Biser do Bisera

КИНА 20-ог ВЕКА


     30.11.2013

Заједно 2007

Стани поред мене

Суочени са тужном неправдом

Заједно, наш глас
нек' у миру  позове на:

Окончање мучења,
Окончање убијања,
Заустављање прогона!

Некa cаосећање расте у нашим срцима

Заједно у миру, нашим гласом направимо разлику. 

~~~~~~~~~~~~~~

Стихови песме посвећени прогону Фалунгонг практиканата у Кини

Свету је потребна Истина, Доброта, Трпељивост
Детаљно ка теми

Mудрост толеранције

Mудрост толеранције

 

23.12.2014.

Мудраци и људи великих врлина су се током кинеских династија одликовали духом толеранције.
О томе има добрих примера у традиционалном таоизму, будизму и конфучијанизму. Лао Це је рекао да је особа са великим врлинама способна да буде толерантна и буде поистовећена са "Великим путем (Тао-ом)" док је "Тао" узор велике толеранције. Лао Це је такође рекао да разлог зашто су велике реке и океани широки и дубоки је тај да оне траже најниже нивое тако да прихватају воду из свих потока и поточића. Конфучије је рекао: "Ако сте саосећајни придобићете људска срца"
Постојала је једна изрека у књизи Шанг, званичне књиге древне историје: "Тек кад постоји пространост то се онда може назвати величином"

Читај даље

О односу између карме и катастрофа


Са форума “Отвореног мишљења“

08.11.2014

Преносим један чланак који је објављен на ''Форуму отвореног мишљења'' (линк ка оригинaлној веб страници је испод текста) Описана животна начела испод, су за мене препознатљива јер су у годинама када сам одрастала била нешто што се је само по себи разумевало и што се је деци генерацијама предавало с колена на колено. Текст нам указује да универзалне вредности не познају границе нити припадност раси и култури.
Читај даље

Имати исправан став као што човек усправно стоји

Имати исправан став као што човек усправно стоји 


Објављено 7 августа 2014 на веб страници http://de.clearharmony.net

Аутор: Пинг Динг

 

20.08.2014
Усправан став је небо створило за људе а четвороножни ход је начин којим се крећу животиње. Стајање и пузање се не односе само на физички став веће су и духовно евидентни. Разлог зашто је бог људима подарио кожу је да би стајали достојанствено а не пузили као животиње. Оно што дефинише људско биће јесте људски морални стандард. Ако људи не обраћају пажњу на морални стандард, онда не постоји разлика између људи и животиња. Када говоримо о лошим људима, често кажемо "вук у јагњећој кожи" Не означава се изглед човека већ његов морални пад, или дело учињено недолично човеку. Особе које вређају Бога и раде несавесно су чак много инфериорније него животиње. Такви се сматрају најгорим бићима и њихова будућност је апсолутно уништење.

Без обзира да ли за оне који живе на Западу или Истоку небеса су за све људе поставила мерила. У Азији, учи конфучијанизам људе принципима доброте, правде, искрености, мудрости и поштења. Будизам учи благошћу у свим околностима а таоизам заговара чистоту и празнину. На Западу уче хришћанство и католицизам да се прате божја упутства, дисциплинира се у томе и да се воле други. У ствари, то су све различите манифестације универзалних принципа истинитости, саосећања и трпељивости на различитим нивоима и у различитим областима. Једина разлика је у култури, региону и упражњавању истих.


 

Читај даље

Купити несрећу

Купити несрећу

 

Хтео бих вам испричати причу коју сам једном чуо.

Један милионер је пао у језеро и незнајући да плива дозивао је помоћ. Младић који је то видео пожурио је да га спасе чамцем. Док је милионер покушавао да остане на површини воде викао је: "Ако ме спасeш даћу ти 10.000 долара. Притом је прогутао воду, и панично викао: "Брзо ми помози даћу ти 50.000 долара" Онај у чамцу чувши ово почео је да весла полако. Док је дављеник покушавао да се одржи на површини воде повећавао је награду на: 100.000, 150.000, 200.000 ….. Младић је веслао чак спорије јер је мислио да што више одужи спашавање више ће новца добити.
И тако док се је младић упустио у маштање наиђе велики талас и однесе милионера који се више не појави на површини воде.

Читај даље

Шта је тама ?

 Шта је тама ?
 


Дијалог између еминентног монаха из древног будистичког храма и атеисте

         (видео запис о бесконачности универзума)

21.06.2013.

Монах: Добротворче која је ствар на овом свету у коју највише не верујете?

Атеиста: Верујем да видети значи веровати, не види значи не веровати. 

Монах: О, добротворчe, ви сте врло искрени. Дакле видите ли ону велику палату која се сјаји златно-зеленом светлошћу. Блистава и величанствена 100 метара испред вас, она се не види када падне ноћ и тама прекрива ваше очи. Да ли се то онда рачуна да велика палата не постоји?

Читај даље

Не испуњавати свој допринос друштву

Не испуњавати свој допринос друштву

 

Живела једном једна особа која је желела да испита да ли је неко отишао до 18 нивоа пакла након сталног чињења лоших дела. Дакле, он је наставио да током свог живота на Земљи чини што више могуће лоше ствари и након смрти је пао на 18 слој пакла.
Једног дана је чуо да неко плаче испод њега. Био је изненађен и збуњен: "Да ли заиста постоји неко ко је био још гори од мене?"

Особу испод себе је упитао: "Шта си урадио да си спао још ниже од осамнаестог слоја пакла?"

Човек је одговорио: "Ја сам био учитељ, а своје ученике сам водио странпутицом"

 

 

~ Кина-усмено предавање народних мудрости ~

Азијска легенда како је море постало слано

 

Азијска легенда како је море постало слано

 

31.03.2013

Готово сваки народ има свој мит о томе зашто је морска вода слана.
Народи који живе поред мора имају своје легенде и објашњења о томе, а једна легенда из Азије је песнику послужила као инспирација да ту легенду срочи у песму.


Композиција је прелепа и можете је чути на енглеском а стихови песме иду овако:

Читај даље

Оног ко не поштујe искрену веру већ је окаљава, сустиже одмазда

Оног ко не поштујe искрену веру већ је окаљава, сустиже одмазда

Јан Ђин

28.06.2012.

Постоје многе приче из давних времена које служе као лекције људима, да одмазда не стиже оне који поштују искрену веру. Један будиста лаик*по имену Џоу Сирен (такође познат као Џоу Анши) из династије Ћинг, написао је дивну књигу називом "Аншијева колекција" у којој се објашњава управо овај принцип. У наставку ћемо навести неколико примера из ове књиге који се односе на цареве и њихове дворјане из неколико династија Древне Кине.

 

Читај даље

Традиционална култура

Културолошке финесе које су окарактерисале Кину вековима

ТРАДИЦИОНАЛНА КИНЕСКА МЕДИЦИНА

НАЈУНЧИКОВИТИЈЕ ВЕЖБЕ ЗА ЗДРАВЉЕ У 20/21 ВЕКУ - ЧИГОНГ ЗВАН ФАЛУН ДАФА
¤ Једноставне вежбе које се могу радити у групи или индивидуално. Традиција преношена вековима с колена на колено ! ¤