постављене једна поред друге, могу се синхронизовати.

Шта се дешава када су јин и јанг ван равнотеже?

Јин-јанг је увек упоредни однос. Не можете имати једно без другог: Нешто је увек више јин у поређењу са јангом. Јин-јанг нас подсећа да постоји природни поредак у универзуму а продуктивност долази из хармоније. Када се овај склад наруши, могу настати проблеми и болести.

Ево неколико примера шта се може догодити када јин и јанг нису у равнотежи:
У фенг шуију:
Теорија јин-јанга је представљена у фенг шуију, уметношћу и науци о декорацији. Далеко више од шеме уређења дома, фенг шуи се преводи као ветар-вода, при чему ветар представља јанг a водa, јин.
Када су у вашем окружењу елементи јина и јанга у равнотежи постоји добар проток чи енергије који промовише здравље, добробит и дуговечност. Када је ван равнотеже ваша околина се може осећати устајало и ненадахнуто.
У нашем односу према природи:
Планета је природно у јин-јанг равнотежи. Међутим, као људи ми загађујући природу подижући температуру планете тиме нарушавамо ову равнотежу.
Уништавајући природу у извесном смислу уништавамо себе. Било би боље да прилагодимо свој начин живота тако да буде у складу са годишњим добима и циклусима природе него одупирати им се или се борити против њих.
У кинеској медицини:
Концепт јин-јанг је филозофски оквир кинеске медицине и о њему се говори у “Интерној класици Жутог цара” најосновнијем тексту кинеске медицине. Свим нашим органима и меридијанима је додељена јин и јанг енергија.
У кинеској медицини се одређене болести сматрају чешћим током различитих годишњих доба што одговара јин-јанг дизбалансу у телу.

Како пронаћи равнотежу?

Многи аспекти западне културе нарушавају равнотежу јина и јанга нагињући ка активнијој енергији јанга. Ево неколико начина да успоставите равнотежу, побољшавајући здравље:

1. Дати приоритет одмору.
Остати до касно у ноћ и сагоревати своју енергију и ноћу и дању је активност која је веома јанг-оптерећена. Сваки пут када то урадите, стимулишете симпатични нервни систем, који само појачава вашу енергију и још више продужава неравнотежу.
Временом, превише активности јанга омета биолошки сат тела или циркадијални ритам, што вас може учинити подложнијим болестима.
Треба престати веровати у мит да продуктивност значи стално ширење, повећање учинка, померање граница и превазилажење природних потреба за опоравком, одмором и подмлађивањем. Никада не потцењујте колико је одмор важан за тело и ум.

2. Вежбајте—али не на рачун спавања или застоја.
Вежбање је одличан начин да останете здрави. Али проблеми настају када жртвујемо сан да бисмо се увежбали или након сате провођења испред компјутера пређемо директно на тежак тренинг.
Ови више јанг приступи вежбању су контрапродуктивни. На крају крајева, то су само рецепти за повреде. Уместо тога, покушајте да укључите кретање током целог дана и проверите шта је потребно вашем телу пре него што изаберете вежбу.

3. Једите једноставно и сезонски.
Дијете без масти, шећера и угљених хидрата могу бити веома екстремне и ограничавајуће а неке људе могу довести у кризу или стрес. Уравнотеженији приступ дијети ће изгледати другачије за свакога, али заиста не можете погрешити ако дате приоритет сезонским, минимално обрађеним састојцима хране.

4. Одвојите време за јин активности током дана.
Постајемо толико фокусирани на обављање ствари (јанг енергија) да  често себи не дозвољавамо да прихватамо и прођемо кроз искуство и будемо у садашњости.
Да бисте пронашли равнотежу, чекирајте време у свом распореду за активности које су више јин природе: паузе у дану да опуштено конзумирате храну, радите вежбе дисања, медитирајте и поново се концентришете.
                                                                                                                              
5. Створите умирујућу рутину за ноћни починак                                                                                             

Када сунце зађе, можете још више да одредите приоритет јин активности                                              Хермонија јина и јанга одгаја најлепше цвеће
Планирајте мирне домаће вечере са сезонским зеленилом. Док сунце залази, угасите светла и искључите електронику.
Стекните навику да се купате у опуштајућим купкама а пре спавања размишљате о три ствари за које сте захвални (што пре почнете са оваквим навикама, то боље!) Захвалност је пракса примања и стога је веома јин. Завршавање дана са захвалношћу такође ће вам помоћи да зауставите ментално торокање и подстакнете миран сан.

Делимични делови текста су преведени одавде

Повезани чланци:

Традиционална култура

Културолошке финесе које су окарактерисале Кину вековима

ТРАДИЦИОНАЛНА КИНЕСКА МЕДИЦИНА

НАЈУНЧИКОВИТИЈЕ ВЕЖБЕ ЗА ЗДРАВЉЕ У 20/21 ВЕКУ - ЧИГОНГ ЗВАН ФАЛУН ДАФА
¤ Једноставне вежбе које се могу радити у групи или индивидуално. Традиција преношена вековима с колена на колено ! ¤